COL | יום כ"ד אייר ה׳תשפ״ה 22.05.2025

מזל טוב כפר חב"ד: בימים אלו מלאו 76 שנה להקמתו

בימים אלו מלאו 76 שנים מאז חסידי חב"ד הקימו את כפר חב"ד, בעידודו של כ"ק האדמו"ר הריי"צ נ"ע, שאף שלח ספר תורה מיוחד | הנה תיעוד קצר אודות הקמת כפר חב"ד, מאת הסופר החב"די הרב שניאור זלמן ברגר | בפנים: סרט תיעודי היסטורי מארכיונו רב הערך של ר' שמואל ריבקין, משנות קיומו הראשונות של כפר חב"ד, כשהמתיישבים עמלו בזיעת אפם בענפי החקלאות השונים, לצד תפילות ולימוד חסידות בצוותא והתוועדויות מרוממות
מזל טוב כפר חב

כך נוסד כפר חב"ד \ שניאור זלמן ברגר

בימים אלו מלאו 76 שנים מאז חסידי חב"ד הקימו את כפר חב"ד, אז הכפר הערבי הנטוש ספריא.

הנה תיעוד קצר אודות הקמת כפר חב"ד:

חסידי חב"ד אשר יצאו ביציאה מרוסיה בשנים תש"ו-תש"ז, שהו מספר שנים במחנה העקורים פוקינג ובמקומות מגורים זמניים נוספים בגרמניה, אוסטריה וצרפת, ורבים מהם לא ידעו לאן ימשיכו; אמנם דובר על אופציה להגר לארצות הברית אך מספר הויזות שהושגו לא היה בהם די, ומלבד זאת איש לא ידע כיצד החסידים ימצאו עבודה מתאימה בארצות הברית הגדולה ולעומת זאת רבים מהחסידים שאפו לעלות לארץ הקודש, אך הבריטים סגרו את שערי ארץ ישראל וחילקו סרטיפיקטים (אישורי כניסה) במשורה.

אמנם, בשנים המדוברות, היו התארגנויות של 'מעפילים', אשר הסתכנו בעליה לא ליגלית, תוך כדי התקרבות לחופי ארץ ישראל וניסיון להתגנב מתחת לאפם של הבריטים, אך כידוע הדבר היה כרוך בסיכון, וחלק מהמעפילים נתפסו נאסרו ומהם שאף הוגלו לקפריסין ומחוזות רחוקים יותר. 

ונראה כי ההוראה הבאה באגרת כ"ק אדמו"ר הריי"צ היא שהביאה למסקנה לא להסתכן ולעלות עם המעפילים: "לאלו שבדעתם לנסוע בע"ה צלחה לאה"ק להודיע שיש להם לבחור רק באופן נסיעה שאין בה חשש סכנה חלילה והשי"ת יחוס וירחם עליהם וישמרם ויהיה בעזרם" [אגרות אדמו"ר הריי"צ חלק ט אגרת ג'לח].

כידוע באותן שנים, הבריטים תיכננו לעזוב את ארץ הקודש, ורבים האמינו שהדבר יאפשר עלית המוני יהודים לארץ הקודש, וכך גם בחב"ד החלו כבר תוכניות עתידיות.

הרב אליעזר קרסיק יו"ר אגודת חסידי חב"ד ורב קהילת חב"ד בתל אביב, יזם כבר מספר שנים קודם, הקמת ישוב חב"די בארץ הקודש, בו התיישבו החסידים ויקימו מוסדות חינוך וגם ייצרו מקומות עבודה מתאימים, אך הדבר לא יצא לפועל.

כאשר החסידים החלו לצאת מרוסיה, הרב קרסיק יזם בשנית הקמת ישוב חב"די והפעם בעיקר עבור החסידים שיעלו לארץ הקודש. בשלהי תש"ז נסע הרב קרסיק לאירופה ונסע בין מחנות העקורים, ושוחח עם החסידים לגבי שאיפות שלהם לגבי המשך דרכם, ומאירופה נסע לחצרות קדשנו.

במשך חודש תשרי תש"ח נכנס מספר פעמים אל אדמו"ר הריי"צ ויחד עם גיסו ר' משה גורארי' גם הוא מראשי אגודת חסידי חב"ד, הסבירו את מעלות היוזמה המיוחדת, ובשלהי חודש תשרי, מר זלמן שזר אז בכיר בסוכנות היהודית הגיע אל אדמו"ר הריי"צ והיוזמה עלתה על השולחן.

לאחר עזיבת הבריטים, נפתחה האפשרות לעלות לארץ הקודש, ללא הגבלות. בתחילה הגיעה קבוצה חסידים קטנה לארץ הקודש, והם התיישבו בקצה העיר לוד, היכן שקיים היום שיכון חב"ד, ואגודת חסידי חב"ד החלה לדחוף במהירות את היוזמה להקמת ישוב, ותוך כדי שתדלנות קבוצות חסידים הגיעו לארץ הקודש, ובחודש אייר תש"ט, בעידוד והסכמת אדמו"ר הריי"צ ובניהול בפועל של אגודת חסידי חב"ד, התייסד כפר חב"ד על חורבות הכפר הערבי "ספריא".

אדמו"ר הריי"צ בירך את המתיישבים, סייע להם רבות ואף שיגר להם במתנה ספר תורה. בשנים הבאות הרבי פעל רבות להתפתחות וביסוס כפר חב"ד בגשמיות וברוחניות, וכיום ב"ה הכפר פורח ומשגשג.

וידאו שצולם ע"י הסוכנות היהודית בשנות היו"דים, מחיי כפר חב"ד. מארכיון ר' שמואל ריבקין:

במקביל לעלייה לארץ הקודש, היו חסידים אשר בהכוונת אדמו"ר הריי"צ, היגרו לארצות הברית, ורובם התיישבו בקראון הייטס. אחרים נסעו למדינות שונות מאנגליה ועד אוסטרליה, ואחרים נותרו בצרפת, ומהם שנסעו לתקופה מסויימת לעבודת השחיטה באירלנד ולאחר מכן התיישבו באורח קבע בצרפת או בארצות הברית.

עד כאן בקצרה ומי שרוצה להרחיב ידע אודות היציאה מרוסיה וההתיישבות בכפר חב"ד, יעיין בספרים: היציאה מרוסיה, פעילות חוצה גבולות, עבד אברהם אנכי.

מצורפת ידיעה אודות ההתיישבות בספריה-כפר חב"ד, מתוך עיתון 'דבר'.

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.