מערכת COL | יום ט' כסלו ה׳תש״ע 26.11.2009

'מתכון מסביב לעולם': מרציפן ספרדי אמיתי

במסגרת המדור החדש 'מתכון מסביב לעולם', אנו מגישים השבוע קינוח יוקרתי וקל להכנה ● השליחה, הגב' שפרה גולדשטיין, מהעיר מדריד שבספרד הכינה עבור הגולשות מתכון למרציפן צבעוני וטעים, מייד אין ספיין ● בפנים: באיזו שנה הקימו האשכנזים את הקהילה היהודית בספרד, ומה ההוראה הבלעדית שקיבלו היא ובעלה מהרבי בנוגע לשליחותם?  לסיפור המלאשבועות קודמים:● חני קולטון, אוזבקיסטן: סומסה אוזבקי רחל לוונטל, דנמרק: לחם כפרי וקציצות בשרדבורי רסקין, הונגריה: גולאש בקר ותפוחי-אדמה
'מתכון מסביב לעולם': מרציפן ספרדי אמיתי

כמה מילים על המרציפן:

המרציפן משמש בעיקר כממתק,
המיוצר בצורות וטעמים מגוונים כגון: חטיף מרציפן מצופה שוקולד, חטיפי מרציפן בתוספת תמציות פירות וכתוספת לנוגט וקינוחים. בספרד נוהגים לעצב את המרציפן בצורה של פירות. יתרונו הבולט מתבטא בקשיחותו, המאפשר גם כיתוב או הדפס בצבעי מאכל על-גבי עוגה. כמו כן, הודות למרקם הגמיש אך הנוקשה של המרציפן, ניתן לעצבו ולצבועו לשם הנוי והאמנות שבדבר. מקורו של המרציפן הוא בעיר טולדו שבספרד.

מוצרים:

1) 1 כוס סוכר דק (גלאס).

2) 1 כוס שקדים קלופים וטחונים. (קלופים לחלוטין, כולל הקליפה החומה הדקה. צבעם אמור להיות לבן!).

3)  1 ביצה.

4) לימון.

5)  צבע מאכל.

אופן ההכנה:

שמים את השקדים בתוך בלנדר, וטוחנים עד שזה יצא כמו קמח. מוסיפים את הסוכר, טורפים את הביצה, סוחטים לימון ומערבבים את הכל ביחד

(חשוב מאוד לא לשכוח את הביצה, כי היא זו שמאחדת בין החומרים ומדביקה אותם יחדיו, אם כי לא חייבים לשים את כולה, אלא רק חלק ממנה - העיקר שתדביק את שאר החומרים.)

מחלקים את הבצק ל 3 או א חתיכות, ומוסיפים לכל חתיכה טיפה צבע מאכל. בכל חתיכה, צבע שונה. את שלושת / ארבעת הגושים הצבעוניים מגלגלים יחדיו, ובעזרת הידיים מייצרים כעין חבל עבה.

לאחר-מכן חותכים את החבל לחתיכות קטנטנטות (המלצתי: ל-2 סנטימטר), שיראה כעין  עוגיות קטנות, ומניחים בתוך 'מנג'ט'.

אם רוצים שהמרציפן יצא רך, ניתן להשאירו יומיים בחוץ.

רצוי להגיש:

בספרד נוהגים להכין מהמרציפן צורות פירות שונים. במקום לערבב את כל הצבעים יחדיו, משתמשים בכל צבע כדי "לייצר" פרי שונה.

הצורות הקלות והממולצות הן:

אגס - עם צבע מאכל ירוק. מייצרים צורת אגס,  ובמקום העלה שמים ציפורן (לא לאכילה..)

תפוח – עם צבע מאכל אדום – גם כאן, במקום העלה מניחים ציפורן.

ניתן גם לפתוח תמר, להוציא את הגלעין, ובמקומו להניח חתיכת מרציפן.

רעיון נוסף הוא לעשות צורות של א-ב, בחנוכה צורה של סביבון ובפורים אוזן המן וכדו'.

קצת על השליחות...

מקום שליחות: מדריד, ספרד.

מספר שנים בשליחות: 33.

מספר יהודים בקהילה: ההערכות הן שיש כ 3,000 – 4,000 יהודים במדריד, אולם לדעתנו המספר גבוה בהרבה. 

על הקהילה בקצרה: הקהילה בספרד נוסדה לפני מאה שנה, אז החלו אט-אט יהודים לחזור לספרד, לאחר שבמשך חמש-מאות שנה - מאז גירוש ספר, נאסר עליהם לחיות בתחומי ספרד.

היהודים האשכנזים שהגיעו למדריד אחרי השואה, הקימו מחדש את הקהילה היהודית בספרד. בשנת 67', כשהערבים ערכו פוגרומים ביהודי מרוקו, הם עלו לכאן, ומאז רוב היהודים כאן היא של בני עדות המזרח.

אופי פעילות: קיבלנו הוראה מפורשת וייחודית מהרבי לעשות הכל רק בשיתוף פעולה עם הקהילה המקומית. לכן בית הכנסת בו אנו מתפללים ובית הספר המקומי הם של הקהילה היהודית, אך אנו עורכים שם פעילויות רבות.

במשך השבוע ישל נו שיעורים רבים, ובחגים מבצעים מיוחדים.

בשאר ימות השנה, אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם הקהילה והם מיישמים דברים רבים שאנו יזמנו.

מסר: משיח מגיע עכשיו, צריך רק להיות בשמחה!

 

אם את שליחה וגם לך יש מתכון מעניין, שלחי אותו כעת 

לכתובת [email protected]

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.