מערכת COL | יום י"ט תמוז ה׳תשפ״ה 15.07.2025

הרב החב"די חושף: הרב עובדיה ביקש ממני ללמוד עם חותנו

שליח הרבי בהרצליה וחבר לשכת הרבנות בעיר, הרב יעקב נקי, חושף את הבקשה של הרב עובדיה ממנו, כבחור צעיר, ללכת ללמוד עם חותנו הרב אברהם פטאל זצ"ל, שהיום חל יום היארצייט שלו | ומי כתב את ההקדשות לספרים?
הרב החב
בעיגול: הרב פאטל זצ"ל ויבדלחט"א הרב נקי. ברקע: ההדקשה של החתן והחותן על הספר

היום, יום י"ט בתמוז חל יום היארצייט של חכם הרב אברהם הלוי פטאל זצ"ל, חותנו של הראש"ל הגאון רבי עובדיה יוסף, מנהיג היהדות החרדית הספרדית עד פטירתו בשנת תשע"ג.

הרב פטאל נולד וגדל בחלאב שבסוריה. לימים היה רב בעיר אנטוכיה שבטורקיה ולאחר מכן עלה לארץ עם בנותיו. אחת מהן היא הרבנית מרגלית, אשתו לימים של הרב עובדיה.

באתר 'כיכר השבת' נחשף היום (שלישי) קשר מיוחד שהיה לרב פטאל עם הרב יעקב נקי, משליחי הרבי להרצליה, מרבניה הוותיקים של העיר וחבר לשכת הרבנות.

הרב נקי היה נער צעיר במתיבתא של ישיבת פורת יוסף בקטמון שבירושלים. בתחילת שנת תשמ"א הגיע לישיבה עוזרו של הרב עובדיה יוסף, ששימש אז כראשון לציון והרב הראשי לישראל, ואמר שהוא מחפש שני בחורים כדי להביא אותם עמו בכל בוקר למניין האישי בביתו של הרב ברחוב ז'בוטינסקי בירושלים.

הרב יעקב נקי, מתלמידי הישיבה, התנדב למשימה בחפץ לב, יחד עם בחור נוסף. כך הם זכו לקרבה מיוחדת מהרב עובדיה. מדי בוקר הם היו מתפללים עמו שחרית, ואחרי התפילה הרב נקי היה מקפל לרב עובדיה את התפילין. הרב עובדיה היה משוחח עמו בהלכה, שואל אותו על ההלכות שלמדו בישיבה, ונהנה לראות את רמת הלמידה בישיבה.

הרב נקי מצדו היה מנצל את הזמן היקר הזה כדי לשאול את הראשון לציון שאלות שהבחורים היו שואלים. לאחר התפילה הרבנית מרגלית הייתה מפצירה בהם להישאר לארוחת בוקר עם הרב, ופעמים היו נשארים לשבת עמם.

יום אחד, הרב והרבנית יחד ניגשו לרב נקי ואמרו לו שמכיון שאביה של הרבנית מרגלית נמצא בבית אבות בקטמון, אם הוא יכול להביא לו מדי יום ארוחת צהרים מבושלת בקופסאות. הרב נקי נעתר בשמחה, וכך מדי יום ביומו הוא היה מביא את האוכל בקופסאות לרב פטאל, ומשיב למחרת בשחרית את הקופסאות של היום הקודם. כך זה נמשך במשך תקופה.

לאחר זמן, שוב ניגשו אליו, ושאלו אותו: כיון שעיניו של הרב פטאל כבדו מזוקן והייתה קשה עליו הקריאה, אם אפשר שהוא ילמד עמו מדי יום כשעה. הרב נקי נעתר בשמחה. הוא ביקש רשות מהישיבה, ולאחר שהרשות ניתנה - החל בלימוד עמו.

ראשית הרב פטאל התעניין באורחות חייו של הבחור הישיבה הצעיר, ולאחר שהיה שבע רצון הביע את הסכמתו ללימוד. וכך מדי יום היו לומדים יחד, הלכה וזוהר.

יום אחד אמר לו הרב פטאל: "ברצוני להודות לך. יש לי את הספרים שלי "ויאמר אברהם" (שכתב הרב פטאל), אך קשה עלי מלאכת הכתיבה, אביא לך את הספרים, ותבקש מחתני הראשון לציון שיכתוב לך הקדשה, ואני אצרף את חתימתי עליה".

וכך אכן עשה. הרב עובדיה כתב את הקדשתו, והרב פטאל הוסיף בתחתית: "הצעיר אברהם פטאל" (מצורף צילום ההקדשה).

הרב נקי מספר אפיזודה נוספת שזוכר: לקראת פסח נתן הרב עובדיה לרב נקי הצעיר את ספרו 'חזון עובדיה' על פסח עם הקדשה אישית.

הנהג של הרב, שלא ידע על כך, נתן גם הוא את הספר כמתנה לרב נקי וסיפר על כך לרב עובדיה. הרב עובדיה חייך בהנאה: "אני כבר נתתי לו. מכיוון שגם אתה נתת, אז אכתוב גם על זה הקדשה, ואתה תצרף את חתימתך על זה".

כך היה במשך שנת תשמ"א עד סמוך לפטירתו של הרב פטאל ביום י''ט תמוז.

בשנת תשמ"ט יצא הרב נקי בשליחות הרבי להרצליה, והתמנה מיד לרבנות שכונת יד התשעה בעיר. הרב הלוי, רב העיר, מינה אותו לשמש כאחראי מחלקת הנישואין בעיר והוא שימש כיד ימינו.

יום אחד התעוררה שאלה מסובכת על חופה וקידושין. הרב נקי התקשר לאחיו הרב יהודה נקי, ששימש כמזכירו האישי של הראשון לציון הרב עובדיה יוסף, וביקש ממנו שישאל את הרב מה לעשות. הרב עובדיה השיב שבדיוק הוא מתעסק בנושא, והוא ישמח שהרב נקי יבוא אליו מהרצליה לספר כיצד עובדת מחלקת הנישואין ובכלל לספר על החופות בעיר. הרב נקי נפגש עם הרב עובדיה, ששמח להעלות זכרונות מימי קדם והתרשם רבות מעבודת הקודש בהרצליה.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.