מערכת COL
|
יום ז' תמוז ה׳תשס״ט
29.06.2009
מסע התוועדות ספרדי ברחבי הארץ
רצף התוועדויות בן כמה ימים מסיר את הלוט מעל פעילות ענפה שמתקיימת מתחת לאפנו ממש: האם ידעתם שבית חב"ד בבאר שבע, למשל, מקיים פעילות מיוחדת לדוברי ספרדית בה נוטלים חלק מאות יהודים? ● זה קורה ברעננה, בבית-שמש, באילת, בירושלים ואפילו ישיבת 'מעיינות' חוגגת שנה שלישית של כיתה לדוברי ספרדית. הרב אליעזר שם-טוב, השליח באורגווי שלא נרתע לעסוק בסוגיות הבוערות ביותר ליהדות דרום אמריקה כמו התבוללות, הגיע למסע תנופה בארץ במסגרת 'מבצע הקהל' מטעם אגודת חסידי חב"ד בארה"ק בראשות הרב יוסף יצחק אהרונוב לסיפור המלא
אפשר לזהות אותם לפי הזיק החם בעיניים, הלבביות והאהדה לכל דבר שבקדושה. הם עולים ארצה בהמוניהם, במאור פניהם ובחביבותם, ויוצרים קהילות משגשגות. זהו מגזר אינטליגנטי שמרבה להתקרב ליהדות בשקט ובנימוס.
המפכה השקטה של היהודים דוברי הספרדית בארץ נמצאת כבר בשלב השיא שלה. באילת, באר שבע, ירושלים ורעננה מתגבשות להן קהילות של צעירים ומבוגרים סביב בתי חב"ד ומקיימות פעילויות נמרצות וסוחפות. שלוחים מבחינים בצורך להפנות אליהם משאבים גדולים, לנוכח הצימאון וההתלהבות בהן הם נתקלים.
בימים אלה מבקר בארץ הרב אליעזר שם טוב, שליח הרבי באורגווי במסע מיוחד מטעם אגודת חסידי חב"ד בארה"ק בראשות הרב יוסף יצחק אהרונוב ובחסות 'משרד הקהל' של אגודת חסידי חב"ד העולמית בראשות הרב אברהם שם טוב ובהנהלת הרב חיים גרינברג. ביקור שמסיר את הלוט מעל להט הפעילות הרוחש מתחת לפני הקרקע. מסע התוועדויות מאורגן ויעיל של הרב שחיבר את הספר הפופולרי "רבי יקר, למה אני לא יכול להינשא לה?" ועוסק בנישואי תערובת, מניב הצלחה חסרת-תקדים.
"זו אוכלוסייה מיוחדת", מציין בסיפוק הרב שלמה גטניו שפתח את כיתת דוברי הספרדית בישיבת 'מעיינות' בירושלים – אחת התחנות הראשונות בביקורו של הרב שם טוב. "ניהלנו קמפיין הסברה כדי להביא צעירים ל'מעיינות', תחת המסר 'אתה חייב לדעת מה הזהות שלך'. הם מסתקרנים ומרגישים מחויבים לדעת על עצמם יותר. זו הסיבה שהם באים".
"לרבי שלי עם חמישים סנט"?
השליח הרב זלמן גורליק מבאר-שבע כבר מכיר מזמן ומקרוב את המושג 'קיבוץ גלויות'. כמנהל בית חב"ד המרכזי בעיר מצודתו פרושה על מגוון קהלים ומוצאות; שכונות של אקדמאים ושכונות שורשיות לצד משכנות עולים חדשים. לכולם עליו להתאים את הפעילות.
אבל קהל דוברי הספרדית הפתיע גם אותו.
גל העלייה הגדול מדרום אמריקה, בעיקר מארגנטינה, החל בשנים האחרונות בעקבות קריסת הכלכלה באותן מדינות. "בשלוש השנים האחרונות אנחנו מארגנים ליל סדר ציבורי לדוברי ספרדית ומשתתפים בו כמאה וחמישים יהודים, מלבד אירועים לחגי-ישראל שאנו יוזמים בעזרת הרב יהודה לייב כהן השליח לדוברי ספרדית מצעירי חב"ד, ושיעורי תורה בספרדית", אומר הרב גורליק שאירח את השליח מאורגווי ורעייתו החל מיום שישי ועד יום ראשון בביקורים והתוועדויות.
ביום ראשון, אחרי התוועדויות גדושות בשבת, כיבדו הרב שם טוב ורעייתו את הקהילה החב"דית בבאר-שבע בביקור במוסדות החינוך ולא פסחו על גני הילדים שמנהל הרב קלמן דרוק. בדרך, הרב שם טוב חלק עם הרב גורליק התלבטות בדבר התועלת בביקור קצר בבית הספר. כשנכנסו בשערי בית-הספר, ההתלבטות נפתרה. "המנהלת הגב' ויצמן סיפרה על ביקורו של השליח הרב לייבל רסקין ע"ה ממרוקו וההשפעה שיצרה רושם בלתי נמחה לזמן רב. בגן הילדים הוא סיפר את המשל שאמרו חסידים בליובאוויטש על היהודי שרכש כרטיס למחלקה ראשונה ברכבת, אבל לא היה מודע לערכו הרב והתחבא בתמימות תחת הספסל. הפקח שתפסו טלטל אותו וגער בו: 'אינך מודע לערך הרב שיש ברשותך!'". לפי הנמשל, לא תמיד אנו מודעים לכוח הרב ולזכות הגדולה שיש בחלקנו, ולא מנצלים אותה.
"הרב שם טוב סיפר בהרחבה וריתק את הילדים, וכשסיים אמר לי שאת הסיפור הזה שמע כשהיה חניך בקעמפ 'גן ישראל' כששליח מבוגר הגיע להתוועד עמם. הזיכרון הזה, אמר הרב שם טוב, לימד על הערך הרב שיש לביקור. רעייתו, ששמחה לאתר בבית-הספר לבנות תלמידות דוברות ספרדית, החליפה רעיונות עם המנהלת לחיזוק הקשר בין תלמידים יהודיים באורגווי למסורת וליהדות, תוך חיבור לערכי ארץ-ישראל האהובים באורגווי על-ידי קשר רציף עם בית-הספר החב"די בבאר שבע והקהילה. הרב שם טוב סייר גם במתיבתא שמנהל הרב ניצן חלק.
השבת בקהילת חב"ד בבאר-שבע הייתה מגוונת. ברצף ההתוועדויות הבלתי-פוסק עם דוברי הספרדית, הייתה הקהילה הישראלית והוותיקה אתנחתא ומקום להתוועדות 'אורגינאלית', כולל קידוש כמנהג רוסיה ו'לחיים' כיד המלך – עד צאת השבת.
הרב גורליק ממשיך: "בהשגחה פרטית, הקהילה נוהגת להתאסף מידי 'שבת מברכים' בבית חב"ד לסעודת-שבת משותפת, לגברים ולנשים בנפרד. זהו מנהג נפלא שמאפשר להתוועד בלי למהר בשל העובדה שבני הבית ממתינים וכך גם נשים זוכות להתוועדות משלהן והאחדות הקהילתית מתחזקת. הרב שם טוב ורעייתו ניהלו - בנפרד - את שתי ההתוועדויות בבית חב"ד שממוקם במקלט מתחת לאדמה. הרב שם טוב, שהתפעל מהמבנה בן ארבע הקומות שהולך ומוקם לא הרחק, ניתח כך את ההבדל: "על אברהם אבינו כתוב 'ויטע אשל בבאר שבע'. מכאן שהמשכן בבאר-שבע צריך לכל לראש להיות נטוע ומחובר היטב, ולאחר ההיאחזות מתחוללת הפריצה".
הרב שם-טוב שפע סיפורים במהלך ההתוועדות. "פעם שלחתי יהודי מאורגווי לחלוקת-דולרים ביום ראשון. בחוץ התגודדו קבצנים רבים והוא שלף את ארנקו והעניק שטר של עשרים דולרים לראשון שבהם. בין רגע התרבו אוספי הנדבות, והיהודי שלף שטר נוסף של עשרה דולרים והענקי לשני, ולאחר מכן חמישה דולרים, ושטר של דולר בודד. לאישה האחרונה שניגשה אליו נותרו מטבעות שיחד היו שווים חמישים סנט והוא נאלץ לתת לה אותם. אמרה לו האישה 'אתה רוצה להיכנס לרבי שלי בחמישים סנט?'..
"היא צודקת", אמר לנו הרב שם טוב בדרך לעוד תחנה "הרבי הוא של כל יהודי ויהודי". בהמשך, הרחיב הרב שם טוב גם באוזנינו את המשמעות של הקשר בין רבי לחסיד – המסר עליו הוא חוזר שוב-ושוב במפגשיו הרבים במשך הימים הללו. לצורך זה הוא הסתייע בסיפור נוסף על יהודי שחלק עם הרבי את מצוקתו בדבר נישואיו הלא-הלכתיים. הרבי ענה לו: "אני מקנא בך. כאשר הקב"ה נותן ליהודי ניסיון, המשמעות היא שיש לו את הכוחות להתמודד איתו. העובדה שאני לא התנסיתי ואתה כן מלמדת על הכוחות העדיפים שמצויים אצלך", אמר לו הרבי.
הרב שם טוב לומד מהסיפור שהרבי חינך להסתכלות עצמית נכונה. "מהו תפקידו של ראש? הראש רואה ושומע, מנהיג את הגוף ומחיה את הגוף. הגוף מסוגל להרגיש רק כאשר הוא מחובר לראש. ה'התקשרות' לרבי היא לחשוב, להרגיש ולהתנהג כפי שהרבי רצה. כשיש קשר בריא עם הראש, הכול נעשה כפי שהרבי רוצה".
כך, בהסברים רהוטים, הנחיל הרב שם טוב את תודעת ההתקשרות ואת מהותו של ג' בתמוז לקהלים רבים. "ג' תמוז הוא יום ההילולא של 'מעשיו תורתו ועבודתו' של הצדיק. הכול מתרענן, 'נזכר ונעשה'. המשמעות של הסתלקות אינה התרחקות הנשמה אלא עלייתה, וכל מי שמחזיק בקשר בריא עם הצדיק – מתעלה יחד איתו ולו רק יהדק את הקשר בינו, הגוף, לרבי – הראש".
הרב שם טוב מצידו אינו חוסך שבחים מהפעילות שפגש בבאר-שבע. "ראיתי ש'סדנא דארעה חד הוא', ושכל השלוחים עושים את אותו דבר. הפעילות וה'ברייטקייט' שם מתאימות ל'הכנסת אורחים' של אברהם אבינו'. הרב גורליק מקבל ומתייחס בחום ובאהבה לכל יהודי וממלא את תפקידו בצורה מאד מרשימה".
שיחה מרתקת בתכנית רדיו
בואו של הרב שם-טוב הגיע לידיעתם של אלפים – גם כאלו שלא פגשוהו. מסריו המנוסחים בבהירות מרשימה הועברו בתוכנית 'שבת המלכה' שמשודרת ברדיו דרום. המגיש, ידיד של הרב גורליק, אירח את הרב שם-טוב לשיחה מרתקת במסגרתה סוקר דבר בואה של קבוצת המשפיעים במסגרת 'מבצע הקהל'. הסיפור "אני מקנא בך" הלהיב את השדר שאמר "זהו משפט שמתאים לרבי", והתעניין במצב ההתבוללות בקהילות היהודיות בדרום אמריקה. הרב שם-טוב מצידו סיפר על ספרו שתורגם ועל העבודה הנמרצת של שלוחי הרבי בבלימת התופעה.
ניצני ההצלחה נראו כבר בתום הביקור בשבת בבאר-שבע. היו אלו תלמידי המסגרת לדוברי ספרדית בישיבת 'מעיינות', שרבם, הרב שלמה גַטֶנְיוֹ, מציג אותם כתלמידי ישיבה לכל דבר. "לפני שלוש חצי שנים הקמנו בישיבת מעיינות ובעידוד תומך של ההנהלה את המסגרת לדוברי ספרדית. הרב יהודה לייב כהן והרב מוטי כהן הם צוות מסור שדואג לתת הזדמנות לשלוחי הרבי במדינות דוברי ספרדית לשלוח צעירים לישיבה חב"דית בארץ".
סדר היום שלהם זהה לחלוטין לזה של שאר תלמידי הישיבה. הם חלק אינטגראלי מכלל התלמידים וכמה מהתלמידים השלוחים דוברי ספרדית – במיוחד בשבילם. הלימוד נעשה בלשון הקדוש תוך עידוד לימוד השפה, אבל גם בספרדית. "הם בעלי מזג מאוד פתוח וחם לאידישקייט", אומר הרב גטניו. תלמידיו מגיעים מאורגווי, פארגוואי, ארגנטינה, צ'ילי, ונצואלה ואפילו ברזיל ועוד. "בישיבה לומד בחור שאביו אינו יהודי ובעבר למד פסיכולוגיה באוניברסיטה בארגנטינה. בשנה השלישית הגיע לארץ לשנה, וכשנשאל על-ידי מארחיו על יהדותו, הוא אמר שהוא מכיר רק את הברכה 'שנה טובה' – וגם זאת בצורה שגויה". לאחר עשרה חודשים, כשהוא מצויד בכובע, חליפה וזקן, יצא בחור חדש מהישיבה.
אחדים מהתלמידים הם פרי עמלו של הרב שם טוב עצמו, והפגישה ביניהם הייתה מרגשת. "הרב שם טוב מוכר בקרב הצעירים כאינטלקטואל בעל כושר הרצאה מעולה. ארגנטינאים רבים נוסעים לנפוש באורגווי, ויחד עם הרב גרינבלאט מנהל הרב שם טוב הרצאות מיוחדות. תכתובות הדוא"ל בענייני יהדות עם הרב הם שם דבר ומופצות בצורה נרחבת.
"כשהוא הגיע לישיבה, לא היה מידי הרבה זמן, והערב נוצל לשיעור-התוועדות. זו הייתה הזדמנות עבור התלמידים לחדד סוגיות, כמו 'מה העניין של רבי'. הם שומעים על כך הרבה, אבל רוצים לחקור את ההבדל בין רבי לצדיק והאם ה'התקשרות' היא עניין לכל יהודי או לחב"דניקים בלבד".
"זהו הנושא אותו אני מעביר לקראת ג' תמוז", מאשר הרב שם-טוב. "מהו 'ראש בני ישראל' ומה זה 'יום הילולא' – נושאים שמעסיקים מאוד את המתקרבים הטריים. הם נחשפים למושגי הליבה של חב"ד והם באים בגישה מאוד נינוחה ופתוחה. קיבלנו תגובות חיוביות מאוד לרעיונות הללו, לרעיון של 'הקהל', וגם נתקלנו בחיות ובהתלהבות. היהודי הדרום אמריקאי הוא בעל מזג מאוד חם. הם רגילים לצעוק באיצטדיון ואנחנו מחנכים אותם להתבטא ככה ב'פארבריינגען'".
הרב גטניו זוכר משל שמצא חן בעיני תלמידיו. "התלמידים שאלו גם מהו המדד ל'דור'; האם דור השביעי מכומת בזמן, ואם כן – כמה. הרב שם טוב דיבר על מאורעות ושינויים היסטוריים ובעצם על נשיאי חב"ד שקובעים את מהותו של הדור, והמשיל להם את מסע השנים מהחללית. 'בשלב הראשון, כשהחללית ממריאה, היא מתנתקת בהדרגה ממיכלי דלק, עד שבצאתה מהאטמוספרה היא כבר לא קשורה לכוח המשיכה ויכולה לנוע ללא דחף ממנוע'.
"הנמשל הוא שכל רבי ניתק את דורו, שלב אחרי שלב, מהגלות הגשמית, עד ש'דור השביעי' יביא אותנו אל הגאולה – הניתוק המוחלט מהגלות ומהארציות". הרב גטניו, שמודה בחום לרב שם-טוב ול'משרד הקהל' על ביקורו, אומר שמפגשים כאלו יוצרים זרז משמעותי במסע השיבה של הצעירים אל היהדות.
אבל לא רק צעירים נהנו מהרב שם-טוב. מאה עולים יוצאי הקהילה היהודית באורגווי, התאספו לערב בלתי-נשכח בירושלים, באירוע שארגן הרב יהודה לייב כהן – השליח לדוברי ספרדית, חלקם עלו מאורגווי לפני שני עשורים.
את הרב שם טוב, כמובן, הם לא שכחו.
"ההתוועדות התקיימה ביום חמישי, בישיבת 'תורה בציון' בירושלים", מספר הרב כהן. "האווירה הייתה נפלאה מאוד. הקהל רקד בהתלהבות, והשמחה הרקיעה שחקים ממש. אירוע כזה לא נראה זמן רב באוכלוסייה הזו".
הרב כהן חושף בפנינו את ההתמודדויות הלא-פשוטות שיש לשליח במדינות דרום-אמריקה, אפילו בנושאים מהותיים כהתבוללות. ספרו של הרב שם טוב על ההתבוללות נתקל בפנים חמוצות בקרב ארגונים יהודיים מסוימים שנאלצים לשתף פעולה עם אחוזים גבוהים של התבוללות. "אבל דווקא בשל כך, התהודה לספר הייתה גבוהה יותר. גם הרב גרינבלאט התפרסם לאחרונה כשסירב להשיא שחקן מפורסם שאינו יהודי עם צעירה יהודיה. אלו שלוחים שלא חוששים לומר את האמת – והיא נקלטת בלב היהודים שמשתוקקים ליהדות אמיתית".
לכן הרב שם טוב הרים על נס את יוקרתו של היהודי. "כשיהודי מרגיש עצמו כ'חגב'", אמר בהתוועדות שהתקיימה באווירת פרשת 'שלח', המרגלים והפסוק 'ונהי בעינינו כחגבים – וכן היינו בעיניהם' – כך מסתכלים עליו". הרב כהן מסכם: "אלו היו דברים על הדימוי העצמי והגאווה היהודית. היו דברים על 'הקהל' וג' תמוז בצורה מאוד נרחבת, בשפה עשירה ומסודרת לתלפיות. אלו היו שעות של קורת רוח, בהן נטלו חלק גם ראש הישיבה הרב נריה, והרב עמרי אלון – שניהם דמויות מוכרות בציבור הדתי-לאומי.
לילה עוצמתי ברעננה
אחרי שגם הספיק לבקר במודיעין, לשמש סנדק בברית של מקורבים מאורגווי ולשאת דברים, נסע הרב שם טוב להתוועדות ברעננה – בבית חב"ד של הרב אליהו שדמי שאירח קהל גדול להתוועדות השיא של הביקור, עד עתה. משפחת רויטמן, עולים מאורגווי החברים בקהילה החב"דית ברעננה, נטלו על עצמם את ארגון האירוע. מה שהחל כהתוועדות הפך ללילה עוצמתי במיוחד, אמרו המשתתפים.
"מאה וחמישים יהודים ישבו משמונה בערב עד חצות הלילה", התפעם הרב כהן. "הרב והרבנית שם טוב נשאו דברים לגברים ולנשים במין דואט וההצלחה הייתה עצומה. הקהל עלה לגבהים".
לגבי חלקו בהתעוררות ההמונית של הספרדים, הם שם טוב מצטנע. "יש פתגם, שכשיורד גשם בים הדגים ממהרים לנסות לתפוס טיפה. הרי לא חסר להם מים, אלא הטריות והחדשנות הם תמיד מעניינים יותר. האמת שבאתי ללמד ונמצאתי למד. התחזקתי בעצמי. מבחינה אישית, רגע מיוחד במסע הזה היה כשיצאתי ביום שישי בבוקר לבית חב"ד בבאר-שבע, וראיתי אישה עם בנה שמגיעים לבית-חב"ד אבל הבן מתחמק ומתרחק מהמקום. היא אומרת לי 'תעזור לי לשכנע אותו להיכנס'. חשבתי, מה אני יכול לעשות? לרוץ אחריו? רגע לפני שנכנסתי, ראיתי את הסמל של צעירי חב"ד עם הכיתוב 'עם כל הלב לכל אחד'. אמרתי לעצמי – נו, עם כל הלב זה עם כל הלב. דלקתי אחריו עד סוף הרחוב. דיברתי אל ליבו והזמנתי אותו לבית חב"ד. באותו רגע הרגשתי טוב יותר. מעבר לדיונים וההרצאות הפומביים – המעשה הזה היה הכי מספק: גילוי של אכפתיות ליהודי".
אבל אל דאגה. במסע של הרב שם-טוב נכונו עוד אירועים גדולים. בעת כתיבת השורות, הרב שם טוב מרצה ב'ישיבת הכותל' המפורסמת. ב'כפר הנוער' של הסוכנות היהודית בירושלים יתוועד הרב ביום שני, יחד עם הרב צבי אלון בנו של הרב מרדכי אלון, המשמש כרב באורגווי.
המפכה השקטה של היהודים דוברי הספרדית בארץ נמצאת כבר בשלב השיא שלה. באילת, באר שבע, ירושלים ורעננה מתגבשות להן קהילות של צעירים ומבוגרים סביב בתי חב"ד ומקיימות פעילויות נמרצות וסוחפות. שלוחים מבחינים בצורך להפנות אליהם משאבים גדולים, לנוכח הצימאון וההתלהבות בהן הם נתקלים.
בימים אלה מבקר בארץ הרב אליעזר שם טוב, שליח הרבי באורגווי במסע מיוחד מטעם אגודת חסידי חב"ד בארה"ק בראשות הרב יוסף יצחק אהרונוב ובחסות 'משרד הקהל' של אגודת חסידי חב"ד העולמית בראשות הרב אברהם שם טוב ובהנהלת הרב חיים גרינברג. ביקור שמסיר את הלוט מעל להט הפעילות הרוחש מתחת לפני הקרקע. מסע התוועדויות מאורגן ויעיל של הרב שחיבר את הספר הפופולרי "רבי יקר, למה אני לא יכול להינשא לה?" ועוסק בנישואי תערובת, מניב הצלחה חסרת-תקדים.
"זו אוכלוסייה מיוחדת", מציין בסיפוק הרב שלמה גטניו שפתח את כיתת דוברי הספרדית בישיבת 'מעיינות' בירושלים – אחת התחנות הראשונות בביקורו של הרב שם טוב. "ניהלנו קמפיין הסברה כדי להביא צעירים ל'מעיינות', תחת המסר 'אתה חייב לדעת מה הזהות שלך'. הם מסתקרנים ומרגישים מחויבים לדעת על עצמם יותר. זו הסיבה שהם באים".
"לרבי שלי עם חמישים סנט"?
השליח הרב זלמן גורליק מבאר-שבע כבר מכיר מזמן ומקרוב את המושג 'קיבוץ גלויות'. כמנהל בית חב"ד המרכזי בעיר מצודתו פרושה על מגוון קהלים ומוצאות; שכונות של אקדמאים ושכונות שורשיות לצד משכנות עולים חדשים. לכולם עליו להתאים את הפעילות.
אבל קהל דוברי הספרדית הפתיע גם אותו.
גל העלייה הגדול מדרום אמריקה, בעיקר מארגנטינה, החל בשנים האחרונות בעקבות קריסת הכלכלה באותן מדינות. "בשלוש השנים האחרונות אנחנו מארגנים ליל סדר ציבורי לדוברי ספרדית ומשתתפים בו כמאה וחמישים יהודים, מלבד אירועים לחגי-ישראל שאנו יוזמים בעזרת הרב יהודה לייב כהן השליח לדוברי ספרדית מצעירי חב"ד, ושיעורי תורה בספרדית", אומר הרב גורליק שאירח את השליח מאורגווי ורעייתו החל מיום שישי ועד יום ראשון בביקורים והתוועדויות.
ביום ראשון, אחרי התוועדויות גדושות בשבת, כיבדו הרב שם טוב ורעייתו את הקהילה החב"דית בבאר-שבע בביקור במוסדות החינוך ולא פסחו על גני הילדים שמנהל הרב קלמן דרוק. בדרך, הרב שם טוב חלק עם הרב גורליק התלבטות בדבר התועלת בביקור קצר בבית הספר. כשנכנסו בשערי בית-הספר, ההתלבטות נפתרה. "המנהלת הגב' ויצמן סיפרה על ביקורו של השליח הרב לייבל רסקין ע"ה ממרוקו וההשפעה שיצרה רושם בלתי נמחה לזמן רב. בגן הילדים הוא סיפר את המשל שאמרו חסידים בליובאוויטש על היהודי שרכש כרטיס למחלקה ראשונה ברכבת, אבל לא היה מודע לערכו הרב והתחבא בתמימות תחת הספסל. הפקח שתפסו טלטל אותו וגער בו: 'אינך מודע לערך הרב שיש ברשותך!'". לפי הנמשל, לא תמיד אנו מודעים לכוח הרב ולזכות הגדולה שיש בחלקנו, ולא מנצלים אותה.
"הרב שם טוב סיפר בהרחבה וריתק את הילדים, וכשסיים אמר לי שאת הסיפור הזה שמע כשהיה חניך בקעמפ 'גן ישראל' כששליח מבוגר הגיע להתוועד עמם. הזיכרון הזה, אמר הרב שם טוב, לימד על הערך הרב שיש לביקור. רעייתו, ששמחה לאתר בבית-הספר לבנות תלמידות דוברות ספרדית, החליפה רעיונות עם המנהלת לחיזוק הקשר בין תלמידים יהודיים באורגווי למסורת וליהדות, תוך חיבור לערכי ארץ-ישראל האהובים באורגווי על-ידי קשר רציף עם בית-הספר החב"די בבאר שבע והקהילה. הרב שם טוב סייר גם במתיבתא שמנהל הרב ניצן חלק.
השבת בקהילת חב"ד בבאר-שבע הייתה מגוונת. ברצף ההתוועדויות הבלתי-פוסק עם דוברי הספרדית, הייתה הקהילה הישראלית והוותיקה אתנחתא ומקום להתוועדות 'אורגינאלית', כולל קידוש כמנהג רוסיה ו'לחיים' כיד המלך – עד צאת השבת.
הרב גורליק ממשיך: "בהשגחה פרטית, הקהילה נוהגת להתאסף מידי 'שבת מברכים' בבית חב"ד לסעודת-שבת משותפת, לגברים ולנשים בנפרד. זהו מנהג נפלא שמאפשר להתוועד בלי למהר בשל העובדה שבני הבית ממתינים וכך גם נשים זוכות להתוועדות משלהן והאחדות הקהילתית מתחזקת. הרב שם טוב ורעייתו ניהלו - בנפרד - את שתי ההתוועדויות בבית חב"ד שממוקם במקלט מתחת לאדמה. הרב שם טוב, שהתפעל מהמבנה בן ארבע הקומות שהולך ומוקם לא הרחק, ניתח כך את ההבדל: "על אברהם אבינו כתוב 'ויטע אשל בבאר שבע'. מכאן שהמשכן בבאר-שבע צריך לכל לראש להיות נטוע ומחובר היטב, ולאחר ההיאחזות מתחוללת הפריצה".
הרב שם-טוב שפע סיפורים במהלך ההתוועדות. "פעם שלחתי יהודי מאורגווי לחלוקת-דולרים ביום ראשון. בחוץ התגודדו קבצנים רבים והוא שלף את ארנקו והעניק שטר של עשרים דולרים לראשון שבהם. בין רגע התרבו אוספי הנדבות, והיהודי שלף שטר נוסף של עשרה דולרים והענקי לשני, ולאחר מכן חמישה דולרים, ושטר של דולר בודד. לאישה האחרונה שניגשה אליו נותרו מטבעות שיחד היו שווים חמישים סנט והוא נאלץ לתת לה אותם. אמרה לו האישה 'אתה רוצה להיכנס לרבי שלי בחמישים סנט?'..
"היא צודקת", אמר לנו הרב שם טוב בדרך לעוד תחנה "הרבי הוא של כל יהודי ויהודי". בהמשך, הרחיב הרב שם טוב גם באוזנינו את המשמעות של הקשר בין רבי לחסיד – המסר עליו הוא חוזר שוב-ושוב במפגשיו הרבים במשך הימים הללו. לצורך זה הוא הסתייע בסיפור נוסף על יהודי שחלק עם הרבי את מצוקתו בדבר נישואיו הלא-הלכתיים. הרבי ענה לו: "אני מקנא בך. כאשר הקב"ה נותן ליהודי ניסיון, המשמעות היא שיש לו את הכוחות להתמודד איתו. העובדה שאני לא התנסיתי ואתה כן מלמדת על הכוחות העדיפים שמצויים אצלך", אמר לו הרבי.
הרב שם טוב לומד מהסיפור שהרבי חינך להסתכלות עצמית נכונה. "מהו תפקידו של ראש? הראש רואה ושומע, מנהיג את הגוף ומחיה את הגוף. הגוף מסוגל להרגיש רק כאשר הוא מחובר לראש. ה'התקשרות' לרבי היא לחשוב, להרגיש ולהתנהג כפי שהרבי רצה. כשיש קשר בריא עם הראש, הכול נעשה כפי שהרבי רוצה".
כך, בהסברים רהוטים, הנחיל הרב שם טוב את תודעת ההתקשרות ואת מהותו של ג' בתמוז לקהלים רבים. "ג' תמוז הוא יום ההילולא של 'מעשיו תורתו ועבודתו' של הצדיק. הכול מתרענן, 'נזכר ונעשה'. המשמעות של הסתלקות אינה התרחקות הנשמה אלא עלייתה, וכל מי שמחזיק בקשר בריא עם הצדיק – מתעלה יחד איתו ולו רק יהדק את הקשר בינו, הגוף, לרבי – הראש".
הרב שם טוב מצידו אינו חוסך שבחים מהפעילות שפגש בבאר-שבע. "ראיתי ש'סדנא דארעה חד הוא', ושכל השלוחים עושים את אותו דבר. הפעילות וה'ברייטקייט' שם מתאימות ל'הכנסת אורחים' של אברהם אבינו'. הרב גורליק מקבל ומתייחס בחום ובאהבה לכל יהודי וממלא את תפקידו בצורה מאד מרשימה".
שיחה מרתקת בתכנית רדיו
בואו של הרב שם-טוב הגיע לידיעתם של אלפים – גם כאלו שלא פגשוהו. מסריו המנוסחים בבהירות מרשימה הועברו בתוכנית 'שבת המלכה' שמשודרת ברדיו דרום. המגיש, ידיד של הרב גורליק, אירח את הרב שם-טוב לשיחה מרתקת במסגרתה סוקר דבר בואה של קבוצת המשפיעים במסגרת 'מבצע הקהל'. הסיפור "אני מקנא בך" הלהיב את השדר שאמר "זהו משפט שמתאים לרבי", והתעניין במצב ההתבוללות בקהילות היהודיות בדרום אמריקה. הרב שם-טוב מצידו סיפר על ספרו שתורגם ועל העבודה הנמרצת של שלוחי הרבי בבלימת התופעה.
ניצני ההצלחה נראו כבר בתום הביקור בשבת בבאר-שבע. היו אלו תלמידי המסגרת לדוברי ספרדית בישיבת 'מעיינות', שרבם, הרב שלמה גַטֶנְיוֹ, מציג אותם כתלמידי ישיבה לכל דבר. "לפני שלוש חצי שנים הקמנו בישיבת מעיינות ובעידוד תומך של ההנהלה את המסגרת לדוברי ספרדית. הרב יהודה לייב כהן והרב מוטי כהן הם צוות מסור שדואג לתת הזדמנות לשלוחי הרבי במדינות דוברי ספרדית לשלוח צעירים לישיבה חב"דית בארץ".
סדר היום שלהם זהה לחלוטין לזה של שאר תלמידי הישיבה. הם חלק אינטגראלי מכלל התלמידים וכמה מהתלמידים השלוחים דוברי ספרדית – במיוחד בשבילם. הלימוד נעשה בלשון הקדוש תוך עידוד לימוד השפה, אבל גם בספרדית. "הם בעלי מזג מאוד פתוח וחם לאידישקייט", אומר הרב גטניו. תלמידיו מגיעים מאורגווי, פארגוואי, ארגנטינה, צ'ילי, ונצואלה ואפילו ברזיל ועוד. "בישיבה לומד בחור שאביו אינו יהודי ובעבר למד פסיכולוגיה באוניברסיטה בארגנטינה. בשנה השלישית הגיע לארץ לשנה, וכשנשאל על-ידי מארחיו על יהדותו, הוא אמר שהוא מכיר רק את הברכה 'שנה טובה' – וגם זאת בצורה שגויה". לאחר עשרה חודשים, כשהוא מצויד בכובע, חליפה וזקן, יצא בחור חדש מהישיבה.
אחדים מהתלמידים הם פרי עמלו של הרב שם טוב עצמו, והפגישה ביניהם הייתה מרגשת. "הרב שם טוב מוכר בקרב הצעירים כאינטלקטואל בעל כושר הרצאה מעולה. ארגנטינאים רבים נוסעים לנפוש באורגווי, ויחד עם הרב גרינבלאט מנהל הרב שם טוב הרצאות מיוחדות. תכתובות הדוא"ל בענייני יהדות עם הרב הם שם דבר ומופצות בצורה נרחבת.
"כשהוא הגיע לישיבה, לא היה מידי הרבה זמן, והערב נוצל לשיעור-התוועדות. זו הייתה הזדמנות עבור התלמידים לחדד סוגיות, כמו 'מה העניין של רבי'. הם שומעים על כך הרבה, אבל רוצים לחקור את ההבדל בין רבי לצדיק והאם ה'התקשרות' היא עניין לכל יהודי או לחב"דניקים בלבד".
"זהו הנושא אותו אני מעביר לקראת ג' תמוז", מאשר הרב שם-טוב. "מהו 'ראש בני ישראל' ומה זה 'יום הילולא' – נושאים שמעסיקים מאוד את המתקרבים הטריים. הם נחשפים למושגי הליבה של חב"ד והם באים בגישה מאוד נינוחה ופתוחה. קיבלנו תגובות חיוביות מאוד לרעיונות הללו, לרעיון של 'הקהל', וגם נתקלנו בחיות ובהתלהבות. היהודי הדרום אמריקאי הוא בעל מזג מאוד חם. הם רגילים לצעוק באיצטדיון ואנחנו מחנכים אותם להתבטא ככה ב'פארבריינגען'".
הרב גטניו זוכר משל שמצא חן בעיני תלמידיו. "התלמידים שאלו גם מהו המדד ל'דור'; האם דור השביעי מכומת בזמן, ואם כן – כמה. הרב שם טוב דיבר על מאורעות ושינויים היסטוריים ובעצם על נשיאי חב"ד שקובעים את מהותו של הדור, והמשיל להם את מסע השנים מהחללית. 'בשלב הראשון, כשהחללית ממריאה, היא מתנתקת בהדרגה ממיכלי דלק, עד שבצאתה מהאטמוספרה היא כבר לא קשורה לכוח המשיכה ויכולה לנוע ללא דחף ממנוע'.
"הנמשל הוא שכל רבי ניתק את דורו, שלב אחרי שלב, מהגלות הגשמית, עד ש'דור השביעי' יביא אותנו אל הגאולה – הניתוק המוחלט מהגלות ומהארציות". הרב גטניו, שמודה בחום לרב שם-טוב ול'משרד הקהל' על ביקורו, אומר שמפגשים כאלו יוצרים זרז משמעותי במסע השיבה של הצעירים אל היהדות.
אבל לא רק צעירים נהנו מהרב שם-טוב. מאה עולים יוצאי הקהילה היהודית באורגווי, התאספו לערב בלתי-נשכח בירושלים, באירוע שארגן הרב יהודה לייב כהן – השליח לדוברי ספרדית, חלקם עלו מאורגווי לפני שני עשורים.
את הרב שם טוב, כמובן, הם לא שכחו.
"ההתוועדות התקיימה ביום חמישי, בישיבת 'תורה בציון' בירושלים", מספר הרב כהן. "האווירה הייתה נפלאה מאוד. הקהל רקד בהתלהבות, והשמחה הרקיעה שחקים ממש. אירוע כזה לא נראה זמן רב באוכלוסייה הזו".
הרב כהן חושף בפנינו את ההתמודדויות הלא-פשוטות שיש לשליח במדינות דרום-אמריקה, אפילו בנושאים מהותיים כהתבוללות. ספרו של הרב שם טוב על ההתבוללות נתקל בפנים חמוצות בקרב ארגונים יהודיים מסוימים שנאלצים לשתף פעולה עם אחוזים גבוהים של התבוללות. "אבל דווקא בשל כך, התהודה לספר הייתה גבוהה יותר. גם הרב גרינבלאט התפרסם לאחרונה כשסירב להשיא שחקן מפורסם שאינו יהודי עם צעירה יהודיה. אלו שלוחים שלא חוששים לומר את האמת – והיא נקלטת בלב היהודים שמשתוקקים ליהדות אמיתית".
לכן הרב שם טוב הרים על נס את יוקרתו של היהודי. "כשיהודי מרגיש עצמו כ'חגב'", אמר בהתוועדות שהתקיימה באווירת פרשת 'שלח', המרגלים והפסוק 'ונהי בעינינו כחגבים – וכן היינו בעיניהם' – כך מסתכלים עליו". הרב כהן מסכם: "אלו היו דברים על הדימוי העצמי והגאווה היהודית. היו דברים על 'הקהל' וג' תמוז בצורה מאוד נרחבת, בשפה עשירה ומסודרת לתלפיות. אלו היו שעות של קורת רוח, בהן נטלו חלק גם ראש הישיבה הרב נריה, והרב עמרי אלון – שניהם דמויות מוכרות בציבור הדתי-לאומי.
לילה עוצמתי ברעננה
אחרי שגם הספיק לבקר במודיעין, לשמש סנדק בברית של מקורבים מאורגווי ולשאת דברים, נסע הרב שם טוב להתוועדות ברעננה – בבית חב"ד של הרב אליהו שדמי שאירח קהל גדול להתוועדות השיא של הביקור, עד עתה. משפחת רויטמן, עולים מאורגווי החברים בקהילה החב"דית ברעננה, נטלו על עצמם את ארגון האירוע. מה שהחל כהתוועדות הפך ללילה עוצמתי במיוחד, אמרו המשתתפים.
"מאה וחמישים יהודים ישבו משמונה בערב עד חצות הלילה", התפעם הרב כהן. "הרב והרבנית שם טוב נשאו דברים לגברים ולנשים במין דואט וההצלחה הייתה עצומה. הקהל עלה לגבהים".
לגבי חלקו בהתעוררות ההמונית של הספרדים, הם שם טוב מצטנע. "יש פתגם, שכשיורד גשם בים הדגים ממהרים לנסות לתפוס טיפה. הרי לא חסר להם מים, אלא הטריות והחדשנות הם תמיד מעניינים יותר. האמת שבאתי ללמד ונמצאתי למד. התחזקתי בעצמי. מבחינה אישית, רגע מיוחד במסע הזה היה כשיצאתי ביום שישי בבוקר לבית חב"ד בבאר-שבע, וראיתי אישה עם בנה שמגיעים לבית-חב"ד אבל הבן מתחמק ומתרחק מהמקום. היא אומרת לי 'תעזור לי לשכנע אותו להיכנס'. חשבתי, מה אני יכול לעשות? לרוץ אחריו? רגע לפני שנכנסתי, ראיתי את הסמל של צעירי חב"ד עם הכיתוב 'עם כל הלב לכל אחד'. אמרתי לעצמי – נו, עם כל הלב זה עם כל הלב. דלקתי אחריו עד סוף הרחוב. דיברתי אל ליבו והזמנתי אותו לבית חב"ד. באותו רגע הרגשתי טוב יותר. מעבר לדיונים וההרצאות הפומביים – המעשה הזה היה הכי מספק: גילוי של אכפתיות ליהודי".
אבל אל דאגה. במסע של הרב שם-טוב נכונו עוד אירועים גדולים. בעת כתיבת השורות, הרב שם טוב מרצה ב'ישיבת הכותל' המפורסמת. ב'כפר הנוער' של הסוכנות היהודית בירושלים יתוועד הרב ביום שני, יחד עם הרב צבי אלון בנו של הרב מרדכי אלון, המשמש כרב באורגווי.
הוסף תגובה
0 תגובות