'מעריב': "לשליחות חב"ד יש שיטת עבודה חדשה"
דבורה גינזבורג
צילומים: רובי קסטרו, רענן כהן וחן גלילי
שעת ערב בסטודיו נועה ברמת השרון. באולם הקטן שוררת אווירה רגועה. חבורת הנשים יושבת סביב המנחה. נרות דולקים מפיצים ריח נעים. מוזיקה מתנגנת ברקע, הצלילים נעימים ורכים, נוגים משהו, לא מוכרים. הנשים בטרנינג, המנחה בפאה ובחצאית. קולה נשמע ברקע, יציב ובוטח. היא מדברת על מסע לתוך הנשמה, משוחחת עם הנשים על הקשר בין הגוף לנפש לצלילי ניגוני חב"ד. עוד מפגש של הקורס "נשים בקבלה," חוג היהדות היחיד בארץ המתקיים בסטודיו להתעמלות.
היוזמה שייכת לצעירה ושמה נחמי סגל ,(25) שליחת חב"ד ברמת השרון. נאמנה לאידיאל החב"די הדוגל בהפצת היהדות בכל מקום שהוא, שילבה סגל את סדנת היהדות גם בסטודיו שבו היא מתעמלת, והיא לא היחידה. רבות מהשליחות, הפועלות במסגרת 230 בתי חב"ד בישראל, מנסות לשנות את התפיסה המקובלת על שיעורי יהדות. לא עוד שיעור בפרשת השבוע או הרצאה בנושא אמונה, אלא סדנאות קבלה ומדיטציה, חוגים להנחיית הורים, מודעות עצמית והדרכה זוגית.
לפני מספר חודשים התקבצו כ-200 מהשליחות לכנס השנתי, שנערך במלון ניר עציון, לשבת אחת של חופשה מהבעל ומהילדים. בשביל השליחות, נשים חרדיות שרובן מתגוררות ביישובים חילונים לחלוטין, היתה זו שבת של טעינת מצברים, שבה חלקו הנשים טיפים בנושא השליחות והאתגרים המאפיינים מגורים והפצת יהדות במקום חילוני. "מניסיון העבר אנו יודעים כי 24 השעות של שבת כזו נותנות לנשים כוחות להתמודד עם הדילמות העומדות בפניהן ובשליחותן עוד חודשים ארוכים לאחר שהסתיימה," אומר הרב יוסף אהרונוב, יושב ראש צעירי חב"ד.
שליחות חב"ד פועלות מתוך אמונה שהעם היהודי נמצא בתקופה קריטית, שבה על כל אחד להתכונן לקראת הגאולה העתידה להתרחש ממש בקרוב. "זו קריאה של הרבי מליובאוויטש לכל אחד מהעם," מסבירה סגל, "אנחנו צריכות להוסיף מחשבה חיובית, דיבורים חיוביים ומעשים חיוביים, שבכוחם לקרב את הגאולה. כל שליחה בדרך שלה". לדבריה, בניגוד לדורות הקודמים אשר בהם התמצה תפקידה של האישה בדאגה למשפחתה ולחינוך ילדיה, היום תפקידן של הנשים לדאוג גם לקהילה. "יש לי כאן אחריות לעם," היא אומרת בלי שמץ של פאתוס.
בחוג ברמת השרון משתתפות בעיקר נשים חילוניות, או כפי שסגל מעדיפה להגדיר אותן, "נשים לא דתיות." "אין יהודי חילוני" היא קובעת, "אין יהודי לא קדוש, לא משנה מה סגנון החיים שלו." שוש, מתעמלת ותיקה בסטודיו, הכירה את סגל באחד משיעורי ההתעמלות שם, וזו הזמינה אותה להצטרף לסדנה בהנחייתה. "בהתחלה היה לנו אנטי," היא מודה, "חשבנו שמדובר בסוג של כפייה דתית, אבל אני ושתי חברות נוספות החלטנו בכל זאת לקחת את הסיכון." השיעורים עסקו במה שמכונה "העצמה נשית," ותובלו בדברי תורה ובאמירות מהמקורות היהודיים, אבל למשתתפות זה לא הפריע. "בהתחלה היו תחושות כאילו מדובר במשהו מיסיונרי," אומרת שוש, "אבל זה עבר לנו מהר מאוד. הרגשנו שזה לא נובע מכפייה."
במפגשים הועברו תכנים בנושאי קבלה מתוך ה"תניא," ספר היסוד של חסידות חב"ד. כמה מהשיעורים עסקו בנשים מהתנ"ך, והניגונים הלא מוכרים בסדנאות המדיטציה היו למעשה ניגונים עתיקים של החסידות. באחד המפגשים ערכה סגל לצאן מרעיתה היכרות עם המקווה, כשהיא מנסה להפיג משהו מהדימוי השלילי שנקשר למקום. המשתתפות לא נשארו אדישות. "נחמי ממגנטת אליה נשים," מספרת שוש בהתלהבות, "היא הביאה אותי למקומות שבחיים לא הגעתי אליהם, היא פתחה דברים אצלי בלב. כל מי שהשתתפה בסדנה עברה דברים כאלה."
בשביל סגל, מורה לביולוגיה ואם לשתיים, אין מדובר במפגש ראשון עם העולם החילוני. המנחה הכריזמטית היא בת להורים חוזרים בתשובה שמכרו את הווילה בצהלה לטובת דירה בבני ברק. "המשפחה המורחבת שלי לא דתית," היא מספרת, "יש לי כל הזמן מגע וחיכוך עם העולם החילוני. יש בעם המון חיפוש וצמא ליהדות, והאתגר שלי הוא להיכנס לנעליים שלהם וליצור שפה משותפת. כל אחד בעולם הזה מחפש משמעות לחייו, והתשובה האמיתית ביותר שאפשר לתת היא למצוא את האלוקים שנמצא בתוך כל יהודי."
אפילו המשחקים שונים
חני פרידמן היא שליחת חב"ד באשדוד, אם לשישה העובדת כרכזת חינוכית. היוזמה שלה נולדה לא מזמן, בכנס השליחות העולמי של חב"ד שהתקיים לפני כחודשיים בניו יורק. שם התוודעה פרידמן (28) לראשונה למועדון האמהות האמריקני ,& Me Mummy שבו אמהות מתארגנות למפגשים קבוצתיים. שליחות חב"ד באמריקה אימצו את הרעיון והוסיפו לו קורטוב של יהדות, והן שהניעו אותה ליצור מסגרת דומה במקום השליחות שלה. היא לא היתה צריכה לאתר נשים שיסכימו להשתתף בחוג שלה, הן כבר מצאו אותה. בגינה, בקופת חולים, בחנות לבגדי תינוקות, נשים דתיות וחילוניות תמיד רואות בה כתובת לשאלות ולהתייעצויות בנושא ילדים. "נשים רבות נוספו ככה לרשימה בנייד שלי," היא מספרת.
עד מהרה התגבשה סביב פרידמן קבוצת אמהות מגוונת, כשבכל שבוע אם נוספת מצטרפת למעגל האימהי. וכך, בכל יום שני בין תשע לעשר בבוקר מגיעות נשים על תינוקיהן למפגש ,Mummy & Me בבית משפחת פרידמן באשדוד. הן יושבות בסלון על כוס קפה, והילדים משחקים בחדר הילדים. בדרך כלל השיחה נסבה על ילדים, על הורים ועל מה שביניהם. ואיך זה כל זה מתקשר ליהדות? "קודם כל הן באות אליי הביתה, וזו כבר אווירה שונה," מסבירה חני. "הספרייה בסלון מלאה בספרי קודש, על הקירות תמונות של חסידים, ואפילו המשחקים בחדר הילדים שונים." באחד המפגשים, היא מספרת, עלתה סוגיה מעניינת - הילדים שיחקו בצעצועי חיות, והנשים גילו להפתעתן שאצל משפחת פרידמן לא משחקים בחיות שאינן כשרות למאכל (חיות טמאות,( מתוך אמונה שהעיסוק בבעלי חיים לא טהורים מביא למחשבות לא טהורות.
"אנחנו משוחחות על הנושאים שלנו, ועל הדרך גם מתעוררות שאלות על שבת או על דברים אחרים," אומרת פרידמן, "אני באה לחלוק את חוויית האמהות שלי עם נשים, ועל הדרך להעניק יהדות למי שרוצה בכך. הרי כל אמא רוצה לתת לילדים שלה קצת יהדות. אני לא מנסה להביא נשים לחב"ד, אני נותנת יהדות למי שרוצה בלי להתחייב".
"לא מחזירה בתשובה"
השליחה של חב"ד במושב ינוב, חני אברהם, הפכה לסוג של גורו במושבי השרון בגלל החוגים שהיא מקיימת בנושאים כמו זוגיות, הורות ומודעות עצמית בקרב נשות האזור. אברהם, גם היא אם לשישה, פיתחה שיטה פסיכולוגית טיפולית המתבססת על ספר ה"תניא," אשר אמורה לסייע למטופלים בה לממש את הפוטנציאל האישי שלהם באמצעות היהדות. גם בחוגים שהיא עורכת משתתפות בעיקר נשים חילוניות.
"אני מדברת על מהות הזוגיות," היא מסבירה, "הכלים, היכולות והדרכים ליצור קשר בריא. אנחנו מדברים על הבנה, על הקשבה, על הזדהות, על החלקים החיוביים שבקשר. בני הזוג הם נשמה אחת, ומה שיכול להפריע בקשר הוא רגשות שליליים."
רויטל מדר, שפגשה את אברהם בערב נשים במושב גאולים, לא התרשמה במיוחד בהתחלה. "ראינו אישה חרדית בפאה - היא לא עשתה עלינו רושם מיוחד," מספרת מדר, "היא דתית, אנחנו חילוניות, ופחדנו שתהיה כאן הטפה בעקיפין, אבל חברה המליצה לנו אז השתכנענו."
מאז מדר מארחת בביתה בכל שבוע את אברהם וקבוצה של 12 מנשות היישוב. "היא לא מדברת על דת ולא מנסה להחזיר אותנו בתשובה. אנחנו מעריכות ומכבדות אותה מאוד." מדר מספרת בהתרגשות על השינוי שחל בה מאז שנפתח החוג: "אני מרגישה את השינוי בבית, אני כועסת וצועקת פחות, זורמת יותר ומקשיבה יותר, גם בעלי יכול להעיד על כך."
אברהם, שהוריה היו שליחים בארגנטינה, לא מתקשה להסביר את סוד ההצלחה של החוג. "אף אחת לא באה כדי ללמוד יהדות, אבל תוך כדי המפגש נשים מתחילות להתעניין במצוות ובחיים היהודיים בכלל. אני עוזרת לנשים לגלות את הנפש האלוקית שבתוכן. לחיות נכון את החיים".