צביקה קעניג | יום ח' אלול ה׳תשפ״ד 11.09.2024

לכמחצית מהנפטרים בשנה החולפת לא הייתה צוואה

יותר ממחצית מהנפטרים בישראל בחמש השנים האחרונות (כ-52%) לא ערכו צוואה. עם זאת, מספר צווי קיום הצוואה שהוצאו בשנת 2023 היה כמעט כפול ביחס לשנת 2013, כך עולה מדוח סיכום הפעילות של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לשנת 2023, המתפרסם היום
לכמחצית מהנפטרים בשנה החולפת לא הייתה צוואה
צילום: חברא קדישא ראשון לציון

יותר ממחצית מהנפטרים בישראל בחמש השנים האחרונות (כ-52%) לא ערכו צוואה. עם זאת, מספר צווי קיום הצוואה שהוצאו בשנת 2023 היה כמעט כפול ביחס לשנת 2013, כך עולה מדוח סיכום הפעילות של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לשנת 2023, המתפרסם היום.

חוק הירושה נועד להסדיר את הטיפול בעיזבון שמותיר אחריו אדם בעת פטירתו. על פי החוק, אם הנפטר לא ערך צוואה, 50% מרכושו ונכסיו עוברים בירושה לבן/בת הזוג, ו-50% עוברים לילדיו של המנוח או המנוחה. מהדו"ח עולה כי מתוך כ-209 אלף מקרים שהונחו לשולחן האפוטרופוס הכללי בשנים 2023-2018, כ-100 אלף נפטרים הותירו אחריהם צוואה, וכ-109 אלף נפטרים לא ערכו צוואה, ורכושם חולק על פי הוראות חוק הירושה.

אתר Ynet מדווח כי אף שמדובר עדיין בפחות ממחצית מהישראלים, נתוני הדוח מלמדים על עלייה מתמדת במודעות הציבור לצורך בכתיבת  צוואה. כך, בעוד בשנת 2013 הוצאו 8,940 צווי קיום צוואה בלבד, בשנת 2023 הוצאו 18,767 צווי קיום צוואה.

ככלל, הזכות לעריכת צוואה ניתנת לכל אדם מגיל 18 ומעלה. יש ארבע סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות (רשם הירושה) או בפני נוטריון וצוואה בעל פה, שניתנת במקרה שבו אדם סבור שמותו קרב (שכיב מרע). הצוואה הכי שכיחה בישראל בין 2018 ל-2023 היתה צוואה בפני עדים (72%). 24% מהצוואות בשנים אלה היו צוואות בפני רשות (24%), 4% מהן היו צוואות בכתב יד, ואילו צוואה בעל פה ניתנה בשנים אלה ב-350 מקרים בלבד.

זינוק בייפויי כוח מתמשכים

בדוח השנתי מתייחס האפוטרופוס הכללי גם לתחום הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. על פי הדוח, בשנת 2023 הופקדו בידי הציבור יותר מ-45 אלף ייפויי כוח מתמשכים, לעומת 500 יפויי כוח מתמשכים בלבד בשנת 2017. 

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי שמאפשר לאדם להימנע ממינוי אפוטרופוס במקרה של אובדן כשירות. ייפוי כוח כזה מאפשר לאדם לשמור על האוטונומיה שלו ועל רצונותיו ולתת הוראות שמתאימות להעדפות הספציפיות של אורחות חייו, בטרם יהפוך בלתי כשיר להחליט בענייניו, והוא יעיל יותר מבחינה פרוצדורלית ביחס להליך המינוי של אפוטרופוס. מהדוח עולה כי ב-24% מהמקרים שבהם אדם איבד את כשרותו המשפטית בשנת 2023 נכנס לתוקף ייפוי כוח מתמשך. זוהי עלייה ניכרת ביחס לשנים הקודמות: ב-2022, הופעל ייפוי כוח מתמשך ב-15% ממקרי אובדן הכשירות, ובשנים שלפניה מדובר היה באחוזים בודדים בלבד.

משרד עו"ד שרון גושן מתמחה בעזבונות וירושות: עריכת צוואות, טיפול בצווי ירושה וצווי קיום צוואה. בנוסף עו"ד שרון גושן הינו בעל הסכמה מיוחדת של האפוטרופוס הכללי לעריכת יפוי כח מתמשכים וכן ובעל ניסיון רב בתחום. ליצירת קשר

המידע המוצג בכתבה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או הימנעות מהליכים. כל המסתמך על המידע המופיע בכתבה עושה זאת על אחריותו בלבד.

מאמרים משפטיים נוספים:
ממה צריך להיזהר בעת עריכת צוואה? ● מאמר
בימ"ש: כלה חב"דית ביטלה שידוך וחוייבה בעשרות אלפי ש"ח
מדוע חשוב לקבל ייעוץ משפטי גם בתביעות קטנות? ● מאמר
ילדים רוצים לצאת לחו"ל? הגבול פרוץ ● מאמר
"בחור, תגיד לחיים!" – עבירה פלילית? ● מאמר 

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.