מערכת COL | יום כ"ו טבת ה׳תשס״ח 04.01.2008

רק בן 6 ● וידאו

כשהוא מתיישב על הכיסא המוצב לפני פסנתר־הכנף רב־הממדים, ושתי רגליו מתנדנדות באוויר, זה נראה כמעט כמו בדיחה. אבל כשהאות ניתן והוא מתחיל לפרוט על הקלידים, אתה צריך לצבוט את עצמך כדי להאמין שמדובר בילד בן שש ■ לאחרונה עשה זאת ב'טלטון' בקליפורניה וגם במסיבת־חנוכה שארגן בית־חב"ד בהוליווד, אליו מקורבת משפחתו ■ COL מגיש את סיפורו של איתן ברוטניק, המאסטרו החדש שמסעיר את אמריקה מאת מנחם כהן לסיפור המלא
רק בן 6 ● וידאו
תופעה בת שש. איתן בחזרות למופע ה'טלטון' בקליפורניה ● צילום: ישראל ברדוגו
מאת מנחם כהן

תושבי מדינת קליפורניה כבר מכירים היטב את ה'טלטון' הגדול של חב"ד בארצם, המועבר 'חי' במספר ערוצי שידור גדולים. כבר עשרים ושבע שנים נערך מופע ההתרמה, שמגייס מדי שנה מיליוני דולרים לפעילות הענפה של חב"ד, המתבצעת מכמאתיים בתי־חב"ד במדינה. אלא שהשנה, נוסף לרב המרקד, הלא הוא השליח הראשי, הכריזמטי והדור הזקן, הרב שלמה קונין, כוכב חדש שגנב את ההצגה. זהו איתן ברוטניק, ילד יהודי כבן שש בסך־הכול, גאון מוזיקלי המתגורר בעיר הוליווד שבפלורידה ושבחודשים האחרונים מסעיר את אמריקה.

איתן, ילד מתוק וחכם, התיישב מול פסנתר־כנף ענק שהוכן בעוד מועד וביצע שיר יהודי מוכר, כזקן ורגיל. ושלא תטעו, רק כמה דקות קודם לכן שמע לראשונה את השיר. בעזרת חושיו הנדירים, הוא קלט את השיר וביצע אותו בהצלחה.

מחיאות־הכפיים של הנוכחים באולפן ה'טלטון' נמשכו דקה ארוכה והדהדו על־פני כל קליפורניה, שם ישבו וצפו במופע מילוני בני־אדם. רבים מהם כבר הכירו את איתן מתכניות אחרות שבהן הוצגה לצופים התופעה בת השש.

מי שעומד בקשר חם והדוק עם הוריו של איתן, מר ג'ין וחנה ברוטניק, הוא השליח הראשי להוליווד, הרב רפאל טננהויז, שבשנים האחרונות הציג התפתחות מרשימה בפעילות חב"ד בעירו. בית־חב"ד המרכזי של הרב טננהויז, כולל בית־כנסת גדול ופעיל מאוד, גן־ילדים, תלמוד־תורה,

בית־ספר ללימודי יהדות ביום ראשון, סמינר מצליח לבנות ועוד. הסמינר בהוליווד עלה בשבוע האחרון לכותרות, בנסיבות מצערות ביותר. שתיים מתלמידותיו נפצעו בתאונת־דרכים, כששבו מקנייה בחנות המקומית. אחת הבנות מתאוששת במהירות ואילו מצבה של השנייה מוגדר – נכון לרגע כתיבת השורות – 'קריטי, אך יציב'. "עשינו השבוע כנס התעוררות במהלכו קראנו תהילים וקיבלנו שורת החלטות־טובות, ואנחנו מקווים שהקב"ה ישעה לתפילותינו וישיב את שתי התלמידות לבריאות שלמה ואיתנה ובמהירות", אומר־מבקש הרב טננהויז.

מזוזות על פתחי הבית

אחת ההצלחות האחרונות של הרב טננהויז, הייתה מסיבת החנוכה שקיים השנה, מסיבה שהיה מי שהגדירה "מסיבת־החנוכה הגדולה בעולם", בהשתתפות למעלה מעשרת־אלפים בני־אדם. ביום המסיבה הצטרפתי לאחד ה'טנקים' בשיירה שיצאה מישיבת ליובאוויטש במיאמי־ביטש הסמוכה. השיירה מנתה מאה וחמישה כלי־רכב, כמניין שנותיו של הרבי, שנעו לעבר האירוע. לאחר כשעה וחצי של נסיעה הגענו לאודיטוריום הגדול שכבר היה גדוש בהמונים. את החיוך הרחב של הרב טננהויז שהיה נסוך על פניו ברגע שסקר את האולם המלא מפה אל פה,
קשה היה להחמיץ.

"כשהגעתי לכאן לשליחות לפני שלושים ושבע שנים, לא האמנתי אפילו בחלומותיי
הוורודים ביותר שאראה מחזה כזה. זה מדהים", אמר לי בהתרגשות בתום האירוע, אגלי־זיעה על מצחו. "עבדנו קשה מאוד להצלחת המסיבה. זה דרש מסע פרסום מוקדם, רחב מאוד, שכלל משלוח הזמנות בדואר, בדואר האלקטרוני, לצד מודעות בעיתונות המקומית, בתחנות הרדיו ובלוחות־המודעות".

בעיצומה של המסיבה הוזמן ה'כוכב' המקומי בן השש, איתן ברוטניק, לגשת אל הפסנתר. הקהל קיבל את פניו בתשואות סוערות אך הוא לא התבלבל ולא נראה נרגש מדיי. כשכיפת קטיפה שחורה גדולה על ראשו, צעד איתן אל הפסנתר, מלווה באביו שעד מהרה העמיד חצובה ועליה מצלמת־וידאו ביתית בה מונצחות כל הופעותיו של איתן. "רוצים לשמוע מוזיקה?", שאל איתן את הקהל, והקהל הריע ב"כן!" גדול ונלהב. "אני לא שומע אתכם", קרא איתן לעבר הקהל, סוחט
ממנו קריאת "כן", נלהבת יותר מקודמתה.

במשך דקות ארוכות הוא ניגן מספר שירי חנוכה וריגש את הקהל הענק שלא ידע את נפשו מהתלהבות. בתום ההופעה קד קלות לקהל ודילג למדרגות הבימה, היישר לזרועות אביו שכבר קיפל את החצובה. השניים לא הלכו הביתה, כדרכם של אמנים שסיימו לתת את חלקם, אלא צעדו לעבר שורת הכיסאות הראשונה והתיישבו שם להמשך מסיבת החנוכה.

"למרות שאיתן כבר הופיע במקומות שונים וגדולים, היה חשוב לנו מאוד שאיתן ינגן
דווקא במסיבת־החנוכה הגדולה הזו של חב"ד", אומרת האם, חנה ברוטניק, ל'כפר חב"ד'. "אין ספק שחלק מהצלחת המסיבה, מבחינת מספר המשתתפים, נזקף להופעתו של איתן", אומר מנגד הרב טננהויז.

הקשר הראשוני בין הרב טננהויז למשפחת ברוטניק החל לפני שבע שנים, כשהמשפחה הגיעה להוליווד. חנה ברוטניק התגוררה מספר שנים בארץ והייתה לה היכרות מסויימת עם ענייני יהדות. עם כניסתם למגוריהם החדשים בהוליווד, שאלה חנה את שכניה היכן תוכל להשיג מזוזות לפתחי הבית. השכנים הפנו אותה לרב טננהויז המתגורר בשכנות.

הרב טננהויז קיבל את ההזמנה וכבר באותו יום התייצב בבית משפחת ברוטניק וקבע בו מזוזות. הקשר בינו לבין המשפחה התהדק והלך עם השנים. כיום, ג'ין וחנה בורטניק פוקדים בתדירות את בית־הכנסת שבבית־חב"ד והם חלק בלתי נפרד מהקהילה. "אני מאוד מעריכה את הרב טננהויז ושמחה על הקשר החם איתו", אומרת חנה.

מדגישים את היהדות

סיפור הכישרון של איתן וגילויו, מדהים: כשאיתן הגיע לגיל שלוש שנים, הוא ביקש
מהוריו שיקנו לו פסנתר־צעצוע, כדי שיוכל להשתתף בכעין שיעור בפסנתר שהתקיים בגן־הילדים. "כשילד בן שלוש, שרק יוצא מהחיתולים, מבקש ממך להירשם ל'שיעור' בפסנתר, אתה לא מתייחס לזה ברצינות", אומרת האם. אבל איתן לא ויתר והמשיך לנדנד להוריו.

"קנינו לו פסנתר־צעצוע כפי שביקש ורשמנו אותו ל'שיעור' בגן", מוסיפה האם ומספרת. "מספר שבועות לאחר־מכן, כשישבתי בבית לבדי ואיתן היה בחדר סמוך, אני שומעת לפתע מנגינה יפה בוקעת מחדרו. בהתחלה סברתי לתומי שאיתן לחץ על אחד הכפתורים בפסנתר־הצעצוע המשמיע מספר נעימות מוקלטות.

נכנסתי לחדר, והבחנתי שאיתן פשוט מדלג עם אצבעותיו הקטנות בין הקלידים.
"עדיין סירבתי להאמין למה שאני רואה. שאלתי אותו מה זה הניגון הזה, והוא אמר לי ששמע בגן שיר (מתוך קלטת שירי־ילדים) וזכר אותו עד שהגיע לבית, וכעת הוא מנגן אותו...

הייתי קפואה על מקומי. לא האמנתי. זה היה מחזה מדהים. הוא בסך־הכול היה בן שלוש!", אומרת חנה ברוטניק בהתרגשות מובנת לגמרי.

בהמשך הצמידו לו מורה מומחה ואף הקימו לו אתר מקוון שבו מוצגים הישגיו של איתן בתחום המוזיקה. באותו יום כשג'ין ברוטניק חזר מהעבודה, נחשף גם הוא לפסנתרן הצעיר שגדל בביתו. השמועה על הכישרון הנדיר של איתן, התפשטה עד מהרה אצל השכנים ולאחר־מכן ברחוב, בשכונה וגם ברחבי העיר השלווה.

איתן הוזמן להופיע במסיבות קטנות וריגש את המשתתפים ובהמשך הוזמן לאירועים גדולים יותר, גם מחוץ לעירו. מספר חודשים לאחר־מכן, צלצל הטלפון בבית. על הקו הייתה מפיקה של תכנית־אירוח פופולרית באחד הערוצים הנצפים ביותר ברחבי ארצות־הברית. "ראינו את איתן מנגן באתר שהקמתם לו והיינו שמחים לארחו אצלנו בתכנית", אמרה המפיקה לאם ההמומה.

מאז אותה הופעה, הטלפונים בבית משפחת ברוטניק אינם חדלים לצלצל ואיתן נהפך ל'כוכב' בקנה מידה אמריקני. למרבה המזל, אומרים הוריו, איתן אינו מושפע מכל ההמולה סביבו והוא לומד בבית הספר ומתנהג כשאר בני־גילו.

"משפחת ברוטניק היא משפחה שמדגישה את יהדותה וגאה בה מאוד", מציין הרב טננהויז לשבח. "איתן מנגן במקומות שונים ניגונים יהודיים וזה גורם לקידוש שם שמים גדול". האם מוסיפה: "אפילו עצם העובדה שאיתן יהודי – דבר הידוע לכול – עושה כבוד לעם־ישראל".

צעד נוסף בהגשמת השליחות

הרב טננהויז יצא לשליחות בהוליווד, בשנת תשמ"ה. במרוצת השנים שחלפו מאז, חוללו הרב טננהויז וצוות השלוחים המסור הפועל תחתיו, מהפכה יהודית גדולה מאוד בעיר. "המהפכה עדיין בעיצומה", ממאן הרב טננהויז לנוח על זרי הדפנה. "בין השאר, אנחנו עומדים בקרוב להקים בעיר בעזרת ה' כמה מקוואות ולהרחיב את הפעילות שלנו בתחומים נוספים".

הרב טננהויז מתרגש כשהוא מעלה זיכרונות מימי הבראשית שלו בעיר. "אנשים רבים חששו מהשם 'חב"ד'. פחדו ממה שמכונה בטעות 'כפייה דתית'. עם הזמן נוכחו לדעת שאין סיבה לפחד מאיתנו, מפני שכל פעולותינו מתבצעות בדרכי נועם ובהארת פנים".

ואכן, אפילו בנסיעה קצרה בהוליווד אי־ אפשר שלא להבחין בחנוכיות המוצבות במספר רב של מקומות בעיר, מה שללא־ספק מצביע על אווירה אוהדת לחב"ד.

בהצלחה של הרב טננהויז מכירים גם שאר הארגונים היהודיים, למיניהם, הפועלים בעיר. כך למשל, מספר הרב טננהויז, אפילו נציגי הרפורמים והקונסרווטיבים מתקשרים אליו בכל שנה בערב חנוכה לברר באיזה יום מתקיימת המסיבה הגדולה והמסורתית של בית־חב"ד.

הסיבה לכך היא: "הם פשוט לא רוצים לערוך שום אירוע באותו יום, כי הם יודעים שלמסיבה שלנו באים כולם".

בטרם שובי עם שיירת ה'טנקים' החוזרת למיאמי־ביטש, כשהאודיטוריום הגדול מתרוקן מהאלפים וגם איתן ואביו כבר נפנו והלכו לביתם, אני שואל את הרב טננהויז מהיכן הכוח לפעול עשרות שנים ברציפות בלי להתעייף.

"בכל בוקר אנחנו אומרים בברכות־השחר 'הנותן ליעף כוח'", הוא עונה בחיוך. וכעבור רגע מוסיף: "אבל האמת היא שאין לזה הסבר הגיוני מלבד הכוחות של הרבי. זה מה שדוחף אותנו לעוד פעולה ועוד פעולה, לעוד מסיבה ועוד אחת. כל יהודי שאנחנו מקרבים ליהדות אנחנו יודעים שעשינו צעד נוסף בהגשמת השליחות שהרבי הטיל עלינו, עד לגאולה השלמה שתבוא בקרוב ממש".

מסגרת
כמו חב"דניק מלידה

התנופה החב"דית בהוליווד, היא דוגמה למתרחש במדינת פלורידה כולה, בה מכהן כשליח ראשי הרב אברהם קארף. לאחרונה הופיעו סקירות על פעילות חב"ד בפלורידה, בכמה מן העיתונים החשובים במדינה. ההתפתחות הגדולה כוללת, בין השאר, צירוף שלוחים חדשים הפועלים בקהלים מוגדרים וממוקדים יותר. כמו, למשל, הרב מנחם חירותי ממיאמי־ביטש, הפועל עם הקהל הישראלי, או הרב שרגא מן הפועל בקרב קהילת דוברי הרוסית.

העיתון 'מיאמי הארלד' פרסם זה לא כבר כתבה נרחבת על חב"ד. הכתבה נפתחה בשורות הבאות: "החל משקיעת החמה ביום שישי אסור לחברי בתי־כנסת חב"ד־ליובאוויטש לנסוע ברכב, לבשל ולאפות ואפילו להדליק את האור. אבל הקבוצה החסידית הזו מושכת אליה אלפי חברים חדשים, ובתי־כנסת נפתחים בבתים פרטיים ובחנויות קטנות ברחבי דרום פלורידה. בתי־כנסת, גני ילדים, מפגשי לימוד, תכניות לגמילה מסמים ושירותים לקשישים הם רק חלק ממה שיש לחב"ד להציע".

בהמשך ידע העיתון לספר כי, "מספר המשפחות השותפות למעגל הפעילות של חב"ד בדרום פלורידה כמעט הכפיל את עצמו בעשור האחרון, וכמו כן מספר בתי־חב"ד. אנשים נמשכים לקבוצה בגלל התפילות השמחות, הגאווה של מורשת יהודית ורבנים נחמדים. זה מה שתפס את בארי אלטר לפני 25 שנה. העורך־דין היהודי היה חבר בטמפל קונסרווטיבי בעיר הוליווד בפלורידה. כיום הוא בבית־חב"ד. 'הם רק רוצים לעזור לכל יהודים להעלות את המודעות שלו ליהדותו. הם אנשים כריזמטיים שאוהבים ללמוד ולעזור', הוא אומר.

מתיו סלצברג, בן 21 , גדל בבית יהודי רפורמי בקונטיקט וכיום הוא מפעיליה המרכזיים של חב"ד בקמפוס. 'בחב"ד יש קהל מאוד מגוון וזה היופי. אין אחד שמרגיש זר', אומר מתיו בהתלהבות ונשמע כמו חב"דניק מלידה".

לצפייה בהופעה של איתן במסיבת החנוכה בפלורידה לחצו על כפתור ההפעלה:
הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.