עשרת ספרי התורה שנשרפו בביכנ"ס ברוסיה הובאו לקבורה
ביום ראשון, י"ז בחודש בו ניתנה התורה לעם ישראל, כחצי שעה לפני הגעתם של עשרות מיהודי הקהילה לתפילה בבית הכנסת במרכז העיר דערבנט, התרחש במפתיע מעשה טרור פתאומי בידי שלושה טרוריסטים מוסלמיים לא מקומיים. אלו יצאו למסע הרס והרג במבני דת, ולאחר שרצחו מספר אנשים מקומיים, הצליחו כמה מהם להגיע למתחם בית הכנסת בעיר, ירו בשומר והתבצרו בבית הכנסת. מול כלי הנשק המשוכללים שהביאו, התקשו השוטרים המקומיים להתמודד, ועד להגעתם של לוחמים מיומנים, הציתו הרוצחים את אולם בית הכנסת. יהודי העיר שראו את להבות האש המשתוללת רצו פנימה כדי להציל את ספרי התורה, אך נחסמו בידי השוטרים שחששו לחייהם של היהודים.
המחזה שהתגלה לאחר חיסול הרוצחים השפלים, היה קורע כל לב. יהודים ושאינם עמדו ומיררו בבכי למול האפר הרב שנשאר מקירות הבית היפה שהיו מצופים עץ, מה שגרם להתפשטות מהירה של האש שכילתה את כל מה שהיה במקום, ובהם ארון הקודש על עשרת ספרי התורה שבו, מתוכם שבעה ספרי תורה ספרדיים ושלשה אשכנזיים. האש כילתה גם את הספרייה התורנית והעשירה ששימשה את המתפללים והאורחים, ובאופן קבוע היתה משמשת את צעירי הצאן שבאו לתפילות ולימודים תמידין כסדרן.
דערבנט היא העיר הדרומית ביותר ברוסיה, השנייה בגדולה ברפובליקה המוסלמית דגסטן שברוסיה. בית הכנסת שנפגע, נחנך מחדש לפני 14 שנה בראשות רבה הראשי של רוסיה הגאון רבי בערל לאזאר שליט"א, וכל צעד בקהילה המקומית נעשה בהכוונתו ובתמיכתו המסורה. בית הכנסת הוקם על יסודי בית הכנסת בן כמאתיים שנה, היחיד ששרד מתוך 13 בתי כנסת שנסגרו על ידי הקומוניסטים, ובאירוע החגיגות להקמתו השתתף גם נשיא הרפובליקה ובכירים מקומיים.
במלאות שלושים יום לשריפה הנוראה, שלח הרב הראשי לרוסיה הגר"ב לאזאר משלחת מיוחדת שטסה ממוסקבה, ובה רבה של דרבנט ושליח חב"ד הרב עובדיה איסאקוב, יחד עם גבאי בית הכנסת המרכזי "מארינה רושצ'ה" ועוד, כדי לארגן את סדר ההלוויה וקבורת ספרי התורה, ספרי הקודש, כלי ותשמישי הקדושה.
לאחר מעמד תפילת מנחה נרגשת וקריאת ויחל שנערך בחצר בית הכנסת שנשאר לפליטה, יצאו בשיירה מאובטחת בידי המשטרה המקומית אל עבר בית החיים היהודי. הרבנים הכניסו לתוך כד גדול את השאריות והאפר שנאסף ממקום ארון הקודש, ולקול בכיות הנאספים הרבים, הורד הכד לבור הקבורה, וסביבו נקברו ספרי קודש ותשמישי קדושה שנפגעו בשריפה.
עם סתימת הגולל ביקש השליח הרב איסאקוב סליחה ומחילה בשם העוסקים בקודש וכלל בני הקהילה, ויחד אמרו בקול בוכים את פיוט הסליחות 'שאלי שרופה באש' ופרקי תהלים. סדר התפילה נעשה לאחר התייעצות עם מ"מ הרב הראשי לישראל הגאון רבי יעקב רוז'ה, העומד תדיר לימין רבני רוסיה בכל עת ועניין.
מעמד הקבורה הסתיים בלימוד משניות ואמירת קדיש, ראש הקהילה ר' ברוך אילישיב יחד עם פרנסי הקהילה התיישבו מיד לטכס עצה, בהמשך למספר פעולות שכבר נעשו בתיאום השלטונות וראשי איגוד הקהילות ברוסיה, למען שיקום המקום והגברת השמירה של מאות המשפחות היהודיות הדרות בעיר ובערים נוספות ברפובליקה זו.