הישראלים שוברים שיאי צריכה במאכלי החג של ראש השנה
מהנתונים עולה, כי צריכת העוף בישראל היא מהגבוהות בעולם - כ-49 ק"ג בממוצע לנפש בשנה, כאשר לפני ראש השנה הצריכה הממוצעת מזנקת בכ-29%.
דגים
אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת על כ-9 ק"ג בשנה, שמוערכים בכ-180 גרם בשבוע לאדם במונחי דג אכיל ("מפולט"), כ-25% מכמות זו היא של דגים טריים.
בשבוע הקניות לקראת ראש השנה - 7 ימים לפני ערב החג - צופים במשרד החקלאות גידול של כ-47% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק, לעומת שבוע ממוצע בימות השנה.
הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון, כאשר צריכת האמנון עומדת על 43% וצריכת הסלמון על 34%.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2024 היא כ-9 ק"ג בשנה במונחי דג אכיל, שהם כ-20 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, מעט מתחת לממוצע העולמי שנאמד בכ-20.8 ק"ג לנפש.
על פי נתוני ה-OECD-FAO, באסיה הצריכה הממוצעת בין השנים 2021-2023 הייתה 24.7 ק"ג לנפש בשנה, באפריקה 9.6 ק"ג לנפש בשנה, ביבשת אמריקה 16.7 ק"ג ובאירופה 20.9 ק"ג לנפש בשנה, במונחי דג שלם.
בשר
האספקה הישראלית לנפש בשנת 2024 עמדה על כ-19.1 ק"ג בשר בקר בממוצע (טרי וקפוא). מדובר בעליה של כ-8% מהשנה הקודמת. בשנת 2024 נאמד היצע הבשר בכ-188 אלף טון בשר.
את הבשר שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (29%), בשר מצונן מייבוא (19%) ובשר קפוא מייבוא (52%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-64% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? ממוצע הצריכה השנתי של בשר בישראל גבוה מממוצע הצריכה במדינות ה- OECD אשר עומד על 13.4 ק"ג לנפש בלבד . המדינות המובילות בעולם בצריכת בשר הבקר הן ארגנטינה, עם 33.1 ק"ג לנפש, ארה"ב עם 23.3 ק"ג לנפש, אוסטרליה עם צריכה של 23 ק"ג לנפש .
עוף
הצריכה המקומית של עוף בישראל בשנת 2024 עמדה על כ-49 ק"ג לנפש בשנה. כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-590 מגדלים. לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2024, בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, צריכת העוף עולה בכ-29% לעומת שבוע ממוצע בשאר ימות השנה.
ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? צריכת העוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם. על פי נתוני ה-OECD, הממוצע העולמי לצריכת עוף עומד על 21.8 ק"ג לנפש בשנה בלבד. את המקומות הראשונים יחד עם ישראל חולקות ארה"ב, עם צריכה של 34.9 ק"ג לנפש, פרו עם 33.1 ק"ג לנפש ואוסטרליה עם 31.5 ק"ג לנפש .
רימונים
יבול הרימונים בעונת 2025/2024 מוערך בכ-40,000 טונות.
ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה מהווה כ-15% מסך הכמות הנמכרת במהלך השנה כולה. אספקת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כ-3.5 ק"ג רימונים בשנה, לרבות תוצרי רימון (כגון: מיץ רימונים).
תפוחי עץ
בישראל כ-20 אלף דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2024 עמד על כ-65 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2025 עומדת על כ-60 אלף טונות.
הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-14.1 ק"ג תפוחי עץ. בשבוע הקניות לחג צורכים כ-74% יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה. הזנים העיקריים הם: "סמיט" (ירוק), "חרמון סטרקינג" (אדום), "מוזהב" (צהוב), "פינק קריספי" (ורוד- ירוק) ו"גאלה" (אדום).
הייצור השנתי העולמי של תפוחים לשנת 2024 מוערך בכ-84 מיליון טונות. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (48 מיליון טונות לשנה), האיחוד האירופי (11 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (5 מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4 מיליון טונות לשנה).
ככלל, תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע, כ-90%, מהתפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2024 עמד על כ-58 אלף טונות, שהגיעו בעיקר מאיטליה, ארה"ב וצרפת.
יין
מנתוני מועצת גפן היין עולה, כי הישראלי הממוצע צורך כ-6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים (!).
לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל ונצפית מגמת עליה בנטיעות של זני יין לבנים. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.
בישראל מגדלים כ-47 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-65 אלף דונם, עם ריכוזים בולטים ברמת הגולן, הגליל העליון, מישור החוף הדרומי והרי יהודה וירושלים. ייצור היין הישראלי עומד על כ-45 מיליון בקבוקי יין בשנה וכ-11 מיליון בקבוקי תירוש. ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.
מאפשרים לכם לקבל