נחנך 'בית מחוץ לבית' עבור בנות השלוחים
מאת בנימין וייס, כתב COL בניו-יורק
שליחות במיקום מרוחק מייצרת אתגרים מורכבים ולעיתים לא צפויים. הרב מרדכי אבצן ורעייתו גולדי למדו זאת על בשרם במשך עשרים שנות שליחותם בסין, כשהם היו השלוחים הראשונים שפעלו במזרח-הרחוק.
מלבד הדאגה לאחרים - עיקר מטרתם - והתאקלמות בעיר בינלאומית אך גם זרה לחלוטין כמו הונג-קונג, הם התמודדו עם שאלת הילדים. נולדו להם בנים ובנות וכשאלה היו קטנים מסגרת חינוכית לא הייתה סוגייה בוערת. אולם השנים לא הקלו וילדי אבצן נאלצו לנסוע הרחק מביתם להתחנך על טהרת הקודש.
אופצייה אחת לשלוחים מסוג זה היא לשלוח את הילדים לבית-ספר או תלמוד-תורה השוכן בסביבת קרובי משפחה אם זה בדרום-אפריקה, קנדה או ישראל. אופצייה שנייה היא הריכוז החב"די הגדול בשכונת קראון-הייטס בברוקלין. ובשנים האחרונות 'משרד השלוחים החל להפעיל כיתות לימוד וירטואליות.
אולם, הרב אבצן מדגיש בשיחה עם COL, "כשאין לילד או לילדה מקום לישון או שהם לא מרגישים בנוח במקום שהם מתאכסנים, השליח לא יכול לישון בלילה ולא יכול להתרכז בשליחות ביום".
בית מחוץ לבית
הבעיה אינה חדשה והרב אבצן נשמע מעורר על הנושא באירועים ובשיחות רבות. לפני שנה הוא הרים את הכפפה (הראשונה, יש לקוות) ופעל לפתיחת פנימייה נאותה בקראון-הייטס לבנות השלוחים. מקום שהן יוכלו לקרוא 'בית מחוץ לבית'.
הבית בקראון סטריט היה ביתם של הרב חיים-מרדכי-אייזיק חודקוב ורעייתו הרבנית עטל צערנא. השניים, עליהם השלום, שהיו פעילים וותיקים בחינוך ילדי ישראל הורישו את מבנה הקומתיים ל"בית רבקה" - מרכז החינוך לבנות חב"ד בשכונה.
הרב אברהם שם-טוב, יו"ר אגודת-חסידי-חב"ד העולמית שהופקד על-ידי הרבי לנהל את "בית רבקה", ייעד את הבית לבנות השלוחים.
חתנו, הרב אבצן הביא את המימון לשיפוץ הבית שיהיה מקום מגורים נאה ומקום שהבנות יוכלו לאכול, לערוך שיעורי בית, לנוח ולישון בעזרת אם-בית וטבחית. "זה מוסד שמשרת את כל השלוחים", הוא אמר.
אירוע צנוע
התוצאה הייתה מרשימה כפי שנראה בביקור בשבוע שעבר בפנימייה. סלון מטופח עם ספות, מראה וציור שמן של הרבי. בקומת מרתף מטבח עם שולחנות ומקומות ישיבה וכן חדר כביסה מצוייד. ובקומה העליונה החדרים בהם תמונות משפחתיות נתלות בחובבניות על הקירות מעל המיטות.
אנדרו כהן, מי שתרם את שיפוץ המבנה, הסתובב מחוייך עם אמו ובתו. עיסוקו כסוחר תכשיטים נדירים מביא אותו בקביעות להונג-קונג ובאחד הביקורים הוא נכנס לבית-חב"ד בשבת ושמע את דרשתו של הרב אבצן.
את ההתפעלות שלו כהן ממשיך להביע עד היום. הוא התחבר מחדש למורשתו והחל לשלוח את בתו לגן החב"די בעיר מגוריו בשווייץ. כשהוא שמע על הקושי בחינוך בני השלוחים - אנשים התורמים את חייהם לחינוך הזולת - כהן הודיע על הענקת תרומה נכבדה.
באירוע צנוע שנערך בשבוע שעבר השתתפו הרב שם-טוב והרבנית בת-שבע, הרב אבצן, הגב' שיינדיל טייכטל, הגב' חיה ליין, והרב לימא מינקוביץ' מהנהלת 'בית רבקה' והנדיב ר' פייטל לוין. האחראים על הבית הרב שלוימי וחומי פוטרפס ערכו לאורחים סיור בבית. החזן ר' זלמן בוימגרטן והכנר ר' יצחק הורביץ' הנעימו את האירוע.
יחד עם אמו ממנהטן, כהן הסיר את הלוט מעל שלט הקדשה לזכר סבו וולוול נלקין ז"ל שהיה מופת "לחסד ומענטליכקייט". הבנות הודו לו והעניקו לאמו זר פרחים והציגו את עצמן ועיר שליחותם במקומות מרוחקות כמו בייאה-בלנקה בארגנטינה.
מהמארגנים נמסר כי אירוע נפרד ינציח את זכרם של הרב והרבנית חודקוב.
may hashem give you and your families long and happy years,
shliach to leeds,england
thank you
kol hakavod shemtov and avtzon families
כל הדעות בצד. למעשה, פייטל תרם במהלך השנים למוסדות רבים כמו שיפוץ בית-הכנסת "בית בנימין" על-שם אביו במונטגומרי, אהלי תורה, בית רבקה, הישיבה המרכזית בכפר-חב"ד, כולל חב"ד, עיתון כפר-חב"ד אם רק למנות כמה.
שה יתברך ישלח לו אלף פעמים ככה וייתן לו להמשיך במעשי הצדקה באופן כפול ומכופל
A SHLIACH IN THE US