מערכת COL | יום י"ד כסלו ה׳תש״ע 01.12.2009

אוצר בלום בתורת בעל התניא ● חיים יהודיים

פסק ההלכה בשולחן-ערוך בו התעמק באותו הלילה הרב יקותיאל פרקש, מחשובי פוסקי ההלכה בירושלים היה מנוגד לכל הנאמר בגמרא ובספרי הראשונים, והדבר התמיה אותם מאוד. בבואו הביתה פתח הרב פרקש את שולחן ערוך אדמו"ר הזקן, ופתאום אורו עיניו. אדמו"ר הזקן פשוט ניקד אחרת את לשון השולחן ערוך, בדרך שהסירה את הקושיה מעיקרה. מלשון השולחן ערוך נראה כאילו 'מִצְוָה' לעשות כך; ואילו אדמו"ר הזקן קורא זאת בניקוד 'מְצֻוֶּה', ופתאום הכול היה בהיר ומובן ● הכתבה המתפרסמת במדור חיים יהודיים שב'שיחת השבוע' מאת ר' אליעזר שולמן  לסיפור המלא
אוצר בלום בתורת בעל התניא ● חיים יהודיים
הרב פרקש: "בלי חסידות קשה להבין חלקים בתורה"
את הלילה הזה הרב יקותיאל פרקש, מחשובי פוסקי ההלכה בירושלים, אינו יכול לשכוח, אף שכבר חלפו שנים רבות מאז. באותו ערב למד בחברותא עם אחד מפוסקי ההלכה הגדולים. הם עסקו בעניין הלכתי, והתעמקו במקורותיו, החל בגמרא, דרך ספרי הראשונים ועד השולחן-ערוך. פסק ההלכה בשולחן-ערוך היה מנוגד לכל הנאמר בגמרא ובספרי הראשונים, והדבר התמיה אותם מאוד. הם נפרדו בלי שיצליחו למצוא פתרון לקושיה.

בבואו הביתה פתח הרב פרקש את שולחן ערוך אדמו"ר הזקן, ופתאום אורו עיניו. אדמו"ר הזקן פשוט ניקד אחרת את לשון השולחן ערוך, בדרך שהסירה את הקושיה מעיקרה. מלשון השולחן ערוך נראה כאילו 'מִצְוָה' לעשות כך; ואילו אדמו"ר הזקן קורא זאת בניקוד 'מְצֻוֶּה', ופתאום הכול היה בהיר ומובן.

אמן הצמצום

את הסיפור הזה הרב פרקש מספר כדי להמחיש את הגאונות העצומה הטמונה בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן, שחיברו רבי שניאור-זלמן מלאדי. "לפעמים מילה אחת או השמטת מילה אחת יש לה משמעות הלכתית רבה", הוא מסביר. "צריך לדעת איך ללמוד את פסקי ההלכה שלו, מכיוון שהוא אמן הצמצום והפשטות הלשונית, ורק אחרי עיון מעמיק עומדים על משמעותם העמוקה של הדברים".

הוא עצמו נחשף לעומק גאונותו של בעל התניא בהיותו אב לשישה ילדים ופוסק הלכה בעל-שם: "כבר בימי בחרותי התעניינתי בחסידות, אך מכיוון שהייתי שקוע בלימוד התלמוד וההלכה, לא הרביתי לעסוק בזה. כשלמדתי בכולל 'צמח-צדק' בירושלים נחשפתי לתורת חב"ד ולפסקי ההלכה של אדמו"ר הזקן. גיליתי אוצר בלום. החלטתי להפיץ את תורתו בהלכה. ככל שהתעמקתי בדבריו, גיליתי עוד ועוד דברים נפלאים, ומאז אני עמל על הפצתם".

"נחת-רוח אמיתי"

הרב פרקש חיבר כמה וכמה של ספרים הלכתיים, שנועדו הן לפוסקי הלכה הן לציבור הרחב. הספר הראשון עסק בהִלכות טהרת המשפחה. בהמשך יצא-לאור הספר 'חול המועד כהלכתו', ואחריו שני כרכים על הלכות שבת ועוד.

בספריו הביא לידי ביטוי את פסיקותיו של אדמו"ר הזקן, לצד שיטות של פוסקי הלכה אחרים. הספרים זכו לברכתו של הרבי מליובאוויטש, שכתב לו: "גרם בזה נחת-רוח אמיתי", וצירף מאה דולר "השתתפות בהוצאה לאור של הספר".

תשובות לשאלות יסוד

בימים האלה הוא עמל על השלמת הכרך השלישי של 'שבת כהלכה', ובה-בעת הוא מרבה להרצות על אדמו"ר הזקן ותורתו. "יש חלקים שלמים בתורה שבלי תורת החסידות קשה מאוד להבינם", הוא אומר. "למשל, כל החלקים הסיפוריים שבספר בראשית. מה משמעותם לנו? הלוא התורה אינה ספר סיפורים. תורת החסידות מבארת זאת".

לדעתו, בלי ללמוד חסידות קשה מאוד להתמודד עם שאלות יסוד מרכזיות בחיים היהודיים: "איזה חפץ יש לקב"ה בכל הבריאה? מה תפקיד האדם בעולם? מה מערכת היחסים התקינה בין הגוף לנפש? מה משמעות המושג עם-ישראל? ועוד ועוד. אנחנו חיים בדור סקרן ושוחר ידע, שמשתדל להבין כל דבר. לא ייתכן שדווקא בשאלות יסוד רציניות כל-כך נחסום את עצמנו ולא ננסה להבין את הדברים לעומקם, כאשר תורת החסידות מאירה את עינינו".
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.