חדש: 'דרכים נסתרות' מעובד לפי "ספר הזכרונות"
COL
צמד ספרים חדש, ובהם כ-630 עמודים, יצא לאור בימים אלו: "דרכים נסתרות" - גירסה מעובדת ומנוקדת של 'ספר הזכרונות' מאת כ"ק אדמו"ר הריי"צ נ"ע מאת הרב זלמן רודרמן.
"הנטייה הטבעית של רבים היא לחשוב ש'ספר הזכרונות' הוא ספר-סיפורים קל לקריאה", כותב המחבר לרגל צאת הספר החדש. "אולם מי שקורא את הספר – ובמיוחד מי שעושה זאת ברצף – מופתע לגלות עד כמה העלילה הזאת מורכבת, שלא לומר סבוכה. היא בנויה כשדרה מרכזית שממנה יוצאים רחובות ומהם מסתעפים סמטאות ושבילים. לא-פעם מוצא עצמו הקורא תועה בסמטה צדדית, מאמץ את מוחו להיזכר איך בכלל הגיע אליה ומהי הדרך חזרה אל השדרה".
"הגישה אשר הנחתה אותי במלאכת העיבוד וההגשה המחודשת של הספר, שילבה שאיפה להיצמד למקור עם חופש-פעולה מסוים, הנדרש לתועלת הקוראים הצעירים, קהל-היעד העיקרי של הספר".
רודרמן מספר כי "בעיני-רוחי ראיתי עצמי כ'מלמד' בכיתה. בערב קרא ה'מלמד' פרק ב'ספר הזכרונות' ולמחרת ביום יספר אותו על-פה לתלמידיו. אך טבעי כי ה'מלמד' ימצא לנכון לתמצת חלק מהדברים ולהרחיב בחלק אחר שלהם. פה דרוש דילול-מה בעומס הפרטים, ושם דווקא ראוי להוסיף דברי הסבר שאינם מופיעים במקור".
"מזכירים דמויות מרכזיות כמו אחיה השילוני, הש"ך או הרמ"א. מי היו האנשים הללו? ישאלו התלמידים בכיתה; וה'מלמד' ישמח להסביר להם. לעומת זאת, בפרקים שבהם המרכיב ההגותי יורד לרבדים עמוקים שלמעלה מכושר הקיבול הממוצע של הקוראים הצעירים – שם מן-הסתם יסתפק ה'מלמד' בסיפור עיקרי הדברים".
"בחרתי לקטוע, מפעם לפעם, את רצף העלילה, לתת מעין סיכום קצר של הדברים עד כה, תוך אזכור נקודת-המוצא, ורק אז להמשיך הלאה. אמצעי נוסף להקלה על הקוראים הצעירים הוא מתן תג-זיהוי לכל אחד מהגיבורים. כך, לדוגמה, כאשר גיבור העלילה, ברוך, שומע מפי חברו יצחק-שאול סיפור על ברוך אחר, ומיד לאחר מכן מתגלגלת העלילה לכיוונו של ברוך שלישי (סבו של ברוך הראשון...), זוכים השלושה לכינויים מבדלים – ברוך מוויטבסק, ברוך מוויאזין וברוך 'בטלן'", הוא מספר.
120 פרקי הספר הופיעו לראשונה ב'תורתך שעשועי' – שבועון הילדים של צעירי-אגודת-חב"ד. הפרקים הופיעו בשבועון במשך למעלה משנתיים ועוררו עניין רב אצל הקוראים הצעירים.