מהקיר המפויח בכיסופים ועד לאוצר המדינה: מאחורי הקלעים
הכל החל כשד"ר נירית שלו כליפא ממכון בן צבי לשימור, התוודעה לציור לא צפוי על קיר מפוחם בקיבוץ כיסופים, בבית משפחת זק. בית המשפחה נשרף כליל, בני המשפחה נרצחו ע"י בני עוולה, הי"ד.
הצייר האלמוני, הסתבר לה, הוא ר' יחיאל אופנר, חסיד חב"ד, מחנך ואמן, ששרת במילואים ושרבט על הקיר ציור שעבר הליך שימור מיוחד ונלקח למחסני אוצר המדינה. בעתיד הוא אמור להיות מוצג במוזיאון המתוכנן לזכר אירועי טבח שמחת תורה ה'שביעי באוקטובר'.
בעקבות החשיפה, עיריית ירושלים אימצה את הרעיון וביום שלישי ט"ז כסלו תחל תערוכת יחיד של יחיאל אופנר בגלריית המקלט, רחוב יהודה המכבי 7.
ביום הפתיחה יתקיים ערב מיוחד בסגנון 'גלריה-טיש', להצגת מוצגים יהודיים פרי מכחולו של אופנר, לצד שולחנות ערוכים במטעמי המטבח היהודי, בסגנון 'קומזיץ' עם כלי נגינה וניגונים הקשורים לציורים. בנעילת התערוכה לקראת עשרה בטבת צפוי שיח עם המשמר של אוצר המדינה.
לצד עיסוקו של אופנר כמחנך בחינוך מיוחד ותחביבו כצייר ההווי היהודי, במסגרת שירות המילואים האחרון של אופנר ביחידת זיהוי חללים, הוא תועד מנגן על חליל צד, בכדי 'להרים את המורל' ללוחמים.
וידאו:
מה צפוי בפתיחה של התערוכה?
אופנר מספר ל-COL: "בעזרת ה' בט"ז כסלו מקימים תערוכת יחיד בגלריית המקלט (גלריה מטעם עריית ירושלים ומשרד התרבות) בירושלים שתמשך חודש ימים.
"לפי התכנית הראשונית, ייערך יום עיון מיוחד בתערוכה בעשרה בטבת (שישי בשעה 9:00) על אמנות בעקבות חורבן, תתקיים שיחה עם המשמר הראשי של מוזיאון תל אביב לאומנות שעבד עם צוות מיוחד על ציור הקיר שציירתי במלחמה וכעת מאוחסן במחסני אוצר המדינה ויוצג בעתיד במוזיאון על 'השביעי באוקטובר'.
"גם אחראית לאיסוף ההיסטורי של ארץ ישראל ד"ר נירית שלו כליפא ממכון 'בן צבי' לשימור תשא דברים בתערוכה ויוקרן סרט תיעודי על שימור הקיר והתהליך שנמשך כחצי שנה עד לאחסנו במחסני אוצר המדינה.
*
האוצרת ומנהלת הגלריה, ד"ר נעה לאה כהן הקדישה מאמר מיוחד במגזין 'המקום'.
הנה המאמר בשלמותו:
גלריה המקלט
מגזין המקום – כסלו תשפ"ה 2024
ד"ר נועה לאה כהן
יחיאל אופנר - אמנות של שמורת טבע חסידית
את האמנות של אופנר מכנים בשפה האמנותית אמנות נאיבית ואל תטעו: היום כדי להיות נאיבי צריך להיות מתוחכם ביותר.
באחד הביקורים של ד"ר נירית שלו כליפא ממכון בן צבי העוסק בתיעוד ושימור עתיקות, שנקראה אל הדגל לשמר את התרבות החומרית של יישובי העוטף אחרי האסון שפקד אותם, היא התוודעה לציור לא צפוי על קיר מפוחם בקיבוץ כיסופים: שני חיילים ורובים בידיהם. הבית עצמו בית משפחת זק' חרב על יושביו שנרצחו בדם קר, הי"ד.
היצירה השיבה רוח גאווה בלב אלו שניצלו או באו לפקוד את המקום ולהיזכר ביקיריהם.
ההפתעה למראה הציור הביאה אותה לנסות להבין איך הוא צויר ומי אחראי לו.
באמצעות הארכיאולוגים שעסקו בחיפוש שרידי גופות הקדושים, היא גילתה כי את הציור צייר לא פחות ולא יותר מאשר חייל חסיד חב"ד בשם יחיאל אופנר מיחידת הסריקה ביחידת זיהוי חללים של צה"ל. ההתרגשות הייתה גדולה עד כדי כך שהוחלט לשמר את הקיר שרוחות הדרום כרסמו אותו אט אט.
קיר אחר שצייר אופנר בבארי
צוות מיוחד ממחלקת השימור של מוזיאון תל אביב לאמנות התגייס לתעד את הקיר, לחזקו ואפילו לעקור אותו ממקומו ולטמון אותו לעת עתה במרתפי המוזיאון, במבצע מורכב שלא היה מבייש יחידה צבאית.
אך מבחינת אופנר עצמו, ההישג הגדול והמרשים של המלחמה הוא הדלקת נרות חנוכה בחנוכייה שניצלה מן התופת.
את האמנות של אופנר מכנים השפה האמנותית אמנות נאיבית, ואל תטעו: היום כדי להיות נאיבי צריך להיות מתוחכם ביותר, להוריד את שכבות הידע הציניות, התקשורת והרוע שמכסות אותנו, ולנסות לראות את החיים בגרעינם הבסיסי. ההגדרה של אמנות נאיבית בוויקיפדיה מאפיינת של אמנים ללא הכשרה אמנותית רשמית.
קיימת גם אצל האמנים שלמדו אמנות באופן מסודר ומחקים את הסגנון במכוון. הסוגה מתאפיינת לא אחת בפשטות ילדותית, לכאורה חוסר פרופורציות תמונות מרובות פרטים ודמויות ויצירות מחיי היום יומיים.
עבור אופנר שנולד בבני ברק וכיום מתגורר בכפר חב"ד, חיי היומיום הם למעשה חיי החסידים שהוא מבקש לחיות בפועל ממש, גם כעת ביתו מלא בציורים ובקנבסים של ציורי חסידים, כרכרות והתוועדויות מלפני 200 שנה וגם עכשיו.
כך למשל, נולד הציור 'חסידים על האייפל' מתוך מפגש עם חסידים דוברי צרפתית. אופנר רואה עצמו כצייר של זיכרונות, גם אם לא חווה אותם באופן אישי.
אופנר מחלק את חייו בין עבודתו כמלמד בתלמוד תורה בחינוך המיוחד,. לבין היותו צייר.
הוא מרבה לצייר קריקטורות ואף קומיקס לילדים, והוציא כמה ספרים בתחום.
אופנר הוא אמן אוטודידקט לפי ההגדרה הרשמית, אך הוא מצטרף לשושלת ארוכה של ציירים חסידים לאורך ההיסטוריה.
על קבוצה זו נמנים בין השאר, זלמן קליינמן אותו פגש ב-770 כשנסע כמנהג התמימים ל'קבוצה' לשהות שנה ליד האדמו"ר ולקבל ממנו השראה, וברוך נחשון שכתבנו עליו בעבר במדור אך מעט נכתב עליהם במחקר האמנות.
אופנר מספר כיצד בילדות הושפע מציוריו של מארק שאגאל, שהגיע ממשפחה חסידית ואף פגש את יוסל ברגנר, אמן ישראלי חשוב שתמך בו ועודד אותו לצייר. באופן יוצא דופן נפשו נמשכה אל עולם האמנות, עוד לפני תקופת האינטרנט הוא חקר ולמד ונפגש עם ציירים ישראלים רבים שנענו לצייר "החריג" במחוות ציוריות והקדשות אישיות, כמו זו של זאב הקריקטוריסט של עיתון הארץ, או דוש, מצדו השני של המתרס.
אופנר גם צייר בעצמו אישים מרכזיים בישראל כמו יורם גאון באופן קריקטוריסטי ואלה חתמו לו על הציורים לאות הוקרה.
עם זאת, אופנר טרם זכה לתערוכת יחיד שתעריך ותסכם את פועלו האמנותי רב השנים. במלאת לו יובל שנים של עשייה פוריה, גלריית המקלט נדרשה לעניין ותערוכה כזו תתקיים בחודש כסלו. אף כי המקום צר מלהכיל את מאות היצירות שהאמן צייר בחייו, התערוכה נותנת טעם של עוד, ומחכה ליום שיקום המוזיאון החרדי הראשון.
אופנר מצייר על הקירות השחורים בגלריה, במחווה לציור ההיסטורי ששרבט בלי משים בעוטף עזה. הסרט שנעשה עליו יוצג במקום יחד עם ציורי העיירה יהודית.
פתיחת התערוכה ביום 17.12 ג' טז כסלו. עם קומזיץ כלי נגינה שירים ו'גלריה טיש'. בשעה 20:00, גלריה המקלט רח' יהודה המכבי 7. טלפון 0585001019
ניתן לבוא לבקר במהלך חג החנוכה.
בבוקר יום ג' ל ' כסלו תשפ"ה, נר חמישי של חנוכה, יופיע אופנר בגלריה, בפעילות מוזיקה וציור לילדים.
(כתובת הגלריה - רח' יהודה המכבי 7 ירושלים)
*
יחיאל אופנר: "אלו רשימת שמות המומחים והגופים, שעבדו על שימור הקיר ההיסטורי המפוחם בקיבוץ כיסופים בבית שנרצחו ונשרפו בו משפחת זק הי"ד, שציירתי עליו כחייל ביחידת זיהוי חללי צה"ל, עבר שימור במשך חצי שנה, הועבר ע"י מנוף וכעת מאוחסן במחסני אוצר המדינה. בעתיד הקיר צפוי להיות מוצג במוזיאון שיקום לזכר ה'שביעי באוקטובר'.
מחלקת שימור "מוזיאון ת"א לאומנות".
"הקסדות הכחולות".
"יד בן צבי"
"ארץ חפץ" ד"ר נירית כלפא שליו יד בן צבי
ד"ר אסף אורון מנהל שימור ראשי "מוזיאון ת"א לאומנות"
רוני בן עמי משמרת חפצים
רון גרנות שימור מתכות אומן ומסגר
ניר הקסטר לוגיסטיקה
יעקב שפר קונסטרקטור
שרון אלבז בנין הארץ
"גלובוס אשדוד"
חברי "קיבוץ כיסופים"
רועי גבעתי כ. כחולות
מיכה כהן כ. כחולות
צייר על הקיר, חייל המילואים יחיאל אופנר
*
טיש גלריה בתערוכת שמורת טבע חסידית ליחיאל אופנר 17.12 ט"ז כסלו