נחנך השלב הראשון של עיירת חינוך עתידית בפרברי מוסקבה
במרחק 66 ק"מ מהעיר מוסקבה, שוכנת העיר 'איסטרה', אחת מתוך 39 נפות-משנה של מחוז מוסקבה בירת רוסיה, מחוז המאכלס קרוב לתשעה מיליון תושבים. העיר איסטרה עצמה מסובבת בכפרים ומושבות, והיא נהנית מאוויר טוב בזכות הצמחייה העבותה באזור ונהרות המים הסובבים אותה. לא פלא שמחנות חינוך סובייטים הוקמו בעיר בזמן השלטון הסובייטי, ל'חינוך מחדש' של רבבות ילדים, בהם יהודים רבים.
עם התנערות יהדות רוסיה מעפרה והקמת הקהילות הרבות מחדש בכל רחבי המדינה הענקית, הורגש הצורך המיידי באכסניה ראויה למחנות יהודיים, כדי להעניק בהם מנת יהדות מרוכזת לאלפי יהודים, שעדיין לא מקבלים חינוך יהודי קבוע במשך כל השנה, ובחודשי הקיץ הדבר מתאפשר. כך הוקם המחנה הראשון - ובשמו הרוסי, שבא לשימוש גם בשפת האידיש: 'לאגער' - בידי רבה הראשי של רוסיה הרב בערל לאזאר, שצפה את החזון עוד לפני כשלושה עשורים, צעד ראשון למהפכת החינוך היהודי, שרוסיה נמצאת בעיצומה והיא מתפתחת ללא הפסק.
מרובה מידה טובה, ושטח ענק של מחנה הקיץ באזור איסטרה שנרכש לפני שנים רבות, עבר לאחרונה שיפוץ מסיבי מהמסד ועד הטפחות, בהשקעת דמים מרובים, תוך חשיבה לפרטי פרטים כולל פיתוח סביבתי מפואר על מתקנים חדישים ביותר. נעשו כל מאמץ והשקעה, כדי לשכנע כמה שיותר ילדים יהודים להגיע ולהשתתף במחנות בחודשי החופש מהלימודים בבתי הספר הרשמיים, בחורף ובעיקר בקיץ.
וידאו:
לקראת חג מתן תורה, הגיע מר אנדרי וורוביב מושל המחוז, הנחשב כאזור השני בגודלו לאחר מוסקבה הבירה - לביקור רשמי במתחם זה, כדי לחנוך בהשתתפות רבה של רוסיה, את השלב הראשון של עיירת החינוך העתידית, האמורה להתרחב גם עם מתחם מחנה ענק נוסף, העומד במרחק קצר מהמחנה הראשון - ובכך יהפוך האזור למקום בו מתחנכים מדי שנה אלפי ילדים יהודים, בתנאים גשמיים מהטובים בעולם ועם צוות חינוכי מסור ומקצועי.
את המושל ופמלייתו קידמו נשיא איגוד הקהילות ברוסיה הרב אלכסנדר ברדה, ומנהל הקהילה היהודית במוסקבה הרב מרדכי ויסברג. המושל הוזמן על ידם לנטוע עץ באחת מהשדרות המפארות את המתחם הגדול, ועמד נפעם מול היופי וההשקעה במקום. במשך שעה ארוכה הקדיש המושל מזמנו, כדי לסייר עם המארחים והנהלת המקום ברבים מהמבנים והמתחמים.
בדרך פגש האורח את חברי אחת מכיתות הלימוד של הישיבה לצעירים "תומכי תמימים", המאכלסים את המתחם בתקופות בהן מחנות הילדים לא פעילים - והוא התעניין בסדר יומם ונושאי הלימודים. המושל לא הסתיר את התפעלותו משקידתם של תלמידים כה צעירים, המשכימים קום מדי בוקר, ועד שעות הלילה יושבים והוגים בתורה הקדושה, כשחדווה גדולה על הזכות ניכרת על פניהם.
הצלחת הישיבה במקום פסטורלי זה, נזקפת לזכות הצוות הגדול של המחנכים, ובראשם ראש הישיבה הגה"ח ר' משה לרמן, לצד המנהל ר' יוסף ויסברג, התלמידים השלוחים והנהלת הקהילה - העושה הכל, למען יוכלו התלמידים להתעלות בתורה וחסידות, ולצמוח לרבנות ושליחות בעוד ערים וקהילות ברוסיה.
עם תום הביקור רב הרושם, הבטיח המושל לסייע בהתפתחות עיירת החינוך, המהווה ללא ספק מודל מוצלח לחיקוי בכל העולם.
