טען שנפצע בטבח באירוע החבד''י והסתבך פעמיים
במשך חודשים הוא הציג את עצמו כאחד מנפגעי הטבח הנורא בחוף בונדי שבסידני. לדבריו, הוא היה שם, בין המוני היהודים שהתכנסו לחגוג את הדלקת נר ראשון של חנוכה, כאשר לפתע נפתחה אש לעבר החוגגים. הוא אף טען כי נפגע מרסיסים במהלך מתקפת הירי הרצחנית.
אלא שבשבוע שעבר קיבל הסיפור תפנית בלתי צפויה. חוקרי משטרת אוסטרליה, שעסקו בכלל בבדיקת התנהלות השוטרים בזירת הפיגוע, החלו לחשוד שמשהו בגרסתו אינו מסתדר. החקירה הובילה לחשד חמור: האיש כלל לא נפצע בטבח, ולכאורה ביקש לנצל את האסון כדי לקבל כספי פיצויים שיועדו לקורבנות.
הפרשה החריגה, שפרטיה נחשפו בימים האחרונים באוסטרליה, הובילה למעצרו של האיש, אזרח הודי בן 46. אלא שגם לאחר ששוחרר בערבות, הסתבכויותיו לא הסתיימו.
הטבח שזעזע את אוסטרליה
ביום ראשון, כ"ד בכסלו תשפ"ו, התכנסו מאות יהודים בחוף בונדי המפורסם לחגיגת החנוכה השנתית של חב״ד.
האווירה הייתה חגיגית. משפחות עם ילדים הגיעו להשתתף בהדלקת החנוכייה, ליהנות מפעילויות החג ולציין את תחילתם של שמונת ימי החנוכה. אלא שבתוך רגעים הפך האירוע לזירת טרור קשה.
שני מחבלים, אב ובנו, פתחו באש לעבר המשתתפים. חמישה־עשר בני אדם נרצחו וכארבעים נוספים נפצעו. בין הנרצחים היו שניים משלוחי הרבי, הרב אלי שלנגר הי״ד והרב יעקב לויטן הי״ד.
אחד המחבלים, סאג'יד אכרם, בן 50, נהרג בחילופי אש עם כוחות המשטרה. בנו נאוויד נפצע ונעצר.
הפיגוע, שהפך לאחת ממתקפות הטרור הקשות בתולדות אוסטרליה, זעזע את המדינה כולה. הקהילה היהודית, ובפרט משפחות הנרצחים והפצועים, נותרו להתמודד עם השלכותיו הכבדות.
בעקבות הטבח הפעילו הרשויות האוסטרליות מסלולי סיוע מיוחדים לנפגעים. במסגרת אחת מתוכניות הסיוע, מי שנפצע מירי או מרסיסים עשוי להיות זכאי למענק חד־פעמי של עד 35 אלף דולר אוסטרלי, נוסף על מסלולי סיוע אחרים.
הפציעה שעוררה חשד
לפי הדיווחים בתקשורת האוסטרלית, בין האנשים שביקשו לקבל פיצויים היה גם סימקסוול סיריל, אזרח הודי בן 46.
סיריל הציג את עצמו כמי שנכח בזירת הפיגוע ונפגע מרסיסים במהלך הירי. על בסיס הפציעה הנטענת, כך חושדת המשטרה, הוא הגיש בקשות לקבלת פיצויים המיועדים לנפגעי מתקפת הטרור.
אלא שהסיפור החל להסתבך דווקא במקום בלתי צפוי.
לצד חקירת הטרור המרכזית, ניהלה מחלק הרצח של משטרת ניו סאות' ויילס חקירה נפרדת, שנועדה לבדוק את פעולות כוחות המשטרה במהלך מתקפת הירי.
במהלך החקירה הזאת זיהו החוקרים את סיריל והחלו לבחון את טענותיו. ממצאי הבדיקה העלו, לפי המשטרה, חשד כי הצהרתו על פציעתו אינה נכונה וכי בקשות הפיצוי שהגיש היו כוזבות.
מה שהחל כחקירה על התנהלות השוטרים בזמן הפיגוע הפך אפוא לחקירה פלילית נוספת, הפעם בחשד לניסיון הונאה על חשבונם של נפגעי הטבח.
נעצר, שוחרר — ונעצר שוב
ביום שלישי שעבר, 27 באוקטובר, בסביבות השעה עשר בבוקר, נעצר סיריל בתחנת המשטרה בפרמטה, במערב סידני.
המשטרה הגישה נגדו שני אישומים: פרסום מידע כוזב או מטעה במטרה להשיג טובת הנאה, ומסירת מצג שווא שהוביל לפתיחת חקירה משטרתית.
לאחר שנחקר שוחרר החשוד בערבות בתנאים מגבילים. בית המשפט המקומי בפרמטה אמור לדון בעניינו ב־18 בנובמבר.
אלא שזמן קצר לאחר שחרורו התרחשה תפנית נוספת.
אנשי רשות הגבולות האוסטרלית עצרו את סיריל פעם נוספת, הפעם בשל חשד ששהה במדינה לאחר שפג תוקף אשרת השהייה שלו.
על פי הדיווחים, הוא הועבר למתקן המעצר למהגרים וילאווד שבסידני, ובפניו עומדת גם אפשרות של גירוש מאוסטרליה.
כך מצא את עצמו האיש, שבתוך זמן קצר כבר שוחרר בערבות מהמעצר המשטרתי, שוב מאחורי סורג ובריח — הפעם בשל הסתבכות נפרדת לחלוטין.
זעם בקהילה היהודית
הפרשה עוררה תגובות קשות בקרב נציגי הקהילה היהודית באוסטרליה, שעדיין מתמודדת עם השלכות מתקפת הטרור.
במקביל, נמשכים ההליכים המשפטיים נגד המחבל שנותר בחיים, נאוויד אכרם. נגדו הוגשו 78 אישומים, ובהם 15 סעיפי רצח, 43 סעיפי ניסיון רצח ואישום בביצוע מעשה טרור.
הדיון בעניינו נדחה ל־24 בפברואר 2027, כדי לאפשר לתביעה להשלים את ההליכים הנדרשים לקראת המשך המשפט.
על פי הדיווחים, פרשת ניסיון ההונאה לכאורה אינה צפויה להשפיע על ההליכים נגד המחבל.
קרוב לאחד־עשר חודשים חלפו מאז אותו ערב חנוכה שהפך לאסון כבד עבור הקהילה היהודית באוסטרליה. משפחות הנרצחים עדיין מתמודדות עם האובדן, הפצועים ממשיכים בתהליך השיקום, והמשטרה מוסיפה לחקור את נסיבות המתקפה, החשוד טרם הורשע, והטענות נגדו צפויות להתברר בבית המשפט.
מאפשרים לכם לקבל