י"ט כסלו: חלוקת הש"ס ב-COL
בקהילות אנ"ש נהגו לסדר חלוקת הש"ס ביום חג הגאולה י"ט כסלו. משנת תרס"ג ואילך, מפני אפס הפנאי בי"ט כסלו, הנהיגו בליובאוויטש חלוקת הש"ס בכ"ד טבת - יום ההילולא של רבינו הזקן, ומשנת תשי"ג שוב נקבע המנהג דחלוקת הש"ס בכמה מקומות [על-ידי הרבי] - לי"ט כסלו.
הרבי הסביר כי בחלוקת הש"ס כמה עניינים: א) תלמוד תורה של המסכת אשר לקח לחלקו. ב) לימוד המסכת בתור חלק מלימוד כל הש"ס. ג) כאילו לומד (בשותפות) את כל הש"ס כולו. ד) נחשב כלימוד בעשרה ויותר. ה) מקנה ומזכה לכל אחד ואחד מהמשתתפים חלק בלימודו.
עצם עניין חלוקת הש"ס הוא מנהג קדום בישראל, ובלשון כ"ק אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע: "המנהג הקדום בתפוצות ישראל לגמור כל הש"ס בכל שנה ושנה בכל עיר ועיר, ובמקום שאפשר - בכל בית-כנסת ובית-מדרש על-ידי חלוקת המסכתות".
וידועה השתדלות כ"ק אדמו"ר הזקן בזה, וזה לשונו: לגמור כל הש"ס בכל שנה ושנה ובכל עיר ועיר לחלק המסכתות על פי הגורל או ברצון, ועיר שיש בה מניינים הרבה - יגמרו בכל מניין ומניין, ואם איזה מניין קטן מהכיל - יצרפו אליהם אנשים מאיזה מניין גדול, בבל ישונה, חוק ולא יעבור".
אדמו"ר המהר"ש כותב: "ולכל הפחות צריך כל אחד ללמוד מסכת גמרא בשנה".
הרבי ביקש כי "בטח ידביקו בכותלי בית-הכנסת רשימת המשתתפים בחלוקת הש"ס, ויהיה לחיזוק ולזיכרון טוב בהיכל ה', והוא מנהג ליובאוויטש".
בהזדמנות אחרת אמר הרבי: "ואותם הנמצאים במקום אשר, מאיזה סיבה שתהיה, הוא "קטן מהכיל" לחלק כל הש"ס - מצטרפים לחלוקת הש"ס הנעשית בבית מדרשו של הרבי ע"י "מחנה ישראל".
COL מציע בפעם הראשונה: חלוקת הש"ס באינטרנט בצורה מקוונת. הגולשים מוזמנים לבחור באמצעות 'מערכת התגובות' איזו מסכת הם נוטלים על עצמם ללמוד עד לי"ט כסלו תשס"ח, מתוך תקווה להשלים את חלוקת המסכתות כולה באמצעות COL.
רשימת המסכתות:
ברכות: ישראל בוקעיט, מנחם מענדל דונין - מגדל העמק
שבת: דוד ויגלר, פלורידה
עירובין:
פסחים:
ראש השנה: ש.ג.ע, חגי הלוי - תל אביב
יומא:
סוכה:
ביצה: ראובן גרינפלד בית שמש
תענית: יוסי שכטר - קרית שמואל חיפה, יצחק עזרא הלוי משה - לונדון, שלמה לוי יצחק זורנו ירושלים.
מגילה: אשר ועקנין - ניו-יורק, צוריאל ימיני - מוסקבה
מועד קטן: פנחס קדיש
חגיגה: זוהר דוד, גדרה
יבמות: הרב מענדל קמינצקי, מלבורן אוסטרליה
כתובות: שמואל אניגר בת ים (לרפואת הילדה גאולה בת אירית)
נדרים:
נזיר:
סוטה: אלחנן סגל - כפר-חב"ד, ש.ז.ט.
גיטין: יעקב שניידר, ביתר
קידושין: אבי פרידמן
בבא קמא:
בבא מציעא:
בבא בתרא:
סנהדרין: בן-ציון גסינסקי, רוסטוב
מכות: קוסאשוילי הרצל-ש.חב"ד לוד
שבועות: פנחס קדיש
עבודה זרה:
הוריות:
זבחים:
מנחות:
חולין:
בכורות:
ערכין: יוסף ברוך סופרין
תמורה:
כריתות:
מעילה:
תמיד:
נידה: אבירם זילברברג, מקסיקו