מערכת COL | יום כ"ה שבט ה׳תשס״ז 13.02.2007

חברון: ספרייה חסידית ופינת הנצחה יוקמו ב'בית רומנו'

ספרייה חסידית ופינת הנצחה יוקמו ב'בית רומנו' - נחלתו של כ"ק אדמו"ר הרש"ב נ"ע. במקום פעלה במשך 5 שנים ישיבת "תורת אמת", עד לסגירתה בידי הטורקים במלחמת העולם הראשונה ■ בשנת תשמ"ב הועברה למקום ישיבת "שבי חברון" באישורו של הרבי. לאחרונה, הוחל בעבודות הקמת "חדר חסידות" ומוזיאון לישיבת 'תורת-אמת'. במוזיאון יוצגו מסמכים אותנטיים של הישיבה, תמונות התלמידים, מסמכים על ההיסטוריה החב"דית בחברון ■ ניתן להקדיש חלקים בחדר  לסיפור המלא
חברון: ספרייה חסידית ופינת הנצחה יוקמו ב'בית רומנו'
בניית הספרייה חסידית ופינת הנצחה ב'בית רומנו' (צילום: COL)

ספרייה חסידית ופינת הנצחה לישיבת 'תורת-אמת' חברון יוקמו ב'בית רומנו' - נחלתו של כ"ק אדמו"ר הרש"ב נ"ע על-ידי בית חב"ד חברון בהנהלת השליח הרב דני כהן. העבודות יחלו לקראת היום הקדוש ג' בתמוז, ויסתיימו בט' כסלו יום פטירתו והולדתו של כ"ק אדמו"ר האמצעי נ"ע.

בית רומנו נקנה על-ידי האדמו"ר הרש"ב בשנת תרע"ב, והוקמה בו הישיבה הגדולה "תורת אמת". האדמו"ר הרש"ב השקיע כסף רב בקניית המבנה למרות שהמצב הכלכלי של חצר ליובאוויטש לא היה טוב במיוחד. בשנים מאוחרות אף ניסו גורמים שונים לשכנע את האדמו"ר הריי"צ למכור את בית רומנו בהנחה שיהודים לא ישובו יותר להתגורר בחברון, אך האדמו"ר הריי"צ נ"ע החליט שלא למוכרו.

רפרוף קל באגרות ומכתבי אדמו"ר הרש"ב נ"ע ובנו האדמו"ר הריי"צ נ"ע מצביעים על חלופת מכתבים עניפה של הרבי בכל הקשור לרכישת הבניין, הקמת הישיבה, ושליחת השלוחים לישיבה שפעלה בסופו של דבר רק 5 שנים, לאחר שבשנת תרע"ז (1917) הפקיעו הבריטים את הבית ופתחו בו תחנת משטרה.


"חדר חסידות ומוזיאון"

בשנת תשמ"ב, הועברה למקום ישיבת "שבי חברון" באישורו של הרבי נשיא דורנו. כיום פועלת במקום הישיבה בה מתחנכים מאות תלמידים. הישיבה ידועה כאחת מהישיבות המובילות בציבור הדתי-לאומי ביחסה לציונות על-פי משנתו של הרב אברהם-יצחק קוק זצ"ל והיחס למדינת ישראל. לפני עשר שנים נוספו לישיבה שתי קומות נוספות.

אלפי המבקרים בחברון, המבקשים לבקר ב"אתרי חב"ד" בעיר שומעים פעם אחר פעם את סיפור הבניין, אך לא זוכים לראות בבניין זכר לישיבה שפעלה בו. במקום, אמנם קיים שלט הנצחה שהבניין נקנה על-ידי האדמו"ר הרש"ב, אך לא מעבר לכך.

בתקופה האחרונה עלה בראשו של שליח חב"ד בעיר הרב דני כהן רעיון להקים באחת הכיתות בישיבה ספרייה חסידית ומוזיאון לישיבת 'תורת-אמת' שפעלה בעיר. במוזיאון יוצגו מסמכים אותנטיים של הישיבה, תמונות התלמידים, מסמכים על ההיסטוריה החב"דית בחברון, ועוד.

החדר יועצב בעץ בידי האומן ר' אליהו אידינוב (שעיצב באבן את בית הכנסת של האדמו"ר האמצעי נ"ע בשכונת 'אברהם-אבינו' בחברון). עלות הפרוייקט: 50 אלף דולר, והיא מתכוננת להסתיים בט' כסלו תשס"ז - יום פטירתו ולידתו של כ"ק האדמו"ר האמצעי נ"ע.


בית רומנו - היסטוריה

בית רומנו נבנה בשנת תר"ס (1879) על-ידי הגביר אברהם רומנו, כחלק מהיציאה מה"גיטו", והוא שמש כמרכז אירוח, ובתוכו הוקם בית כנסת שכונה "בית הכנסת האיסטנבולי". בשנת תרס"א (1901) עלה לארץ הרב חזקיהו מדיני ופתח ישיבה בבית רומנו, ובה סיים את כתיבת האנציקלופדיה התלמודית הגדולה "שדי חמד".

בשנת תרע"ב (1912) נקנה הבית ע"י האדמו"ר הרש"ב נ"ע והוקמה בו הישיבה הגדולה "תורת אמת". 5 שנים מאוחר יותר בשנת תרע"ז (1917) הפקיעו הבריטים את הבית ופתחו בו תחנת משטרה, זו אותה משטרה שהפקירה את חיי היהודים בפרעות תרפ"ט (1929), ולבית רומנו נאספו פצועי והרוגי הטבח.

בשנת תש"ח (1948) לאחר הכיבוש הירדני, הקימו הערבים בבית רומנו, בית ספר שהמשיך לפעול גם לאחר שחרור חברון ב 1967. בשנת תשמ"ב (1981) לאחר רצח שישה יהודים ליד בית הדסה, השיבה הממשלה את הבניין לידי היהודים.

ישיבת "שבי חברון", בראשות הרב משה בלייכר, שהחלה דרכה בבית הדסה, הועתקה מבית הכנסת שבאברהם אבינו לבית רומנו. בשנים (2000 - 1996) נערכו שיפוצים בבניין, נתגלתה קומה נוספת שהיתה קבורה באדמה, וכן נוספו עוד 2 קומות. בראש הישיבה עומד כיום הרב חננאל אתרוג.  

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.