ככה ייעשה לקבר שאיראן חפצה ביקרו
מאת אלי ברדנשטיין, 'מעריב'
האיראנים אמנם מצהירים שוב ושוב על שנאתם לישראל ועל רצונם בהיעלמותה - אבל במקביל הם מטפחים את היחסים עם בני הדת היהודית.
אתר הקבורה המיוחס למרדכי ולאסתר המלכה בעיר המדאן שבאיראן הוכרז כאתר מורשת לאומי. כך הודיע מנהל המשרד למורשת, לעבודות יד ולתיירות בפרובינציה של המדאן, אסדולה באיאט. "חלקת הקבר של מרדכי ואסתר היא אחד המבנים בעלי החשיבות ההיסטורית בהמדאן ואחד המקומות הכי עתיקים באיראן," צוטט באיאט על ידי סוכנות הידיעות של איראן, אירנא, והוסיף שמדובר באתר דתי חשוב עבור היהודים.
מבנה הקבר בנוי מאבנים ומלבנים בסגנון בנייה מוסלמי, וממוקם במרכז העיר. "בחלל המרכזי יש כתובת בעברית על הקיר," אמר באיאט, וציין שבתוך המבנה "ניצבות תיבות קבורה עתיקות מעץ עם פיתוחים, שנושאות גם הן כתובות בעברית."
העיר המדאן היא, לפי המסורת, העיר שושן שנזכרת במגילת אסתר, ומצויה בצפון מערב המדינה, כ־250 ק"מ מערבית לטהרן. כיום מתגוררות בה מעט משפחות יהודיות, לאחר שמרבית הקהילה היהודית היגרה ממנה בעקבות המהפכה האיסלאמית. מבנה הקבר, שנבנה במאה ה־16 או ה־,17 נשמר במצב טוב על ידי השלטונות. המבנה הוקם מעל בור גדול - מעין מרתף, שבו, לפי האמונה, קבורים גיבורי מגילת אסתר, מרדכי ובת דודו אסתר, עמוק מתחת לאדמה. על פי המסורת, המצבה הימנית שייכת לאסתר, ואילו השמאלית למרדכי.
החדר שבו נמצאות המצבות מקושט בצירופים של אותיות עבריות. ברווח שבין המצבות מצויה אבן גדו־לה שחוסמת בור עמוק. על פי אחת המסורות של יהודי המקום, הבור מוליך לירושלים. איש קול ישראל נחמיה בז'יק, יליד העיר, סיפר בעבר כי מעל קברה של אסתר המלכה היה תלוי כתר מרהיב בשרשרת זהב - כתר שנעלם ברבות הימים, וככל הנראה נשדד.
בעבר רווח המנהג של הדלקת נרות במבואה שלפני הכניסה לחלל המרכזי, אך זה הופסק בעקבות שריפה שפרצה במקום. חלקת הקבר כבר שופצה ושוחזרה בעבר על ידי אדריכל יהודי בשם יוסי גבאי.
במשך מאות שנים שימש המקום מוקד עלייה לרגל של יהודים שהגיעו למקום לא רק בפורים אלא גם במועדים אחרים, כדי להתפלל ולבקש בקשות שונות. לדברי באיאט, יהודים פוקדים את המקום באמצע חודש מארס שהוא חג הפורים, "מתפללים, צמים ועורכים טקס שנקרא 'טקס יודים."'