יחזקאל לוין | יום כ"א חשוון ה׳תשפ״ז 01.11.2026
"ודור רביעי ישובו הנה"

סב הרבי: החסיד בעל המופתים שסירב לנהוג באדמו"רות

​לרגל יום ההילולא של הרה"ק רבי ברוך שלום שניאורסאהן, בנו בכורו של הצמח צדק וסב סבו של הרבי • החסיד שהסתיר את גדלותו, זכה לקרבה נדירה לאדמו"ר הזקן ונודע בסיפורי מופתים מופלאים • לדמותו של הרב"ש  
 סב הרבי: החסיד בעל המופתים שסירב לנהוג באדמו

היום, כ''ב מרחשוון, מציינים את יום ההילולא של הרה"ק רבי ברוך שלום שניאורסאהן, המכונה הרב"ש, בנו בכורו של אדמו"ר הצמח צדק וסב סבו של הרבי. דמותו הייתה יוצאת דופן גם בקרב בני משפחת בית הרב: חסיד מופלא, בעל ידיעות עצומות בתורה ובחסידות, שנודע בענוותנותו, בהצנע לכת ובמופתים שסופרו עליו.

רבי ברוך שלום זכה בילדותו לקשר אישי וקרוב במיוחד עם סבו, אדמו"ר הזקן. כבר בהיותו בן שש לימד אותו אדמו"ר הזקן דקדוק, ובהיותו בן שבע לימד אותו טעמי המקרא וההפטרות. בהמשך אף לימד אותו את נוסחאות התפילה והניגונים המיוחדים.

בעת בריחתו של אדמו"ר הזקן מפני צבאות נפוליאון, ליווה אותו נכדו הצעיר לאורך כל הדרך. במשך 142 ימים ולילות זכה לשהות במחיצתו, עד להסתלקותו בכ"ד בטבת תקע"ג. הפרידה מסבו הותירה בו רושם עמוק כל כך, עד שלפי המסופר, במשך כל חייו התקשה להתנחם על הסתלקותו.

למרות גדלותו ומעמדו המיוחד, רבי ברוך שלום היה היחיד מבני הצמח צדק שלא הנהיג עדת חסידים ולא נהג באדמו"רות. הוא נותר בליובאוויטש והיה לחסידו של אחיו הצעיר, אדמו"ר מהר"ש. אורח חייו התאפיין בפשטות יוצאת דופן, ורבים כלל לא עמדו על גדלותו.

לצד ענוותנותו, נודע רבי ברוך שלום כבעל מופתים. בסיפורי החסידים השתמרו סיפורים רבים על הנהגתו המופלאה.

באחד המקרים הגיע לברית מילה בכפר סלאוואט. לאחר הברית הוגשה לפניו קערת מרק בשרי, אלא שעכביש ירד לפתע אל הקערה. רבי ברוך שלום ביקש להחליפה, אך גם על הקערה השנייה הופיע עכביש, וכך אירע גם בשלישית.

הרב"ש ביקש לברר מהיכן הגיע הבשר. כשהתברר כי הכבש נקנה מגוי מקומי, הורה לקרוא לו. הגוי סיפר כי לאחר לידתו מתה אמו של הכבש, והוא גדל כשהוא יונק מחזירה. בעקבות הדברים הורה הרב"ש לשבור את הכלים שבהם התבשל הבשר.

גם בלימוד התורה נודעה גדלותו. מסופר כי כאשר הגיעה לפני הגאון רבי שלמה קלוגר שאלה הלכתית בעניין הנחת התפילין של הרב"ש, הוא התפעל מעומק הדברים והתבטא כי השאלה נכתבה בידי גאון גדול, ואילו ההערות שנוספו לה נכתבו בידי "גאון הגאונים". כשנאמר לו כי כותב ההערות הוא סוחר, תמה: "סוחרים כאלה יש אצלכם?!". אותו סוחר היה אדמו"ר הצמח צדק, שעסק במסחר קודם נשיאותו.

הקשר המיוחד של רבי ברוך שלום לרבותינו נשיאינו נמשך גם לדורות הבאים. אדמו"ר הרש"ב, בהיותו ילד, נהג לבוא אליו ולשמוע מפיו סיפורים ומסורות על אדמו"ר הזקן, במשך כשנתיים.

על אף שלא נהג באדמו"רות, זכה הרב"ש להתייחסות מיוחדת מצד רבותינו נשיאינו. הרבי הריי"צ התבטא עליו כי דווקא בכך שלא נעשה רבי, זכה לקבל מאביו פי שניים מאחיו.

על פי המסופר, קודם הסתלקותו אמר לו אביו, הצמח צדק, כי בשכר העובדה שלא ינהג באדמו"רות, תשוב הנשיאות לצאצאיו, וסיים במילים "ודור רביעי ישובו הנה". ואכן, כעבור דורות, זכה רבי ברוך שלום להיות מאבותיו של הרבי.

 

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.