









צו השעה: הכשרה לחינוך מיוחד ולמקצועות פרא-רפואיים

ר' חיים ברוד
בשנים האחרונות אנו עדים לצמיחה יוצאת דופן של מוסדות חינוך חב"דיים לחינוך מיוחד, בכל קצות הארץ: גני שפה, גני תקשורת, בתי ספר ללקויות למידה, בתי ספר לתקשורת, כיתות קטנות וכיתות תקשורת. זו ברכה אדירה. שליחות מתגשמת.
אבל לצד הצמיחה הזו – חסר משהו, או ליתר דיוק: מישהו.
לא אחת אנחנו שומעים ממנהלים ומנהלות של מוסדות, שפשוט אין להם מורים לחינוך מיוחד. אין קלינאית תקשורת שמבינה את העולם החב"די. אין תרפיסטית רגשית שיכולה לעבוד עם ילדי השלוחים. יש מחסור אדיר של מרפאות בעיסוק או מטפלות באומנויות בגני שפה של אנ"ש. הצורך בוער, והפתרון לא זמין ממש. אבל בעצם הוא זמין, ובידיים שלנו.
לא רק לבנות
מסלול של חינוך מיוחד או טיפול רגשי אינו מיועד לבנות בלבד. יתר על כן, עבודת הקודש עם הילדים המיוחדים אינה מיועדת לבנות בלבד. המוסדות זקוקים למורים גברים בעלי הכשרה מתאימה - במיוחד בכיתות של בנים עם צרכים רגשיים או תקשורתיים. לאברכים צעירים יש כאן שליחות ממשית, ולצידה גם פרנסה מכובדת.
לא בושה לדבר על פרנסה
אנחנו אוהבים לדבר על שליחות ועל אידיאלים, אבל מותר גם להצביע על ההיבט של הפרנסה. מי שלומד מקצוע טיפולי או חינוכי – במיוחד בתחומים מבוקשים כמו חינוך מיוחד, קלינאות תקשורת או ריפוי בעיסוק – לא רק נותן, אלא גם מקבל.
הנה כמה נתונים שאינם בגדר סוד:
קלינאית תקשורת מוסמכת מתחילה ב-9,000–11,000 ש"ח בחודש במשרה חלקית, ובמשרה מלאה עם ותק – יכולה להשתכר גם 13,000–16,000 ש"ח ויותר, במיוחד בפרטי.
מורה לחינוך מיוחד מתחילה משתכרת 11,200 ₪ ועם ותק השכר עולה. ולעיתים יותר, במיוחד עם שעות שילוב או תפקידים נוספים.
תרפיסטיות באמנות, טיפול רגשי, ריפוי בעיסוק – משתלבות במסגרות ציבוריות או פרטיות, ויכולות להגיע ל-250–400 ₪ לשעה טיפולית.
כל זה בלי לצאת מהעולם שלנו, בלי לוותר על ערכים, ובלי להתפשר על שליחות חינוכית.
הצורך קיים, האפשרויות להכשרה מתאימה קיימות גם כן. האם ניענה לאתגר או שנצטרך לרעות בשדות זרים ולקבל שירותים מאחרים?
הרבי הדגיש לא אחת את החשיבות של אנשי מקצוע מתוך הקהילה. לא רק רבנים – אלא גם מורות ומטפלות, מורים ומטפלים. אנשים עם הכשרה מקצועית שמבינים את השפה, את הערכים ואת הקהל.
מוסדות חב"ד אינם יכולים להישען על מסירות ורצון טוב בלבד. כדי שילד יוכל לקבל מענה לצורך מוגדר – צריך מישהו שילמד איתו, שיוכשר לטפל בו, שיהיה שם בשבילו.
זה תפקיד הדור הצעיר. יש כאן שליחות שהיא לא רק אידאל, אלא גם פרנסה, מעמד, השפעה ומקצוע לעתיד.
זה הזמן לקרוא לדור הצעיר של אברכי ונשי חב"ד, המתאימים לשליחות זו: קבלו את ההכשרה המקצועית המתאימה, עם לימודים מקצועיים ברמה גבוהה – ותוכלו למלא שליחות שיש בה צורך חיוני והיא גם מתגמלת את העוסקים בה בגשמיות וברוחניות.
הכותב הוא אבא לילד בחינוך מיוחד וחבר ועד הורים ת"ת התקשרות' לילדי תקשורת בכפר חב"ד.
