החוק להנחלת מורשת הרבי: "להבטיח שיתבצע בדרך הנכונה"

ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, בראשות חבר הכנסת ר' יוסף טייב, קיימה היום דיון ראשון ב"הצעת חוק להנחלת מורשתו של הרבי מלובביץ' ושל שושלת תנועת חב"ד, התשפ"ה-2025".
26 חברי הכנסת החתומים על הגשת ההצעה, ובראשם שר המורשת ר' עמיחי אליהו, הביעו בהצעת החוק את רצונם העז, כפי שמובא בלשון ההצעה: "להקים מרכז שינציח לדורות את פועלו ומורשתו של הרב מנחם מענדל שניאורסון המכונה הרבי מלובביץ' ושושלת תנועת חב"ד; את תרומתו הייחודית של הרבי מלובביץ' לקירוב חלקי החברה הישראלית מתוך אהבת עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל, ברוח התורה וההלכה".
הצעת החוק קובעת, כי לצורך יישום החוק תוקם מועצה ציבורית בת 13 חברים, בהם: עובדי מדינה, הגנז או עובד ארכיון המדינה, אנשי אקדמיה, אנשי רוח ונציגי ציבור.
אל הוועדה הוזמנו נציגי הארגונים הרשמיים של חב"ד בישראל - אגודת חסידי חב"ד וצעירי אגודת חב"ד: הרב נפתלי ליפסקר, ראש אגף הסניפים בצאגו"ח; הרב מרדכי הלפרין, חבר הנהלת צאגו"ח; הרב אריאל למברג, מזכ"ל אגו"ח; הרב שמואל אוירכמן, מנהל קשרי הממשל באגו"ח; והרב שימי סגל, דובר חב"ד ושליח הרבי בכנסת ובממשלה.
נוכח העובדה כי ליבת הצעת החוק עוסקת בהנחלת מורשתו של הרבי, לצד ההוראה שהחוק ייושם, כאמור, ע"י מועצה ציבורית שימנה השר הממונה, ולאור העובדה הפשוטה כי לתנועת חב"ד, כגוף שאינו פוליטי כלל ועיקר, לא תהיה כל שליטה על זהות וכוונות אותם חברי מועצה לאחר חקיקת החוק - הרבנים ליפסקר, הלפרין, למברג, אוירכמן וסגל הציגו את עמדת חב"ד להצעת החוק בנוסח המוצע כעת.
להלן עיקרי הדברים ועמדת תנועת חב"ד כפי שהושמעו בוועדה: "אנו מבקשים לפתוח בתודה וברגש אמיתי של הוקרה - בשם תנועת חב"ד - ליוזמי החוק, לממשלה, לשר עמיחי אליהו ולחברי הכנסת העוסקים ביוזמה החשובה הזו. עצם קיומו של הדיון מעיד עד כמה השפעתו של הרבי נוגעת בלבבות, עד כמה רוחו חיה ונושמת בכל בית יהודי בישראל ובעולם. כולנו מבינים עד כמה זקוקים הדורות הבאים, החברה כולה, להכיר, ללמוד ולהתחבר למורשת האדירה הזו.
"דווקא מתוך הכבוד הגדול לרבי ולחב"ד, אנחנו מבקשים להניח על השולחן את גודל האחריות. כאשר עוסקים במורשתו של הרבי מליובאוויטש, אנו עוסקים במשהו שהוא לא רק דמות היסטורית, לא רק בזיכרון של אדם דגול, אלא עוסקים במשהו חי, פעיל, פועם. מורשת שהיא נשמת אפה של תנועת חב"ד, בכל יום, בכל רגע, בכל מקום.
"אי לכך, אנו מבקשים בענווה ומתוך תחושת חובה ואחריות גדולה, שלפני כל התקדמות בהצעה, יתקיים תחילה דיון יסודי בנושא ומשמעויותיו מול המוסדות המרכזיים הרשמיים ובראשם בית דין רבני חב"ד, זאת על מנת להבטיח שכל צעד שייעשה - יתבצע בדרך הנכונה, מתוך דיוק, מתוך תיאום מלא, תוך הקפדה מלאה על הרוח והיסודות העמוקים שמאפיינים את חסידות חב"ד - כפי שהורה הרבי לאורך השנים.
"אנחנו באים בשם מוסדות חב"ד הרשמיים המרכזיים, בשם חסידי ושלוחי חב"ד בארץ ובעולם - ומבקשים את תשומת לבכם, חברי הכנסת והשרים, לפרט עיקרי: ההוקרה לרבי איננה יכולה להתקיים מבלי שנהיה זהירים ואחראיים, ומבלי שנבטיח שהדרך שבה תוקם היוזמה הזו - תהיה ראויה לשם הגדול והקדוש הזה ותתבצע בהליך מתואם עם המוסדות הרשמיים שהרבי הקים, ולכל לראש בברכת בית דין רבני חב"ד בארץ הקודש.
"בחב"ד ישנם עקרונות עמוקים וחשובים מאוד. יסודות שאינם רק עניינים טכניים או ארגוניים - אלא עקרונות חסידיים ואמוניים שהשריש הרבי ועל בסיסם אנו פועלים. בזכות ההקפדה על עקרונות אלו אנו זוכים לראות את תנועת חב"ד הולכת ומתעצמת משנה לשנה בארץ ובעולם כולו.
"מתוך הערכה עמוקה, אך גם מתוך תחושת חובה ואחריות אנו מבקשים, כאמור, לקיים לפני כל הליך חקיקה ובוודאי בנוסחו הנוכחי, דיון פתוח ומעמיק שיאפשר להבטיח שההוקרה למורשת הרבי תהיה אמיתית, ראויה, מחברת - ולא חלילה כזו שתוביל למקומות הפוכים מכוונת המחוקק וחמור מכך, מרצונו הקדוש ומורשתו האמיתית של הרבי, כפי שבאה לידי ביטוי עד היום באמצעות המוסדות שהרבי הקים ובראשם מפעל השליחות".
