החסידות משפיעה על הצייר בעיר העתיקה

יעקב יום-טוב הוא לא הצייר הטיפוסי. ציוריו הן מאוד מודרניים אבל אישיות שלו שמרנית. חסידית ליתר הדיוק. אברך מזוקן הצייר בצבעים חיים.
הוא נולד בשם אלכס זפולינסקי ברוסיה הקומוניסטית. אביו גבריאל היה גם צייר, ואמו לאה הייתה אדריכלית. הוא צאצא של רבי ליפמן העלער זצ"ל הידוע בשם של חיבורו התורני "תוספות יום-טוב".
הרבה תוהים איך יעקב הגיע להיות חסיד ברוסיה, העיתונאי מאט ליפלס כתב. דת הייתה לא חוקית כשיעקב גדל. אנשים נשלחו לסיביר עבור 'עבירה' כמו הנחת תפילין, ויעקב גדל בבית עם מעט מאוד יהדות. הרבה צבעים אמנם, בלי תורת חיים.
אבל יעקב הגיע לסיביר בדרך אחרת, מסוכנת פחות. במסגרת לימודי ציור ואדריכלות (לבקשת אמו) הוא נסע למכון אקדמאי במוסקבה ובסיביר. "לא היינו שם חבורת אסירים", הוא מבהיר. "רק ציירנו ולמדנו".
אהבה לחסידות ומוסיקה באידיש
כשהחלה הפרסטרויקה, הרפורמה כלכלית שהתבצעה בברית-המועצות, בשנות התשעים המוקדמות אלוקים ודת החלו להיות מותרים.
כשיעקב החל לנסות להבין מה הוא רוצה מהחיים שלו, הוא פגש את היהדות ושילבה בציוריו. הדבר הראשון שהוא התחבר אליו היה מוסיקה יהודית. לנתן שץ, ידידו של אביו, היה אוסף של מוסיקה באידיש ויום-טוב נהנה לשמוע אותה.
ואז הגיעו חב"ד.
בשנות התשעים המוקדמות, עם קריסת ברית-המועצות האימתני, שלוחי חב"ד החלו להגיע לרוסיה ולהקים בתי-חב"ד, להחיות בתי-כנסת ומוסדות אחרים. יום-טוב מצא את עצמו לומד בספרי קודש ומצא אותם מרתקים. "זה היה חוויה מאוד עוצמתית, מכיוון שלמדתי על מורשת יהודית מאוד חזקה. לא היה מושג", הוא אומר.
הוא החל בחמישה חומשי תורה, ועבר לספרי חסידות.
כמה זמן לוקח לצייר?
היום, יעקב מתגורר ברובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים עם זוגתו.
ביום רגיל הוא מתעורר ויורד לכותל המערבי להצטרף לתפילתו של הרב מרדכי שיינברגר, מהדמויות בכותל כבר 30 שנה. לאחר התפילה, יום-טוב ילמד תורה ברוב שעות הבוקר, ובהמשך יצטט דברי חסידות לקליינטים ומבקרים. ובדרך-כלל יתחיל לצייר בשעות הצהריים, ומעדיף את הציור בשעות הליל.
כמה זמן לוקח לו לסיים ציור?
הוא צוחק. "שום צייר בעולם יכול לענות לך על זה. אחרי 25 שנה, זה נעשה מהר יותר".
לכניסה לאתר של הצייר - לחצו כאן

משהו כבל אל עזמן