חשיפה: הגב' דליה רוטמן מספרת על "דוד מנחם"
שרון גושן, עורך COL
"דוד מנחם חיבב אותי מאוד", מספרת הגב' דליה רוטמן, אחייניתו של הרבי על הקשרים בינה ובין דודה - הרבי. כינוי זה היה הכינוי הרווח בביתה כלפי הרבי. הגב' רוטמן, המתגוררת כיום ברחובות, היא בתו של ר' ישראל אריה-לייב ז"ל, אחיו של הרבי, שיום היארצייט ה-56 שלו חל היום (י"ג אייר). הגב' רוטמן מדברת בהערצה על הרבי ועל העזרה שקיבלה ממנו. הרבי הזכירה בצוואה, ואף הורה להעביר לה חלק מהפריטים בביתו.
דליה, בשנות השישים לחייה, עבדה במכון וייצמן למדע, ועד היום היא מתגוררת סמוך למכון. שני בנים לה: אריאל ודניאל, המשרתים בתפקידים בכירים בקהיליית המודיעין של ישראל. לגב' רוטמן היה קשר חם במיוחד עם הרבי, וכאשר היתה מגיעה לבית הרבי והרבנית ברחוב פרזידנט בברוקלין, היה הרבי יוצא ומסייע לה בהכנסת המזוודות הביתה. בשנת תשל"ג, בעת ששהתה לצורך לימודים בוושינגטון, שלח לה הרבי מצות שמורות באמצעות כמה אברכים מ-770.
דליה נסעה להלווייתו של הרבי, ובטיסה לניו-יורק בכתה שעות על הדוד האהוב שהעריצה ואהבה. הרבי לא רצה שחסידי חב"ד יטרידו אותה, ואנשי הקשר שהורשו לעמוד עמה בקשר היו המזכיר הרב בנימין קליין, והרב אפרים וולף ע"ה. בשנים האחרונות הקשר בישראל הוא באמצעות הרב מנחם לרר.
דליה סיפרה כי "לאחר פטירת הרבי ביקשתי לקבל את הפמוטים של הרבנית ע"ה, אך לא רצו לתת לי אותם". הרב יהודה קרינסקי, יו"ר ה'מרכז לעניני חינוך', הממונה על יישום צוואתו של הרבי, מאשר את הסיפור ואומר: "אני לא סמכות להעניק לה את הפמוטים של הרבי".
דליה וילדיה פוקדים מפעם לפעם את קבר האב בבית העלמין העתיק בצפת. לפני כשנתיים אף השתתפה, עם בניה, בטקס חנוכת ספרייה על שמו, בבית הספר היסודי 'בית רבקה' בכפר-חב"ד.
"בנימין, החבר של דוד מנחם"
בשנת תשמ"ה, כשהיו הילדים בערך בני 11, התבקש הרב נפתלי ליפסקר, שחזר אז משנת ה'קבוצה', לקבוע שיעור שבועי ביהדות עם הילדים בביתם שברחובות. הבקשה הגיעה מהרב אפרים וולף, שקיבלה מהרב בנימין קליין, וברור מה מקורה. "התבקשתי בשעתו שלא לדבר על-זה עם אנשים ולא לפרסם את העניין", מספר הרב ליפסקר.
"הגב' דליה רוטמן זכורה לי כאישה נעימה, עדינה, שהלימודים עם הילדים היו חשובים לה מאוד. לא פעם פגשתי בביתם את הסבתא, גניה - אשתו של ר' ישראל ארייה לייב ז"ל. היא היתה מבקשת שאמסור דרישת שלום למשפיע ר' מענדל פוטרפס ע"ה.
השיעורים עסקו בחגי ישראל, ובמושגים בסיסיים ביהדות. התרשמתי מאוד מהילדים, שהיו נבונים ומוכשרים ביותר. הגב' רוטמן היתה מקבלת אותי תמיד בספר פנים יפות, ומאוד רצתה שאמשיך בלימודים. אך מצד שני הבהירה לי תמיד שהיא לא רוצה שהלימודים "יגלשו יותר מדיי". עמדתי לפני דילמה: מצד אחד - בקשת האם והצורך להיות "ממושמע", ומצד שני, הרצון לפרוץ קצת יותר את המסגרות ביודעי שאלו האחיינים של הרבי.
"כתבתי על-כך לרבי ושטחתי את הדילמה. לאחר זמן קיבלתי תשובה. הרבי ענה כי 'ינהג לפי המצב באותו הזמן שלומד איתם'. (הלשון אינו מדוייק). זכור לי, שפעם סיפרתי להם סיפור מופת על הרבי, והם הקשיבו בשקיקה רבה לסיפור. בסיום אמרו לי: "גם לנו יש דוד שהוא צדיק"... הם לא חיברו בין הדברים. מעניין שמעולם לא ראיתי בביתם תמונה של הרבי.
פעם, לפני חנוכה, הראו לי בשמחה חנוכיות יפות שקיבלו. הם סיפרו ש"דוד מנחם שלח אותם". כששאלתי איך שלח? הם ענו: "עם בנימין, החבר של הדוד מנחם". הרב בנימין קליין היה נוהג לומר לי: "אתה עולה על שולחן מלכים".
מגורים בבית הרבי
"שיחות מעניינות היו לי גם עם בעלה, אבנר רוטמן, שעסק בפיתוח תרופות. פעם, כשנעדר מביתו לשבועיים, סיפר לי ששהה בניו-יורק. "ביקרת אצל הרבי?", שאלתי, והוא הביט בי במבט מוזר וענה: "ישנתי בביתו של הרבי"... הוא סיפר כי הרבי היה יושב עד שעות הבוקר המוקדמות בחדרו ועובד, ישן שעות ספורות, וקם מוקדם בבוקר ליום חדש. הוא סיפר גם כי היה מתייעץ עם הרבי בעניינים מקצועיים, פיתוח תרופות ועוד. "לאחר שהתחתנתי הופסק בהדרגה הקשר. אני עברתי דירה לנחלת הר-חב"ד, ובהמשך לבאר שבע, ולילדים היו חוגים ועיסוקים שונים", מסכם הרב ליפסקר.
הרב מנחם-מענדל גלוכובסקי, רב קהילת חב"ד ברחובות, מספר כי הוא מבקר את הגב' רוטמן פעמיים בשנה: לפני סוכות ובערב פסח, ומעניק לה סט של ד' מינים ומצות שמורות. הרב מספר כי קיבל בזמנו מסר מהרב שלמה מיידנצ'יק ע"ה לדאוג שאנ"ש ברחובות לא יטרידו אותה, בהיותה האחיינית של הרבי. לפני מספר שנים, כשנפטרה אימה, הגב' גניה ז"ל, פנתה הגב' רוטמן לרב גלוכובסקי וביקשה לארגן מניין בתום ימי ה'שבעה' בביתה.
בשטר "מכירת חמץ" היה הרבי מציין למכירה גם את ה"חמץ" שבביתה (לצד נכסים שונים של הרבי). רבים מהאנשים שביקרו אצל הגב' רוטמן הצביעו על דמיונה לסבתא הרבנית חנה ע"ה.
הערה: אין בכתבה זו יומרה להקיף את הקשר ההדוק והמקיף שהיה לרבי עם אחיו ובני משפחתו. ניתן למלא ספר על משפחת אחיו של הרבי, הקשר עם הגיסה והאחיינים.