מערכת COL | יום כ"ה סיון ה׳תשס״ז 11.06.2007

המושפע רון לאודר נבחר לנשיאות הקונגרס היהודי

רון לאודר, איל ההון והפילנתרופ היהודי הידוע שהרבי השפיע עמוקות על חייו, נבחר אמש (ראשון) לנשיא הקונגרס היהודי העולמי במה שמסתמן כהתחלת עידן חדש לארגון היהודי הוותיק ■ בכהונתו כשגריר ארה"ב באוסטריה הוא התרשם ממחוייבות חב"ד לעתיד העם היהודי עד שאירח בשגרירות פגישות של אנשי חב"ד ■ בניגוד לקודמו המיליארדר אדגר ברונפמן המרוחק מענייני דת, לאודר הצהיר בעבר: "הרבי שינה את חיי. אין כמעט יום שאינני חושב עליו ושאינני מרגיש בחסרונו" ■ ידידו השליח הרב יעקב בידרמן מוינה אומר ל-COL: "זהו ניצחון חשוב והישג. הרבי האמין בו" ■ כתב COL בארה"ב מביא פרופיל על הקשר העמוק בין לאודר ותנועת חב"ד  לכתבה המלאה, וידאו לאודר אצל הרבי
המושפע רון לאודר נבחר לנשיאות הקונגרס היהודי
לאודר (במרכז) מאזין לעמיתים לאחר ניצחונו אמש בניו-יורק • צילום: 'ניו-יורק טיימס'

מאת בנימין ווייס, כתב COL בארה"ב

יורש אימפריית הקוסמטיקה ומושפע של חב"ד רון לאודר זכה אמש (ראשון) בבחירות הדמורטיות הראשונות שנערכו לנשיאות הקונגרס היהודי העולמי, ארגון קהילתי מניו-יורק הזוכה ליוקרה בעיקר מחוץ לארה"ב.

לאודר נכנס לתפקיד לאחר התפטרות מיליארדר המשקאות אדגר ברונפמן בעקבות סקנדל שחיתות שהאפיל על שלושים השנים בהם הוביל את הארגון במאבק להחזרת כספי נספי השואה מהבנקים השווייצרים ונגד אנטישמיות בעולם.

הבחירה מסמלת עידן חדש בארגון המאגד קהילות יהודיות רבות בעולם וידע ימים אקטואליים יותר. לאודר מעורב שנים בעסקנות יהודית, כנשיא לשעבר של ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארה"ב ותומך במפלגות הימין בישראל וכן למוסדות חב"ד.

בנאום לאחר ניצחונו הוא סיפר כי היה פעם יהודי ש"ביקר בבית-כנסת שלוש ימים בשנה" אולם עבר התעוררות יהודית באוסטריה בשנות השמונים לאחר מפגש עם שלוחי חב"ד. "הייתי סטודנט חב"די (מתחיל) ביחס לילדים האלה", הוא אמר בנאום שצוטט ביומון הנחשב "ניו-יורק טיימס" בהתייחס למימון שהעניק לפתיחת מוסדות חינוך במזרח אירופה.

ברונפמן הוביל קו חילוני וליברלי, נשא עמדות שמאלניות בנושאי ארץ-ישראל ושמר מרחק מרבנים ומוסדות תורה. נטען כי בשנים האחרונות הוא החל לשמור על מטבח כשר אולם לפני שלושה שנים הוא יצא בהצהרה שערורייתית לפיה זהות יהודית הנקבעת לפי ההלכה "מתחילה להישמע כמו נאציזם וגזענות".

בנו של ברונפמן, איש העסקים הישראלי מתיו ברונפמן נבחר כיו"ר מועצת המנהלים של הארגון.

השגרירות הפכה לבית-חב"ד

לאודר, 63, הוא כיום שם מוכר יחסית בישראל ובארגונים יהודיים. הוא מממן חינוך יהודי במסגרת קרן לאודר, מבעלי ערוץ 10 בטלוויזיה הישראלית וידיד אישי של יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. הוא גם מכהן כיו"ר קק"ל-ארה"ב וניסה לרוץ כרפובליקני לראשות עיריית ניו-יורק.

אולם זה לא תמיד היה כך. רונלד ס' לאודר נולד בניו-יורק ב-1944 למשפחה יהודים עם שורשים אורתודוקסים בהונגריה ובסלובקיה. סביו היה רב בפרשבורג ומקורביו מספרים על קרובי משפחה במאה-שערים. אמו הקימה את חברת הקוסמטיקה המצליחה "אסתי לאודר".

הוא עבר מהפך רוחני לאחר שמונה כשגריר ארה"ב לאוסטריה בשנות השמונים. עברו של הנשיא קורט וולדהיים כקצין אס-אס נאצי במלחמת העולם השנייה יצרה סערה בינלאומית והכניסה את הקהילה היהודית בוינה למבוכה. לאודר חיפש דרך לתמוך בקהילה וחברים המליצו לו על חב"ד "שהיוו אז קהילה צעירה ולא גדולה, אך פעילה ותוססת מאוד".

הוא פגש את שליח חב"ד המוכשר הרב יעקב בידרמן והתרשם עמוקות. "ראיתי לפניי אנשים חדורי אידאליזם שהקרינו מסירות ואיכפתיות לגורל היהודי הקולקטיבי. הפגישה הראשונה עמם הותירה עליי רושם עמוק", לאודר יספר לימים.

"שגרירות ארה"ב הפך עד מהרה למעין חדר ישיבות לא-רישמי של חב"ד", לאודר סיפר בגאווה. נהגו לקיים בו דיונים והתייעצויות איך וכיצד לפתח את הפעילות בקרב יהודי המקום. התיכון החב"די בכיכר "רבינר שניאורסון פלאץ" נקרא "קמפוס לאודר חב"ד" וכן קולג' היהודי לעסקים "לאודר ביזנס סקול".

קשר עם הרבי

לאודר החל לקיים התכתבות עם הרבי בעצמו ובכך החל לגלות לדבריו את "סוד האנרגיה המיוחדת הזורמת בעורקי חסידיו".

את הרבי הוא פגש לראשונה בשנת 1988 לפגישה שנמשכה ארבעים דקות. מאז הוא חזר בקביעות. "ראיתי לפני איש מלא אהבה וחזון. צירוף שתי התכונות הללו כבש את לבי. הוא התעניין בי ובמשפחתי", לאודר הסנטימנטלי סיפר.

לאחת הפגישות עם הרבי הוא הביא עמו את רעייתו, בנותיו ואמו המפורסמת הגב' אסתי לאודר שניסתה במהלך השנים להסתיר את שורשיה היהודיים - יש הטוענים מחשש לחרם ערבי על מוצריה. ברגע יוצא-דופן, הרבי פנה אליה באידיש. רון לאודר העיר: "כל מי שמכיר אותה ואת אורח-חייה יודע שרק הרבי מליובאוויטש יכול היה לגרום לה לדבר בשפה זו..."

מפגישות אלו, שחלקם נסבו על פיתוח חיי קהילה במדינות מזרח אירופה בעידן הפוסט-סובייטי, לאודר יצא עם תחושת חשיבות ומחוייבות לעתיד היהודי.

חושב על הרבי מידי יום

לאודר סיפר בזמנו: "הרבי שינה את חיי. הוא שינה אותם הן במישור הפילוסופי והן במישור המעשי. אין כמעט יום שאינני חושב עליו ושאינני מרגיש בחסרונו. דמותו משמשת לי לפיד המאיר את דרכי.

"מהרבי למדתי שהאדם, כל אדם, נושא בנשמתו תפקיד רב-אחריות כלפי הכלל", הוא הודה בזמנו. "הודות לו, עסקי המסועפים ממלאים מקום משני בחיי. קודמת להם הדאגה לבעיות העם היהודי ולעתידו".

הרב בידרמן, ידיד וחבר במועצת המנהלים של קרן לאודר, מספר היום (שני) בשיחה עם COL כי לאודר "הוא אדם שהרבי האמין שצריך להיות מעורב בנושאים קהילתיים במיוחד בחינוך. הוא קיבל מכתבים ארוכים יותר מהרבי וזכה לשיחות הדרכה מהרבי".

באחרונה, לאודר והרב בידרמן היו בפגישה משותפת. "באמצע הוא התכופף אלי ולחש: 'אני רוצה שתדע שאין יום שעובר שאינני חושב על הרבי'. אנחנו בטוחים שזה ניצחון חשוב והישג לעולם היהודי במיוחד למוטיב החינוכי".

לציפייה ברון לאודר ואמו אצל הרבי - לחצו כאן

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
3 תגובות
1.
רב בידרמן רק 1 מ13 במועצת המנהלים
כ"ה סיון ה׳תשס״ז
בקרן לאודר ולא תמיד יכול להשפיע על החלטות "אוהבי" חב"ד שמתקבלות שם.
בכל המקומות מלבד בוינה קרן עובדת עם מתנגדי השלוחים ונמנעת מלסייע לשלוחים
2.
רגון קהילתי מניו-יורק הזוכה ליוקרה בעיקר...
כ"ה סיון ה׳תשס״ז
בס"ד
בארה"ב אומרים שהארגון הוא בעיקר מחוץ לארה"ב. ומחוץ לארה"ב אומרים שהוא כנראה גדול בארה"ב...
בקיצר בלון נפוח!!!
על מי יש להם השפעה בדיוק!!!!

נקווה שהרב בידרמן הידיד וחבר בקרן לאודר יצליח להשפיע על הקרן לזכות חב"ד גם מחוץ לאוסטריה כמו בגרמניה ועוד!
3.
ברלין
כ"ה סיון ה׳תשס״ז
הקרן נלחמת חזק בשליח
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.