ליל 'ניטל': מה יש בלילה הזה? ומה הציע הרבי לעשות?
ליל ניטל
מה זה אומר?
אחד המנהגים היהודיים הייחודיים, נשמר ומתקיים דווקא בתאריך לא-יהודי, וגרוע מכך – נוצרי. המוני יהודים, ובהם תלמידי חכמים ומתמידים השוקדים כל השנה על התורה הקדושה, סוגרים בלילה זה את הספרים ופונים לעסוק בענייני חולין, וכל זאת – בשל כך שיום זה מציין את יום לידתו של "אותו האיש" ימ"ש.
מהו אם-כן הטעם לסגירת הספרים בלילה זה?
כמה הסברים יש לדבר. אדמו"ר הריי"צ אמר בשם אביו, כי הלימוד בליל ניטל מוסיף חיות ב"אותו האיש" ובהולכים בשיטתו. במקום אחר הזכיר הרבי נשיא-דורנו גם טעם ידוע נוסף, כי במשך השנים היה לילה זה זמן מועד לפורענות מצד הגויים שהתהוללו וארבו ליהודים מתוך רצון לפגוע בהם. בשל כך, גזרו שלא להתכנס בישיבות בליל ניטל, כדי לא להגיע למצב סכנה.
מה כן עושים בלילה זה?
בשנת תש"נ, התייחס הרבי בהרחבה להנהגה הראויה עבור ליל ניטל; בהתוועדות פרשת וישב, הציע הרבי מספר דרכים, כיצד ניתן לנצל את הלילה: משחק בשחמט – כפי שסיפר אדמו"ר הריי"צ אודות אביו, שנהג לשחק בעצמו או לייעץ למשחקים בלילה זה, וכמה סוגי תועלת יש לכך בעבודת השם; הוספה בענייני צדקה, או הנהגת הבית וכיוצא בזה; ניתן אף לנצל את ההזדמנות כדי לצייר את דמותו של הרבי, על דרך "והיו עיניך רואות את מוריך", שזוהי דרך נוספת להוסיף באהבת ויראת השם.
באותה הזדמנות סיפר הרבי סיפור בעניין זה:
שמעתי פעם מתלמיד ישיבה, שבלבושו היה חסר כפתור - שהטעם מדוע הוא לא תופר את הכפתורים בלבושיו - כי אז לא יישאר לו מה לעשות ב'ניטל'!... אצל תלמיד ישיבה - לילך בטל - מאן דכר שמיה? אלא הוא צריך להשתמש עם הזמן לתועלת, כולל - לתפור את הכפתורים, באופן שיהיה צד הימין (מגביר) על צד השמאל (כידוע מנהג ישראל בזה).
כלומר, גם הנהגות החולין שאנו נאלצים לעשות בלילה זה, במקום לימוד תורה, צריכים להיות לשם שמיים וכחלק מעבודת השם הכללית.