"איך אני משלבת את מה שמתאים לי בתוך החיים שלי?"

דבורה וידמן
"מה מתאים לי" זו לא השאלה.
היא הגיעה אלי עם פרצוף מיואש. התחלנו בהיכרות קצרה ושאלתי אותה מה פשר הייאוש על פניה.
"את כבר היועצת התעסוקתית השלישית שאני מגיעה אליה בשנה האחרונה. נמאס לי ואני כבר לא יודעת מה לעשות", הפטירה. "בואי נבין למה ואיך הגענו לכאן", אמרתי לה. התיישבנו עם קפה והתחלנו לדבר.
פעמים רבות נשים מספרות שהן ניסו ללכת לייעוץ תעסוקתי והוא לא עזר להן. נשים אחרות מספרות שהן למדו מקצוע, השקיעו בו שנים של מאמץ, זמן וכסף – ואז לא עובדות בו. לרוב ההסברים עוסקים בשאלת ההתאמה. "זה לא באמת התאים לי", "לא יצא לי כלום מהייעוץ", "המסלול הזה היה הדבר הזמין ביותר, לא מה שבאמת רציתי לעבוד בו".
השאלה שאנשים שואלים כשהם מגיעים לייעוץ תעסוקתי היא תמיד אותה שאלה: "מה מתאים לי?" אבל אולי זו לא השאלה הנכונה. השאלה האמיתית היא: "איך אני משלבת את מה שמתאים לי בתוך החיים שלי?"
קחו למשל את חגית.
חגית למדה עיצוב תעשייתי, היא הייתה כישרונית במיוחד, המרצה שלה אפילו הציעה לה להצטרף לצוות בינלאומי שיעצב במות לאירועים יוקרתיים ברחבי העולם. זה נשמע כמו חלום – אבל לא בשבילה.
חגית, אישה חרדית, הרגישה שהתכנים של אותם אירועים לא עולים בקנה אחד עם עולמה הערכי. היא אהבה את העיצוב, אבל המסגרת לא התאימה. אז היא עזבה את התחום. לא כי לא הייתה טובה בו, אלא כי הוא לא התאים לחיים שלה.
ומהצד השני – אסתר.
אסתר למדה ראיית חשבון והתאימה למקצוע. היא אפילו אהבה אותו. אך כשהפכה לאמא, היא הבינה מה חשוב לה יותר מכל דבר אחר: להיות קרובה לילדיה, להניק אותם, ולשלוח למטפלת רק אחרי כמה חודשים. היא לא ויתרה על המקצוע, אלא עשתה התאמות – היא הפכה לעצמאית ועבדה מהבית בהיקף שעות קטן יותר.
שני סיפורים, שתי נשים.
ההבדל ביניהן הוא לא הכישרון ולא האמביציה – אלא ההבנה שאי אפשר להתעלם מהחיים עצמם.
וכאן נכנסים שני מושגים שכדאי להכיר: צרכי מסגרת וצרכי מהות.
צרכי מסגרת הם התנאים המאפשרים לעבודה לקרות: כמה שעות אני יכולה לעבוד? מה המרחק אותו אני מוכנה לנסוע? איך אני מתניידת? האם לבן הזוג שלי יש גמישות שתאפשר לי לעבוד יותר שעות? כל אלה נראים לנו פרטים טכניים, שוליים – אבל האמת היא שהם קריטיים.
לעומתם, יש את צרכי המהות – אותם חלומות גדולים על מימוש עצמי, השפעה, סיפוק מקצועי, תחושת ייעוד.
ברור שזה חשוב. אבל מה קורה אם המהות לא משתלבת עם המסגרת?
אז זהו, שזה פשוט לא קורה.
כי החיים מנצחים. וכשאישה צריכה לבחור בין קריירה שתשבש את החיים לבין חיים מאוזנים – החיים תמיד ינצחו. ולכן, החכמה האמיתית היא לא רק לבחור מה מתאים לי, אלא איך זה משתלב עם חיי היום-יום שלי?
עוד בנושא:
מיזם ארצי להעלאת שכר נשות אנ"ש
וזה האתגר האמיתי של קידום תעסוקתי: לא רק למצוא עבודה, אלא למצוא עבודה שמתאימה לחיים שלנו.
בסוויצ' תעסוקתי זה האתגר עליו אנחנו שמות את הדגש: למצוא את הקו המחבר בין השינוי התעסוקתי והרצון להגדיל הכנסה, לבין הצורך לשלב את הקו הזה בתוך החיים הייחודים של כל אחת.
דבורה וידמן - מנהלת תכנית סוויצ' תעסוקתי בקהילה - המופעל מטעם ובפיקוח אגודת חסידי חב״ד בראשות הרב יוסף יצחק אהרונוב.
להצטרפות וקבלת קידום תעסוקתי מקצוע: חייגי או שלחי וואטסאפ למספר 055-992-2531
נשמח לשמוע ממך.
