"אף אחד לא ייקח ממני": הנאום המרגש של שורד השבי ב-770
אווירה רוגשת ומחשמלת שררה השבוע בבית הכנסת הגדול של 770. במהלך ההתוועדות המרכזית לי"ב תמוז, בהשתתפות חסידים, שלוחים ותמימים רבים, עלה על הבימה אורח מיוחד - שורד השבי יוסף חיים אוחנה.
אוחנה, שגדל והתחנך במוסדות חב"ד בקרית מלאכי, ביקש להגיע ל-770, יחד עם אביו ר' אבי אוחנה, כדי לשתף את הקהל בתובנות החסידיות הפנימיות ובאמונת האומן שזוקקה אצלו דווקא ברגעים החשוכים ביותר של השבי.
את דבריו פתח אוחנה ברעד של התרגשות, כשהוא מביע את תחושת השייכות העמוקה שלו למקום. "זו זכות שלי להיות במקום, מקום שגדלתי עליו. אני למדתי בתלמוד תורה חב"ד בנחלת הר חב"ד בקרית מלאכי", הכריז לקול תשואות סוערות, והוסיף בחיוך: "קבוצה פ"א".
הוא המשיך וקישר את מאורעות השבי ליסודות החינוך והשליחות שספג בילדותו: "כל אחד עושה את השליחות שלו. אם זה להניח תפילין ליהודי... נכון, אנחנו יודעים שהמצווה הכי גדולה בעולם זה לעשות טוב ליהודי. אז אני, 50 מטר מתחת לאדמה, הבנתי שהמשמעות של לעשות טוב לעוד יהודי, לעשות טוב לאדם אחר, זה מספיק בשבילי לחיות בכל מקום ולסבול כל מה שאני מקבל".
במילים חדורות ברוח חסידית של "להפוך את החושך לאור", הפתיע אוחנה את השומעים כשהסביר כיצד הוא רואה את החוויה המטלטלת כחלק מהשגחה פרטית מדויקת שנועדה לחזק את כוחותיו הרוחניים. "וכן, זה לטובתי שהייתי שמה, כי היום, אם אני יכול לעמוד ולהגיד לכם שאני מרגיש חזק יותר, עם אמונה טובה יותר – יש המון קשיים, אבל אף אחד לא ייקח ממני את הקלף הזה, שהבנתי את המשמעות של הדברים הקטנים והאיכותיים", הכריז.
ברגע השיא של הנאום תיאר אוחנה כיצד החטופים השתדלו להקפיד לנהוג באהבת ישראל דווקא בתנאים הפיזיים והנפשיים הקשים ביותר עלי אדמות. "אם זה 'ואהבת לרעך כמוך', אנחנו אומרים את זה כל כך הרבה, ושזה בעצם הכלל הגדול בתורה, אבל עד שאתה לא מבין שהיינו חמישה, שישה אנשים, רוב הזמן, שכל מי שהיה סביבנו שנא אותנו, רצה ברעתנו... אנחנו היחידים שהיינו צריכים לרצות בטוב אחד של השני. וגם זה לא קל, לדמיין שישה אנשים, מטר על מטר, ללא אוכל, סכנת מוות, סובלים, קשה, וכל דבר קטן מרתיח. אז ה'ואהבת לרעך כמוך' שם, היכולת לראות אחד את השני, רעות – זה מה שעבדנו עליו כל היום".
הוא חתם: "אז קל וחומר שאנחנו נמצאים, שאנחנו חופשיים, לבחור גם דברים אחרים, אבל יודעים מה? אולי זה אפילו יותר קשה. אולי שיש לנו כל כך הרבה אופציות וכל כך המון גירויים, לדאוג לעצמנו, אם זה כסף ולא משנה כל אחד והחיים שלו, אולי זה קצת יותר קשה לנו לראות את החשיבות של 'ואהבת לרעך כמוך'".
מאפשרים לכם לקבל