מערכת COL
|
יום ו' טבת ה׳תשס״ו
06.01.2006
עורך 'ג'ואיש וויק': חב"ד מובילים יהדות בעולם
עורך השבועון היהודי ג'ואיש וויק של ניו-יורק, גארי רוזנבלאט, מפרסם בגיליון היום (שישי) מאמר מערכת מיוחד שמוקדש כולו לשבח הפעילות של שלוחי חב"ד בעולם, שהוא מכנה "הקבוצה היהודית הכי מצליחה בעולם מבחינת ההתפתחות, ההפצה והכספים". העיתונאי טוען כי התעלמות או המעטה מההישגים של המוביל העולמי בהפצת יהדות תהיה טרגדיה. "עם כל המקצועיות והמסירות של הסוכנות היהודית, הג'וינט ועוד הרבה ארגונים שווים, לאף אחד יש את רמת ההתלהבות ותחושת המחוייבות שיש לנציגי חב"ד".
העיתון דיווח באהדה על כינוס השלוחים האחרון, אולם ההחלטה לכתוב שוב על חב"ד הגיעה בעקבות דיון סגור של בכירים יהודיים שנסב על דרכי ההתמודדות ומאמצים אלטרנטיביים להתמודד נגד ההתבוללות והריחוק מהמסורת. השיחה עברה מהר מאוד לדבר על חב"ד "הזוכים להצלחה אדירה בעבודת הקירוב פה ומסביב העולם". אפילו נשיא UJA-הפדרצייה היהודית בניו-יורק, מוריס אופיט, אמר כי הקהילה היהודית הממוסדת צריכה אנשים כמו שיש לחב"ד - מעל 4 אלף זוגות במ-70 מדינות.
המאמר בתרגום בלעדי לעברית - בכתבה המלאה
העורך גארי רוזנבלאט על רקע הכתבה "ללמוד מחב"ד"
לקחתי חלק באחרונה שפרוייקט שמטרתו פיתוח מנהיגות קהילתית יהודית ברמה המקומית. הנושא של הערב היה 'חשיבה מחדש', ועשרים המשתתפים היו אנשים ונשים בגילאי 30 ו-40 שפעילים במגוון תחומים בחיים יהודיים וייצגו רקעים שונים.
הם העלו מספר היבטים כשהשיחה החלה בהיסטורייה של קהילות יהודיות במאות הקודמות ועד היום, ועד מאמצים אלטרנטיבים לחבר יהודים עם המסורת והעם בדרכים בעלי משמעות.
אבל השיחה התעוררה כשאחת הנשים ציינה את ההצלחה של רב חב"די מקומי בגישה לאנשים בקהילות הפרברית והעשירה בה היא מתגוררת. היא אמרה שהיא מופתעת שכל-כך הרבה מחברותיה שלא שומרי מצוות הולכים בקביעות לבית-הכנסת, גם בגלל שהרב היה חם, מזמין וכריזמטי, ובגלל שהוא הראה התייחסות אישית בכל אחד שהוא פגש.
"החברה שלי סיפרה לי כי בעלה עכשיו מניח תפילין", היא אמרה. "וכששאלתי מדוע, היא ענתה כי הרב אמר לבעל כי הוא רוצה שהוא יעשה את המצווה הזו".
'השלוחים מקבלים 2 הוראות'
מכאן, השיחה שלנו הפכה לעירנית בהרבה, כשלכולם בחדר היה אפיזודה לשתף על החווייה עם חב"ד בקמפוס האוניברסיטה, בקהילה שלהם או באיזה פינה של הולם. היה תחושה של כבוד וייצוג עבור החסידים האלה, והכרה כי שלא חשוב אם מסכימים עם האידיאולוגיה או דרך החיים שלהם, הם זוכים להצלחה אדירה בעבודת הקירוב פה ומסביב העולם.
אותו סנטימנט ביטא נשיא המועצת של UJA-הפדרצייה היהודית בניו-יורק, מוריס אופיט, במהלך ראיון בחודש שעבר. איש עסקים חשוב ומנהיג קהילתי וותיק, אופיט סיפר לי כי הוא קורא עכשיו את ספרה המעולה של סו פישקוף על חב"ד - הצבא של הרבי - וציין כי הקהילה היהודית הממוסדת צריכה שלוחים משלהם כמו שיש לחב"ד - ביותר מ-70 מדינות עם יותר מ-4 אלף רבנים ונשותיהם.
עם כל המקצועיות והמסירות של אנשי הסוכנות היהודית, ארגון הג'וינט והשירות היהודי האמריקאי בעולם ועוד הרבה ארגונים שווים ברחבי הגלובוס, לאף אחד יש את רמת ההתלהבות ותחושת המחוייבות שיש לנציגי חב"ד. בהגעתם למשימה בקהילה טרייה באוקראינה או בפולין, הם מקבלים הוראה לרכוש שני חלקות בבית-העלמין (לבעל ולאישה) ולהתכונן לעשות את חייהם בעיר או בעיירה שנבחר ולהשיג כל מימון שנצרך בעצמם.
שלוחים אלה מאמינים שהם במשימה קדושה, ממלאים את העבודה של הרבי מליובאוויטש המנוח, הרב מנחם-מענדל שניאורסון, וזה מבדיל בינם מהשאר שמשמשים בקהילות יהודיות בעולם.
לא פוחדים לשאול
בזמן שנערכת דיון בריא איך להשיג ולהשפיע על צעירים יהודיים בדור עם הרבה חופש אישי והתבוללות מתגברת, לחב"ד יש מספר שיעורים עוצמתיים להציע.
בעוד שכל-כך הרבה יהודים לא-מזוהים מתלוננים על בתי-הכנסת מסוג 'תשלום-עבור-תפילה' שהם רואים שלא אדיבים, משעממים ולא רלוונטיים לחייהם, חב"ד הורידה את החומות בכניסה, הרחיקה את דמי החברות והציגה מסר אישי של שמירת מצוות. שלוחים לא פוחדים לשאול גברים להניח תפילין ולנשים להדליק נרות שבת, כדרך לקשר אותם על המורשת והמנהגים העתיקים.
כל מצווה שנעשית עושה את העולם טוב יותר ומקרבת את כולנו לתקופת המשיח, השלוחים אומרים.
במילים אחרות, כל אחד מאיתנו נחשב, כמו כל מצווה שאנו עושים. זה המשמעות של חיינו, והמטרה להתקיימותינו.
אני לא עוסק כאן עם הזוויות השנויות במחלוקת של חב"ד, כמו הדעות שלהם על משיחיות או הנטייה הקשה שלהם לעלות מעבר הטריטורייה שלהם, אבל יותר על השיטה והגישה שעשה אותם הקבוצה היהודית הכי מצליחה בעולם מבחינת ההתפתחות, ההפצה והכספים.
אי-אפשר להתעלם
דבר לאנשים עם הרגשה שלילית באשר הצטרפות לבית-כנסת או לארגונים יהודיים ואתה תמצא את התלונות האלה שוב ושוב - אלה האנשים אליהם חב"ד פונה בחמימות ועל בסיס אישי, כל נשמה בפני עצמה.
אנחנו יכולים להתייחס בהתגוננות ולהסביר מדוע בתי-כנסת חייבים לגבות תשלום על כיסאות בתפילות הימים הנוראים כדי לשלם חשבונות ומדוע לרב יש זמן מוגבל לפגוש את המתפללים שלא בתקופת משבר ומדוע אנחנו חשדניים כלפי נציגי חב"ד שייתכן שמאמינים או לא שהרבי שלהם הוא המשיח. או אנחנו יכולים ללמוד מההצלחה המרשימה של חב"ד ולנסות לשתף איתם פעולה או ללמוד מהם בדרכים יצירתיות - בעיקר ההתלהבות והמעורבות האישית.
ההחלטה היא שלנו, אבל להתעלם או להמעיט מההישגים של המוביל העולמי בהפצה יהודית ולא ללמוד מהעבודתם תהיה טרגדייה והכחשה שאנחנו לא יכולים לסבול.
עוד בנושא:
+ 'ג'ואיש וויק' על כינוס השלוחים: מהפכה מספרית
+ 'הארץ' מפרגן: "חב"ד מומחים בהפצת יהדות"
+ עיתון מטרו: מפיצים אמונה, אומה אחר אומה
+ הרב קרינסקי ל-COL: אני עומד המום מההצלחה
+ גדולה יותר וחזקה יותר מאי-פעם / מערכת COL
הוסף תגובה
0 תגובות