מערכת COL | יום ג' אדר ה׳תשס״ז 21.02.2007

מאחורי הקלעים של כשרות הרב לנדא ל'קוקה-קולה'

לפני 16 שנה קיבלה חברת המשקאות 'קולה-קולה' את ההכשר המהודר של הרב משה-יהודה-לייב לנדא ■ האם ראשי 'קוקה-קולה' הסכימו לוותר על הנוסחא הסודית, לצורך קבלת כשרות של הרב לנדא ולאן נוסעים המשגיחים בכדי לעמוד מקרוב אחר תהליך הייצור ■ במסגרת כתבה ב"משפחה" על 'קולה-קולה' רואיין הרב אברהם שטיצברג, אחראי על הכשרות ב'קוקה-קולה' החושף את מאחורי הקלעים  לסיפור המלא• כשרות ב-COL • לכניסה לפורום כשרות: לחצו כאן 
מאחורי הקלעים של כשרות הרב לנדא ל'קוקה-קולה'
הרב לנדא על רקע מפעל המשקאות 'קולה-קולה' • צילומים: שוקי לרר, מאיר דהן, COL
COL מגיש את הקטעים הרלוונטיים באדיבות "משפחה":

המשקה המשווק היום ביותר מ 200- מדינות בעולם, מעלה לא אחת שאלות בקרב צרכני הכשרות. בישראל מכירים אותו כמשקה הנושא את תווית הכשרות של הרה"ג משה לנדא מב"ב, אך בנוגע לייתר מדינות העולם, עולות לא פעם התהיות: האם ניתן לצרוך מהמשקה בכל נקודה בה הוא נמכר על פני תבל? ושאלת השאלות: כיצד ניתן להעניק כשרות למשקה שנוסחת הייצור שלו סודית משל מסמכים מסווגים בשירותי הביטחון?

הרב אברהם שטיצברג, אחראי על הכשרות במפעלי קוקה-קולה ישראל זה 25 שנה, מקדים ומציין כי המשקה קיבל לראשונה חותמת כשרות בארה"ב לפני למעלה מ 70- שנה, בשנות השלושים של המאה העשרים.

חלוץ הכשרות היה הרה"ג שמחה עלבערג מניו יורק, עורך העיתון התורני "הפרדס", ומראשי התאחדות הרבנים בארה"ב. הוא זכה להיות הראשון שנכנס בסוד מפעל הייצור השמור ביותר, ולאחר בדיקה שערך, החליט להעניק את חותמת הכשרות
למפעל בארה"ב.

לאחר פטירתו של נותן הכשרות הראשון, החליף אותו הרב רלב"ג, ובהמשך, החלה מערכת להטביע את חותמה על המשקה .O.U הכשרות עד עצם היום הזה.

קוקה-קולה הלכה והרחיבה את סניפיה ותקעה יתד בכל מדינה. הכל היה רק עניין של זמן (ושל התעלמות מהחרם הערבי) עד שגם בישראל יוקם מפעל וסוגיית הכשרות תבוא לפתחה. "בשנת תשכ"ח 1968, כשהמפעל המפורסם בפאתי בני ברק עלה על הקרקע והחל לייצר את המשקה בבקבוקי זכוכית, העניקה הרבנות תל אביב-יפו הכשר למוצר", מספר הרב שטיצברג. "היה זה לאחר שהגר"י לנדא זצ"ל, שכיהן כרב העיר שבתחומה ממוקם המפעל, ביקש את הדבר".

במשך שנים ארוכות זכה המוצר בארץ רק לכשרות רבנות רגילה. גם במקומות נוספים בעולם הוא קיבל כשרות מקומית, כמו באירלנד, שם הרבנות הראשית המקומית העניקה לו הכשר, והתצרוכת האירית אף יובאה למפעל בישראל.

היו שטענו שהחברה לעולם לא תצליח לקבל כשרות מהודרת, משום שאינה מסכימה לחשוף את המרקחת הסודית המרכיבה את המשקה התוסס. גם בחברת קוקה-קולה מודים שהמיתוס העולמי על סוד המשקה הוא נכון ואמיתי.

אך למרות האבטחה והסודיות הכבדה האופפות את סוד רכיבי קוקה-קולה, הצליחה החברה לקבל בשנת תשנ"א 1991- את הכשרות של הגר"מ לנדא. כמו בכל מקום בעולם, התמציות הסודיות מיובאות ממפעלי קוקה-קולה העולמית באטלנטה, והמשך הייצור נעשה בארץ.

האם ראשי קוקה-קולה הסכימו לוותר על הנוסחא הסודית וההילה שנכרכה סביבה, לצורך קבלת כשרות של הרב לנדא?

הרב שטיצברג: "החברה לא היתה מקבלת הכשר, אלמלא מערכת הכשרות היתה יודעים מהם כל הרכיבים אחד לאחד. השקענו עבודה רבה ומאומצת כדי לבדוק שאכן כל רכיבי קוקה-קולה כשרים. משגיחי מערכת הכשרות נוסעים לחו"ל, ושם בודקים את כל רכיבי התמציות ומאשרים לייבא אותם למפעל בישראל".

לאן נוסעים המשגיחים?

"המקום אליו נוסעים המשגיחים נשמר בסוד, הנוסחא סודית והרכיבים סודיים, אך ידועים לנותני הכשרות".

מומחי כשרות טוענים כי היום ניתן לבדוק בכל מעבדה משוכללת כל מוצר, ולגלות מהם הרכיבים ומהם המינונים שלו. אם כך, לשם מה הסודיות?

"זה ממש לא נכון", קובע הרב שטיצברג. "כל מי שמתעסק עם מוצרי מזון יודע שתמצית אחת עשויה להכיל מאות רכיבים. לא תמיד ניתן לגלות את כולם, עד האחרון שבהם, בבדיקות מעבדה".
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
5 תגובות
1.
הרב שטיצברג צודק
ג' אדר ה׳תשס״ז
בענין שא"א לבדוק כל מוצר במעבדות, ראו RC ופפסי שאינם דומים בטעמם לקוקה האמיתי.
2.
סקופ
ג' אדר ה׳תשס״ז
בגלל שאני מאוד אוהב את מוליק,אתן לכם סקופ,אף משגיח
לא יודע מה מכילה התמצית של
קוקה קולה,פשוט לוקחים קרוב
למאה מוצרים כשרים למהדרין,
מכניסים אותם לחדר,סגור היטב
והמשגיחים בודקים מסביב,לפני ולפנים,אך אינם יודעים באיזה חומר
נעשה שימוש,כי יש בחדר בית כסא
שאליו שופכים את כל החומר,מהאריזות שבהם לא נעשה שימוש,אני מאמין שקיבלתי את המידע,ממקור מוסמך.
3.
האם בגלל זה כל הקוקה לבעולם כשר ג"כ?!
ה' אדר ה׳תשס״ז
??!
6.
2 כותב שטויות מהאגדות
י"ב אייר ה׳תשס״ז
זכיתי להיות שותף בחלק מההשגחה בק"ק. והכל מתנהל ישר וברור וגלוי לעיני המשגיח.
לי ברור שאף אחד לא יכול לזייף את המשקה הזה, ואפילו שיידע את המרכיבים.
סוד!!!
האדם הפשוט איננו יכול להבין את הסוד שבזה. אבל החוקרים בדבר , מפליאים בגודל הסוד.
שתו ותהנו, ותכבדו בו את סעודת השבת והשמחות.
7.
זה באמת סוד!
י"ב אייר ה׳תשס״ז
יודע אני שיש מפעל בארץ שעשה "עשרת אלפים"!!! נסיונות לזייף את ק"ק. ולא הצליח.
בלי גוזמא כלל.
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.