מערכת COL | יום ז' אייר ה׳תשס״ח 12.05.2008

מה אתם בכלל יודעים על לחץ הדם שלכם?

מה אתם בכלל יודעים על לחץ הדם שלכם? האם אתם טורחים למדוד אותו? האם אתם משקיעים מאמץ בשמירה על תקינותו, ובמקרה הצורך, האם אתם יודעים איך לטפל בו? השבוע, יצויין יום המודעות הבינלאומי ללחץ דם גבוה, ואין זמן טוב מזה למדריך  לסיפור המלא בריאות ב-COL
מה אתם בכלל יודעים על לחץ הדם שלכם?
דן אבן, 'מעריב' 

מתי בפעם האחרונה מדדתם את לחץ הדם שלכם? מדידת לחץ דם מאפשרת לבדוק את זרם הדם בכלי הדם בגוף ומעידה על בריאות תקינה, או חלילה על בעיה גופנית. אם אובחנתם כסובלים מיתר לחץ דם, מדובר במצב רפואי שמדליק נורה אדומה, ומעיד על לקות כלשהי. יתר לחץ דם עשוי להעיד על פעילות גופנית מאומצת, לחץ פיזי או נפשי, מחלות כמו אנמיה, סיבוכים בכליות או חסרים תזונתיים, פעילות יתר של המערכת ההורמונאלית או הרעלה. הסכנה העיקרית בלחץ דם גבוה היא הצרה של כלי הדם או התקשחות דפנותיהם, שעשויה בהמשך להוביל לחסימה כללית של כלי דם ולהתקף לב או שבץ מוחי. גם לחץ דם נמוך הוא מצב חריג, המלווה לעיתים בחולשה ובסחרחורות, ועשוי לבטא מחסור של הגוף בנוזלים ואפילו התייבשות או מחלה, כמו מחלה במערכת העצבים ההיקפית, תת־פעילות של המערכת ההורמונאלית או אי ספיקת לב.

השבוע, תציין הליגה הבינלאומית של הארגונים לטיפול ביתר לחץ דם את יום המודעות הבינלאומי ללחץ דם גבוה. השנה קוראים הרופאים, במסגרת היום המיוחד, לבצע מדידות ביתיות של לחץ הדם, כדי שתישארו מעודכנים ברמת לחץ הדם שלכם.

"הייתי ממליץ להתחיל למדוד את לחץ דם כבר בגיל בית הספר, אבל המדידה הראשונה הגורפת כיום מתבצעת בשלב הגיוס לצה"ל‭,"‬ אומר פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי שיבא. "כשהערכים המתקבלים נמוכים, למשל ‭,110/70‬ אפשר להמתין שנה עד כמה שנים בין המדידות. אם הערכים הם ‭135/85‬ זה עדיין נחשב ערך שלא מתחילים בו טיפול תרופתי, אך הייתי מבצע מדידות כל שלושה חודשים‭."‬ תדירות מדידת לחץ הדם תלויה גם בקיומם של גורמי סיכון נוספים למחלות לב, ובהם עישון, תזונה עתירה בשומנים, סוכרת, השמנת יתר או השמנה בטנית ואירוע לב או שבץ מוחי במשפחה.
מדידת לחץ דם מתאפשרת במכשירים הביתיים בהליך פשוט, לא פולשני, שאינו דורש צום ומסירת מנת דם, כמו למשל בדיקת כולסטרול.

הפורום הישראלי למניעת מחלות לב וכלי דם של משרד הבריאות, קופות החולים וההסתדרות הרפואית בראשות פרופ' ראובן ויסקופר פרסם לאחרונה הנחיות חדשות הקובעות למי מומלץ לבצע מדידות ביתיות של לחץ דם: לאנשים עם לחץ דם הנמוך מ־‭130/80‬ המצויים במתח רב בחייהם הפרטיים או בעבודתם או שהוריהם עברו אירוע מוחי, מומלצת מדידה ביתית אחת לארבעה חודשים; לאנשים עם ערכי לחץ דם של 130־ ‭80/140‬־85 מומלצת מדידת לחץ דם אחת לשבוע בשעות הבוקר; וכשלחץ הדם מעל ‭,140/90‬ מצב המלווה על פי רוב בטיפול תרופתי, יש לבצע מדידות פעמיים בשבוע לפני נטילת התרופות. מומלץ על מדידה ראשונה ב־‭7:00‬ ושנייה ב־‭.19:00‬

בארץ הוחלט השנה לוותר על פעילויות יזומות למדידת לחץ דם של ישראלים במסגרת היום המיוחד, הן בגלל שהוא מתקיים בשבת, אבל גם בגלל היעדר חסויות מסחריות. לפני כשנתיים וחצי עוד נעשתה בארץ פעילות יזומה לאבחון יתר לחץ דם של אלפי ישראלים בסיוע משרד הבריאות, ניידות מד"א, והעמותה למניעת מחלות לב, אך השנה מתקשה החברה לאבחון יתר לחץ דם לגייס מממנים. לפני כחודשיים הצליחה אמנם להרים פרויקט שכלל מדידות לחץ דם לכ־‭5,000‬ ישראלים בשיתוף מועדון רוטרי, אך על פעילות נרחבת לרגל יום המודעות הוחלט לוותר. "כיום רוב התרופות לטיפול בלחץ דם כבר אינן תרופות מקור, לכן חברות התרופות לא משקיעות כסף ולא נוכל לבצע פעילות הסברתית כמו בשנים עברו‭,"‬ אומר רופא בכיר המטפל ביתר לחץ דם.


שילוב מנצח

כמיליון ישראלים סובלים מיתר לחץ דם, ומרביתם מטופלים בתרופות להורדת לחץ דם. היום כבר ברור לרופאים כי הטיפול היעיל ביותר משלב כמה קבוצות של תרופות. כמה משפחות של תרופות משמשות כיום להורדת לחץ דם גבוה: תרופות ממשפחות "חוסמי אלפא" ו"חוסמי בטא‭,"‬ המשפיעות על מערכת העצבים הסימפטטית (הבלתי רצונית) וגורמות להאטת פעילות הלב והאטת הדופק; תרופות משתנות, שמשפיעות על נפח הדם הזורם בגוף; תרופות מסוג חוסמי תעלות סידן, שמרחיבות את כלי הדם; ותרופות שמשפיעות על השרשרת המוכרת בשם הרפואי "רנין־אנגיוטנסין" והגורמת בסופו של דבר לעלייה בלחץ הדם. כיום פותחו מספר תרופות שפועלות לחסימת השרשרת במקומות שונים בגוף.

תרופה חדשה ממשפחת "מעכבי רנין" היא "רסילז" ‭(Rasilez)‬ של חברת התרופות "נוברטיס‭,"‬ המכילה את החומר הפעיל אליסקירן. זו תרופת המקור הראשונה מזה שנים שפותחה לטיפול בלחץ דם גבוה. במארס 2007 אושרה התרופה במנהל המזון והתרופות בארה"ב, ובשבועות האחרונים הוגשה לרישום בישראל. תרופה נוספת הנמצאת בשלבי אישור בארה"ב לשימוש דחוף בחדרי מיון ובבתי חולים להורדה מיידית של לחץ דם היא קלבידיפין ‭,(Clvidipine)‬ השייכת לקבוצת חוסמי תעלות הסידן, וניתנת בעירוי תוך־ורידי. "התרופה מאפשרת אמצעים מדויקים לשליטה על לחץ הדם, תוך מיעוט תופעות לוואי‭,"‬ מסביר פרופ' ראובן צימליכמן, מנהל מחלקה פנימית ו' וראש המכון ליתר לחץ דם במרכז הרפואי וולפסון. "היא מתחילה לפעול תוך שלוש דקות מתחילת העירוי, ומפסיקה לפעול תוך שלוש דקות מהפסקת העירוי, ולכן מאפשרת לשלוט בקלות על לחץ הדם‭."‬

מחקר "אקומפליש" שבוצע בארה"ב ובסקנדינביה ובדק שילובים תרופתיים לטיפול בלחץ הדם הופסק טרם זמנו לאחר שגילה שילוב מנצח: המחקר, שממצאיו עומדים כרגע לקראת פרסום, מצא כי טיפול תרופתי בתרופות מקבוצת חוסמי תעלות הסידן יחד עם מעכבי אנזים המהפך הוא שילוב יעיל יותר משילוב של מעכבי אנזים המהפך עם תרופות משתנות. "בצירוף שהתגלה יש יתרונות לאיזון לחץ הדם לאורך זמן, מניעה של אירועי לב ואירועים מוחיים והפחתת תמותה‭,"‬ מסביר פרופ' צימליכמן.

מחקר אחר בדק את הטיפול המקובל בשנים האחרונות להורדת לחץ דם בחולים שאינם סובלים מפגיעה בתפקוד הכליות - טיפול המשלב את חוסמי אנזים המהפך וחוסמי הקולטנים לאנגיוטנסין. מחקר זה, שבוצע בכמה מרכזים רפואיים במערב, מצא דווקא כי יעילות כל אחת מהתרופות בנפרד זהה, ושילוב של שתי התרופות אינו מוצדק רפואית, ואינו מביא לתועלת נוספת. בנוסף, גובר היום הצורך בשילוב כוחות במלחמה בגורמי סיכון למחלות לב, כך שהטיפול התרופתי ביתר לחץ דם ישולב בטיפול תרופתי נגד כולסטרול גבוה, רמות סוכר גבוהות בדם, עודף משקל והפחתת הסיכון לקרישיות דם.

כיוון חדש נוסף שנבדק עתה קשור בטיפול בקשישים עם יתר לחץ דם. לאחרונה עלתה לדיון בקהילה הרפואית השאלה האם יש צורך לטפל תרופתית ביתר לחץ דם בקשישים מעל גיל 80 הסובלים מלחץ דם גבוה במטרה להפחית תחלואה ותמותה, או שמתן תרופות חדשות בגיל כזה עלול רק להכביד על הקשישים. שאלה דומה עלתה לגבי הצורך לטפל בקשישים הסובלים מעודף משקל. מחקר חדש שנערך בכמה מרכזים רפואיים במערב ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" מצא, כי קשישים מעל גיל 80 שסבלו מלחץ דם גבוה וטופלו תרופתית, סבלו פחות מאירועים מוחיים ותמותה מאשר קשישים שלא טופלו בתרופות להורדת לחץ דם.


זריקה וגמרנו

לאחרונה מפותח בעולם חיסון חדש, העשוי לגרום לשינוי מהפכני בגישה הטיפולית ביתר לחץ דם. "רוב התרופות שבשימוש כיום לטיפול ביתר לחץ דם הן מולקולות קטנות, שחוסמות קולטנים שאחראים על ויסות לחץ הדם על גבי תאים של כלי הדם, הלב, הכליות ואיברים אחרים‭,"‬ מסביר את הבעיה ד"ר אלי מגן, מומחה לרפואה פנימית ואימונולוגיה קלינית ואלרגיה במרכז הרפואי ברזילי. "חסימת הקולטנים גורמת להרפיית כלי הדם, האטת דפיקות הלב, שיפור בתפקוד הכליות, וכתוצאה מכך לירידה בלחץ הדם. הבעיה המשמעותית עם התרופות קשורה לעובדה שהן מתפרקות מהר ויוצאות מהגוף תוך מספר שעות. לכן, כדי לשמור על לחץ דם תקין, על החולים להתמיד בלקיחת התרופות, אבל זה לא קל בקצב החיים המודרני. התוצאה היא שחולים רבים עם יתר לחץ דם אינם מאוזנים‭."‬ בנוסף, 15 אחוז מהחולים מפתחים לחץ דם עמיד לטיפול תרופתי.

החיסון החדש ינסה לשנות את התמונה, ולהגיע לנוסחה שתאפשר לווסת את לחץ הדם לאורך זמן, ותחסוך את הצורך בטיפול יומיומי בתרופות. אחד הפיתוחים בכיוון, מבריטניה, נמצא כבר בשלב הניסויים בבני אדם, והמפתחים משדרים אופטימיות. "החיסון מעודד את המערכת החיסונית לייצר נוגדנים נגד הקולטנים שצריכים להיחסם כדי להוריד את לחץ דם. בינתיים הראו החוקרים שלחיסון אין תופעות לוואי בטווח הקצר, אבל ייקח עוד זמן - עד חמש שנים ואף מעבר לכך - כדי לבדוק מה השלכות החיסון לטווח הארוך‭,"‬ אומר ד"ר מגן.

אבל מומחים אחרים כבר מתייחסים לפיתוח חיסון בספקנות. "היתרון בחיסון הוא במתן זריקה אחת לכמה שבועות, במקום לקבל כדורים כל יום, אך הוא אינו מאפשר גמישות באיזון לחץ הדם‭,"‬ טוען פרופ' גרוסמן. "כשמתרחשת בעיה, כמו למשל התייבשות או דימום בעקבות תאונת דרכים, ויש צורך בהעלאת לחץ הדם, החיסון אינו מאפשר זאת, בעוד שטיפול תרופתי מאפשר שינוי של לחץ הדם בהתאם לצרכי הגוף. בשלב זה עדיין מוקדם לחשוב על חיסון, ויש להתמיד בטיפול התרופתי‭." ‬
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.