AP על הסבתא ששרדה את הקומוניזם
הם קראו לה "באבע מריאשע" - סבתא בת 106 ששרדה את הפוגרומים הרצחניים ברוסיה של הצאר, האנטישמיות הסובייטית והטרור הנאצי.
חברי קהילת ליובאוויטש דיווחו ביום חמישי על פטירתה של הגב' מריאשע גארליק, הסבתא שחיה דרך הרגעים המכריעים במאה העשרים, כולל רציחת בעלה על-ידי הסובייטים בעוון שמירת היהדות.
גארליק, שנפטרה ביום רביעי בלילה, העבירה את חוכמתה ואלפים שבאו לשמוע את דעתה, אמר הרב משה קוטלרסקי מהמרכז-לענייני-חינוך ומנהל כינוס השלוחים העולמי.
היא נקברה בבית-העלמין "מונטיפיורי הישן" בקווינס, ליד ציונו הקדוש של הרבי.
"היא הייתה אדם בודד שעמד מול ממשל שרצח את בעלה בדם קר בשדה", הרב קוטלרסקי הוסיף. "היא נשארה עם שישה ילדים, מהגילאים אחד עד ארבע-עשרה, והיא שמרה וגידלה אותם לבד, עם אתיקה וישרות. היא הייתה קטנה במידה - פחות מ-5 רגל - אבל ענקית בשיעור קומה".
מאבק נגד הסובייטים
כשגארליק הייתה בת חמש, אביה נהרג בפוגרום וסבותיה נהרגו.
שנים מאוחר יותר, היא ובעלה סולקו עם ילדיהם מדירת מגורם בגלל סירובו לעבוד בבית חרושת בשבת. הוא נעצר בשנות השלושים תחת שלטונו של ג'וזף סטלין ונורה למוות. הגב' גארליק לא ידעה מה קרה לבעלה עד שנת 1998, כשסופו האכזרי התגלה במסמכי הקג"ב.
כשהרשויות הזהירו אותה נגד הדלקת נרות שבת קודש, הגב' גארליק עזבה עם ששת ילדיה. המשפחה עברה שש פעמים תוך שלוש שנים בגלל הצקות מהרשויות הסובייטיות. היא הייתה יצירתית וגידלה תפוחי-אדמה בחצר בית-הכנסת כדי להאכיל את המשפחה - עם מספיק עודף למכור כדי לשלם לשיפוץ בית-הכנסת.
כשהגרמנים התקדמו לרוסיה, בשנת 1941 של מלחמת העולם השנייה, הגב' גארליק ומשפחתה נמלטו לטשקנט באוזבקיסטן, שם הוא סרגה ומכרה גרביים כדי לכלכל את ילדיה. בשנת 1946 הם נשלחו למחנה נאצי בגרמניה.
לאחר המלחמה, היא עברה לפאריס בצרפת והקימה בית-ספר חב"די לבנות שעדיין פועל. היא עברה לארצות הברית בשנת 1953 ופתחה ארגון בניו-יורק שמתנדביה ביקרו חולים, וכן בית-ספר לבנים שהיא אספה כספים להחזיקו.
"אלוקים נתן לי שני רגליים", היא הייתה אומרת, "אני יכולה ללכת, אני יכול לטפל בעצמי ולעזור לאחרים".
חב"ד אורג סייעה בפירסום הכתבה ב-A.P