האם הנהלת כפר-חב"ד התעלמה מהוראת הרבי?
מאת מערכת COL
אנ"ש והתמימים בארץ ובעולם קיבלו בעניין רב את הידיעה שפירסמנו אודות 38 הספרים העתיקים שנגנבו בשעתו מספריית 'אגודת-חסידי-חב"ד' בניו-יורק – הידועה כספריית הרבי השוכנת בצמוד ל-770 ב'איסטרן-פארקוויי'. ספרים אלו נגזלו יחד עם רבים ויקרים אחרים ומאמץ רב נעשה בשנות תשמ"ז-תשמ"ח להחזירם.
אף שתהליך משפטי מיד נפתח, ספרים רבים כבר נמכרו לאספנים בשוק השחור במחירים אסטרונומיים.
שמועות הסתובבו באותם ימים על החלטה של הרבי להשאיר בישראל את 38 הספרים שנמצאו בישראל, בעוד שהספרים האחרים מאירופה ומדינות אחרות נשלחו במהרה לניו-יורק בחזרה.
השבוע לחסידים הייתה הזדמנות נדירה לחזות בספרים אלה כש-COL קיבל רשות לצלם אותם לאחר ששכבו שנים רבות בכספת במשרדי ועד כפר-חב"ד.
בית 'אגודת-חסידי-חב"ד' בכפר-חב"ד ● צילום ארכיון: COL
ביום ראשון גם התבשרנו כי הספרים יועברו ל"חדרו של הרבי" בבית 'אגודת-חסידי-חב"ד' - 770 בכפר-חב"ד. ההחלטה ההיסטורית והדרמטית התקבלה, כזכור, בפגישה מיוחדת שנערכה בביתו של רבו של כפר-חב"ד הרב מרדכי-שמואל אשכנזי, בה נכחו גם יו"ר 'אגודת-חסידי-חב"ד' וצעירי-חב"ד בישראל הרב יוסף-יצחק אהרונוב, מנהל ספריית 'אגודת-חסידי-חב"ד' העולמית בניו-יורק הרב שלום-בער לוין ויו"ר כפר-חב"ד ר' בנימין ליפשיץ.
הרב לוין, שהיה מעורב רבות והכין את חומר הרקע ל'משפט הספרים' הנודע, חזר לשכונת קראון-הייטס לאחר הביקור בישראל שתואם לרגל ה' טבת – יום ה'דידן-נצח'. הוא אינו איש של דיבורים והצהרות, אף היותו מתעסק באותיות וספרים.
לרגל המאורע החשוב שהתקבל בשמחה בחוגי אנ"ש, הוא התפנה להתראיין ל-COL מתוך מקום עבודתו – ספריית הרבי המיתולוגית המחזיקה רבע מיליון ספרים – חלקם העותק הבודד בתבל.
אנ"ש ותמימים זכו לראות השבוע ב-COL את 38 הספרים הנדירים עליהם הם רק שמעו משמועות. מהי חשיבותם של ספרים אלו?
"החשיבות של הספרים היא שהם נמכרו ונקנו חזרה על-ידי הרבי שאמר שהם יישארו בכפר-חב"ד".
כספרן הראשי ומנהל הספרייה בניו-יורק, מה אתה זוכר מהמאמצים שנעשו בישראל להשיג בחזרה את הספרים?
"בנושא הזה לא הייתי כל-כך מעורב. הרב אפרים וולף ע"ה - היה הגורם המרכזי שהיה מעורב בנושא".
למה הרבי הורה להעביר את הספרים בישראל לועד כפר-חב"ד ולא להחזיר לספרייה בניו-יורק (כמו שאר הספרים)?
"זה לא ברור שהרבי אמר להעביר דווקא לועד הכפר. הרבי אמר שזה יהיה בכפר-חב"ד, והוחלט, מטבע הדברים, שזה יעבור לכספת - כמקום שמור. כידוע, הרבי אמר שהרב מרדכי אשכנזי יהיה ממונה על הספרים שנרכשו חזרה מהאספנים. בפרט מה שהגיע לישראל".
נגד דעת רבו של כפר-חב"ד? ר' מנחם לרר והרב אשכנזי ● צילום: מאיר דהן, COL
סיפרו לנו כי הרבי השאיר את הספרים בכפר-חב"ד במטרה שיהיו התחלה של ספריית תורנית עשירה.
"מאז ומקדם, לא היה ברור מה ייעשה איתם בכפר. עד כמה שאני יודע, כולם הבינו אז שהרבי רוצה שישימו אותו בספרייה שתקום ב-770 בכפר".
ואז מה קרה?
"מסיבות לא מובנות, אחרי שסיימו את הבנייה של בית 770 והצהירו כמה הצהרות לעשות מוזיאון, הרבי לא הסכים להעביר לשם את הספרים, כי פשוט לא לזה הייתה הכוונה.
" חבר ועד כפר-חב"ד דאז, ר' שמעון בקרמן, עבר באותו זמן אצל הרבי והציג בפניו תוכנית להקמת מעין מוזיאון בבית 770 בכפר-חב"ד. הרבי אמר שלא לזה הוא התכוון ומאז התוכנית נזנחה. עד עצם היום הזה".
כלומר, הייתה כאן הפרה של הוראה פשוטה, ברורה, וחד-משמעית של הרבי לבנות ספרייה, לשם, למעשה, יועברו הספרים?
"אולי הדבר היה קשה עבורם... מאז, לא עלה הנושא של העברת הספרים מהכספת בועד לספרייה".
נשמע הגיוני. קל יותר להשאיר ספרים נעולים בכספת.
"מנחם לרר (יו"ר ועד כפר-חב"ד דאז) טען אז שזה צריך להישאר בכספת לנצח. הרב לא הסכים איתו".
הרב?
"אחרי שהספרייה הרצינית לא נבנתה, אני התחלתי לטפל בנושא. בשנת תשנ"ד התחלתי לקיים סדרת דיונים עם מספר גורמים. רציתי אחד מהשניים: או שיעשו ספרייה ב-770 בכפר וישימו שם את הספרים (כפי שהרבי רצה), או שיחזירו את הספרים בחזרה לספרייה בניו-יורק".
לר' מנחם לרר יש אופציה שלישית.
"אין שום היגיון שזה יישאר תמיד בכספת לעולמי עד. כך גם היה סבור הרב אשכנזי וחברי אגו"ח (בישראל)".
למה בעצם להעביר את הספרים עכשיו ל-770 בכפר-חב"ד?
"אני דוחף לזה כל הזמן. היו קשיים רבים. בתקופה כהונתו של לרר כיו"ר ועד כפר-חב"ד, הוא לא הירשה כל הזמן. אחרי שר' בנימין ליפשיץ מונה ליו"ר כפר-חב"ד, פניתי שוב לדחוף את הנושא. לאורך כל הדרך הרב אשכנזי סבר כמוני. כזכור, בתחילת כהונת ליפשיץ בראשות הועד, היו עדיין ערעורים לגבי הבעלות על 770, אז המתנתי להכרעה הסופית.
"כעת, לאחר שבדיוק הייתי בארץ בה' טבת, נפגשנו יחד עם יו"ר אגו"ח בישראל, יו"ר הועד והרב של הכפר".
שני משמאל: יו"ר כפר-חב"ד ר' בנימין ליפשיץ מעיין בספרים, השבוע
מהו מצבם של הספרים? האם נשתמרו כראוי?
"כפי הידוע לי, השתדלו מאוד שהספרים יישמרו בצורה טובה".
מכיוון שהספרייה שהרבי ביקש לא הוקמה, לא הגיע הזמן להעביר את הספרים לניו-יורק?
"כאמור, אני טענתי כל הזמן שאם לא מקימים בכפר-חב"ד ספרייה, אז שיעבירו לכאן את הספרים. בפגישה האחרונה, הרב אמר שמכיוון שזה צריך להיות בכפר, אז כעת צריך לפעול. העלתי שאלות ותהיות, אולם לבסוף קיבלתי את הכרעתו של הרב".