כמה שנים ייקח לומר 'קדיש' לנרצחי השואה?
קהל שמנה חמישים איש, רובם מבוגרים, השתתפו ביום שלישי השבוע בהרצאה מרתקת מפי שליח חב"ד במסגרת 'החודש לזיכרון השואה' המצויין בימים אלו במונטריאול, קנדה, העיר עם ריכוז גבוה של ניצולים.
עם משקפי קריאה על אפו, הרב רוני פיין התלונן מדוע אפשר למצוא יהודים שמודאגים ומשולהבים רק בנושאים כמו אנטישמיות, יהודי רוסיה, מדינת ישראל ועכשיו מלחמת לבנון השנייה. "יש לנו משבר אנטי-זהות. מדוע היהודים האלה לא מתלהבים לחגוג את חג הסוכות? מדוע הם לא מודאגים מלהפסיד ריקודי שמחת-תורה?"
הרב פיין, המנהל את בית-חב"ד באיזור קווין-מרי, סיפר על הרב ישראל שפירא שהיה אחד הכלואים במחנות ההשמדה של הנאצים. "הוא דאג להעלות את המורל של הנדכאים. כשהגיע חנוכה הוא יצר חנוכייה עם חומר הדלקה ממשחת נעליים, וכשכולם מסביבו הוא בירך את הברכות והדליק נרות חנוכה.
"לאחר ההדלקה, יהודי בשם זנקאוסקי ניגש אליו ושאל אותו: איך אתה מסוגל להגיד את ברכת שהחיינו'? אתה מודה לאלוקים ש'הגיענו לזמן הזה'?
"הרב שפירא ענה לו: גם לי היה ספק אם לברך את הברכה הזו. אבל הסתכלתי מסביבי לקבל את האישור של הסובבים וראיתי אותם עומדים באמונה זכה ובלב טהור, אפילו שלא מובן מדוע אלוקים נותן לנורא מכל לקרות.
"שניהם, הרב שפירא וזנקאוסקי, שרדו".
גורם 'מרכזי' לאנטישמיות
כותרת ההרצאה הייתה "איך השואה משפיעה על דורינו בהתמודדות מול רשע וסבל" והיא התקיימה במרכז התרבותי היהודי של הפדרצייה היהודית במונטריאול ברחוב קוט ס' קתרין. "ייקח 22 שנה לומר 'קדיש' לכל אחד מששת מיליון היהודים שנרצחי בשואה. על-ידי הבנת שכל נפש אבודה היא עולם אבוד נוכל להעביר את המסר האוניברסלי של השואה", נכתב בעלון הפרסום להרצאה.
פעולות נוספות של 'חודש השואה' כוללת עדויות של ניצולים, מצגות, סרטים ותוכניות רדיו. הרב פיין טען המוסריות של הגרמנים נכפתה עליהם ולא היה טבעי. על היהודים, מנגד, הגמרא אומרת שרחמנות היא אחת התכונות הכי יהודיות שיש. ואם אתה מוצא יהודי שאינו רחום - תבדוק האם הוא אכן יהודי.
בנועזות מסויימת, השליח החב"די טען כי מאמצי ההתבוללות הממושכים של יהודי גרמניה רק ליבו את השנאה כלפיהם.
"הארגון בני-ברית פרסם מחקר לפני שלושים שנה בערך על האנטישמיות בעולם. הם טענו כי אחת הסיבות המרכזיות - לא המרכזית, אבל בין המרכזיות - לשנאת הגויים היא ההתבוללות ואובדן זהות. הם רואים פתאום שאנחנו מנסים להיות כמוהם ומיד חושדים 'מה האינטרס של היהודים? מה הם זוממים?'"
איך בודקים מיהו יהודי?
כדוגמא למשבר הזהות אצל יהודים, הרב פיין סיפר על פעילותו כשליח הרבי באוניברסיטת מקגיל במרכז מונטריאול. "יחד עם אשתי ועשרת ילדי, פעלתי בקמפוס. תמיד חיפשנו יהודים נוספים ובסוכות למשל יצאנו לצומת מרכזי בקמפוס והצענו לסטודנטים ליטול לולב ואתרוג.
"איך ידעתי מיהם הסטודנטים היהודיים? אלה שראו אותנו מרחוק ומיד עשו סיבוב פרסה. אלא היו היהודים והיינו דולקים אחריהם. ונוצר מצב שהסטודנט היהודי היה עונה לנו שהוא עסוק ומאחר לכיתה, בעוד שחברו הגוי מעודד אותנו לעשות את המצווה".
בדברי סיום, הרב הזכיר כי אמנם נרצחו בשואה גם 20 מיליון איש נוספים (רוסים, צוענים, נכים ועוד). "אבל המלחמה לא הייתה בגללם. זה הייתה מאבק נגד היהודים". הוא הביא ציטוט מהמנון ארגון הנוער הנאצי "היטלר יוגנט" שמדבר על התנגדות לדת ורבנים.
"התגובה שלנו חייבת להיות התחזקות בשמירת הזהות והמסורת שלנו", הרב פיין קרא. "תעשו מצווה, תגידו ברכה ותודו לאלוקים".