טראמפ מפתיע: 'נעביר את כל הפלסטינים מעזה לתמיד'
נתניהו אמר בפתח הפגישה: “טראמפ הוסיף כוח אדיר של מנהיגות. אני רוצה להוציא את כל החטופים, אבל לעמוד בכל שלוש מטרות המלחמה – לחסל את היכולות השלטוניות והצבאיות של חמאס, ולוודא שעזה לא תהווה איום על ישראל. יש לי שלוש מטרות ואני מאמין שהנשיא יכול לעזור לנו להשיג את זה”.
טראמפ חזר והתייחס לתוכניתו להעביר את העזתים מעזה והדגיש כי הוא מאמין שיהיו מדינות שיסכימו לקבל אותם. “עזה היא אתר הריסות, אין כמעט אף בניין עומד, ואם יש בניין אז הוא הולך להתמוטט. נמצא מקום שישמח לקבל אנשים לאורך עשורים.
“נמצא מקום יפה ליישב בו אנשים באופן קבוע בבתים ויהיו מאושרים, ולא ידקרו אותם למוות כמו עכשיו. אני לא חושב שיסרבו לי. אנחנו מדברים על כ-1.8 מיליון איש וכולם יכולים לחיות במקום שבו יהיו להם חיים נהדרים מבלי לחשוש למות כל יום. כרגע המצב מאוד מסוכן בעזה, יש מנהרות ואף אחד לא יודע מי שם, הכול בלאגן שלם. אני חושב שנוכל ליישב מחדש – המנהיגים כרגע אומרים לא, גם מקסיקו אמרה לא – וראיתם מה קרה”.
טראמפ המשיך: “לא חושב שאנשים צריכים לחזור לעזה, זה נראה כמו גיהינום, לא מקום ראוי לאנשים לחיות בו. הם שם כי אין להם אלטרנטיבה אחרת, אם הייתה להם אלטרנטיבה הם היו מעדיפים לחיות במקום יפה ובטוח. ראיתי כל תמונה מכל זווית כאילו הייתי שם – אף אחד לא יכול לחיות שם, אי אפשר לחיות שם, אפשר לבנות להם בהרבה כסף שאותו יספקו אומות מאוד עשירות. אם נוכל לבנות משהו עבורם בירדן, מצרים או מדינה אחרת”.
בתשובה על השאלה אם הוא תומך בהקמת התנחלויות בעזה – השיב טראמפ: “אני לא רואה את זה קורה, זה פשוט מסוכן מדי לאנשים, אני לא רואה את זה קורה”.
בתשובה על השאלה מה המסר שלו למשפחות החטופים שחוששות שהעסקה לא תתממש, אמר נתניהו: “75% מהאנשים חשבו שהם לא יחזרו – והצלחנו להחזיר, לא אוותר על אף אחד מהם. חמאס לא יהיה בעזה”.
נתניהו עקץ את הנשיא ביידן – כשאמר: “כשישראל וארה”ב עובדות יחד יש פחות בעיות”.
הנשיא טראמפ השיב לשאלת ערוץ 7 בנוגע לסעודיה ואמר: “הם לא דורשים מדינה פלסטינית”.
בתום הפגישה, שצפויה להימשך כשעה, ימסרו שני המנהיגים הצהרות לתקשורת.
עבור נתניהו, זו לא הפעם הראשונה שהוא חוצה את דלתות החדר היוקרתי, אך הפעם מדובר במפגש בעל השלכות היסטוריות, שעשוי לעצב מחדש את המזרח התיכון לשנים ארוכות.
נתניהו מגיע לפגישה עם סדר יום ביטחוני עמוס, כאשר שלושה נושאים צפויים לתפוס מקום מרכזי בשיחה:
תוכנית העברת האוכלוסיית מעזה – האם ישראל וארה”ב יצליחו לקדם מהלך לפיזור האוכלוסייה מהרצועה?
תיאום עמדות באשר להתמודדות עם איראן – ישראל דורשת מארה”ב מדיניות תקיפה יותר מול טהרן, כולל הפעלת סנקציות נוספות ואופציה צבאית במקרה הצורך.
נורמליזציה עם סעודיה – ניסיון לגבש מפת דרכים שתסייע לחימום היחסים, אך מבלי לסכן את חופש הפעולה של ישראל מול חמאס.
לפי דיווח בערוץ 14, עוד לפני הפגישה, התקיימו שיחות מקדימות בין המשלחת הישראלית לבכירי הממשל האמריקני, בהובלת סטיב וויטקוף, שליחו של טראמפ, ומייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של ארה”ב.
גורמים ישראליים הבהירו כי ישראל אינה מוכנה לאפשר לחמאס להמשיך לשלוט בעזה, וכי כל פתרון עתידי לרצועה חייב לכלול את פירוק כוחו הצבאי. בתגובה, וושינגטון העניקה לישראל גיבוי מלא, אך טרם ברור מה יהיה המתווה המדויק להוצאת חמאס מהמשוואה.