מערכת COL | יום ג' אב ה׳תשס״ז 18.07.2007

תשעת הימים ואין דגים בים

זיהום מי הים, המכמורתנים ומיליוני המדוזות מחסלים את הדגה בים התיכון הדייגים, המסעדנים ואוכלי חיות הים במשבר • "בשנה האחרונה פשוט נגמרו הדגים בים‭,"‬ מספר בתסכול יורד ים ותיק, "אין דגים ואין אפילו ריח של דגים, ואם לא די בכך, רוב דגי המאכל מיובאים מחו"ל" • הים התיכון הולך ומתרוקן, ודגים אין בנמצא דווקא בתשעת הימים • "הדבר בהחלט משפיע על מחירי הדגים רק בימי תשעת הימים בהם הדגים הופכים לחלק עיקרי מתפריט", אומר ל-COL ר' מני אדרעי מנהל חנות "דגי צמרת" בחולון לסיפור המלא
תשעת הימים ואין דגים בים
דגים בשוק מחנה יהודה. הים התיכון הולך ומתרוקן

מאת אלמוג בוקר, יונתן הללי מיכל שפירא ודליה מזורי, מעריב

עצוב להסתובב בחודשים האחרונים בנמלי הדייג ברחבי הארץ. רוב המפרצים, שהיו בעבר אתרים שוקקי חיים, הפכו לחניונים עבור הסירות. הדייגים, מהם גם כאלה שזהו מקצועם מזה עשרות שנים, הפכו את מקור פרנסתם העיקרי לתחביב: חלקם הפכו לפועלי בניין, אחרים לשיפוצניקים. 

"בחודשים האחרונים, זה הפך להיות קטסטרופה‭,"‬ אמר מ‭,'‬ דייג מאשדוד שלא עזב את הים ב‭20-‬ השנה האחרונות. "פשוט אין כאן דגים. אי אפשר לומר זאת בצורה אחרת. אם בשנים קודמות הייתי יוצא בשעה ‭19:00‬ בערב וחוזר בשבע בבוקר עם 20 קילו היום אני לא מגיע אפילו ל‭5-‬ קילו‭."‬
 
תחילה חשבו הדייגים שמדובר בתקופה רעה, אך ככל שחלף הזמן הם הבינו שמדובר במציאות חדשה אליה הם יצטרכו להתרגל. "כשראיתי שאני מוציא כל יום 500 שקל על ההוצאות של הדלק, הרישיון, הטיפולים והאגרה ואני חוזר הביתה עם חצי מהסכום החלטתי לנטוש את המקצוע ולעבוד כקבלן‭,"‬ מסביר ר' מדוע המיר את סרבל הדייג במדי השיפוצניק. "בחודשים האחרונים לא רק שאין דגים אין אפילו ריח של דגים".

שאול רוקח, ספק דגים גדול מיפו מציין שהמחסור מאיים לגזול את פרנסתם של עשרות דייגים. "מאז שהייתי ילד קטן, דייג צעיר שהתרוצץ בנמל יפו, לא נתקלתי במחסור כל כך חמור של דגים כמו שיש היום. זה פשוט לא יאומן‭,"‬ מספר רוקח. "היום המצוקה היא לא רק באשדוד, בקישון או ביפו. מצוקת הדגים קיימת בכל מדינת ישראל. כל דייג מנסה ואומר 'אולי היום יעלה לי משהו ברשת' אבל הוא חוזר בלי כלום‭."‬

רוקח מציין שהמצב השתנה מאוד בעשרות השנים האחרונות. "פעם היו קצת דייגים והרבה דגים‭,"‬ משחזר רוקח. "היום יש המון דייגים ודגה אין בכלל. הדייגים נכנסים ל‭3-‬ ימים בים וחוזרים בלי שלל והדבר כמובן מתבטא במחיר. לפני שלוש שנים קילו ברבוניה עלה 30 שקל, היום זה כבר מגיע ל‭70-‬ שקל‭."‬

בעלי מסעדות הדגים והלקוחות סובלים אף הם מהמחסור החמור. "הדייגים נמצאים בתקופה מאוד בעייתית‭,"‬ מספר בני הדייג, בעל המסעדה המוכרת בתל-אביב.

"אנחנו, בעלי המסעדות, נפגעים פחות מהמצב הזה כי בבריכות יש דגים בשפע ותמיד אפשר לייבא ממצרים‭."‬ אך ראוף, הבעלים של מסעדת "ראוף את אתינה" ביפו, סבור שהתעשייה במשבר. "בתפריט שלי כתוב הכל: ברבוניה, שרימפס, פארידה - אבל אין לנו יכולת לספק, אז מה זה שווה שזה כתוב בתפריט‭"?‬

את עיקר האשמה מטילים הדייגים על המכמורתנים, אותן ספינות שגוררות רשת ענקית וכבדה, ששולה את הדגים מהקרקעית. "הם מדללים את האוכלוסייה ולא נותנים לדגה להתרבות‭,"‬ אומר ס‭,'‬ דייג מיואש. "לוקוסים שעוד לא הספיקו לגדול נשלחים למדפים בחנויות ואנחנו שיושבים שעות על גבי שעות חוזרים בידיים ריקות. צריך להוציא את המכמורתנים מהמים, אחרת המקצוע יהפוך להיסטוריה‭."‬ אבל לא רק באדם האשמה: מומחים מציינים כי גם ההתחממות העולמית והמדוזות מדללים את כמות הדגים.

ממשרד החקלאות נמסר כי "שנת 2005 היתה שנה ברוכה בדגים ואילו בשנתיים האחרונות הדגה חזרה למה שהדייגים היו רגילים אליו. כיום, לפני הנתונים שבידינו, אנחנו נמצאים ברמה הממוצעת לדייג מדי שנה‭."

הדבר בהחלט משפיע על מחירי הדגים רק בימי תשעת הימים בהם הדגים הופכים לחלק עיקרי מתפריט", אומר ל-COL ר' מני אדרעי מנהל חנות "דגי צמרת" בחולון.

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
1 תגובות
1.
No Fish?
ג' אב ה׳תשס״ז
no such thing. Fish have a special blessing from G-d. this is probably one of the curses upon the israeli state.
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.