לא הוליכים לישון לפני ש...: האם הסיכום הזוגי הזה פרקטי בכלל?
בטח שמעתם על הכלל הזה, שכל זוג צעיר מצויד בו, 'לא הולכים לישון לפני שפותרים את הבעיות'. ברשותכם, בטור זה הייתי רוצה לנפץ מיתוס זה.
הכלל הזה איננו בהכרח עומד במבחן המציאות - הן ברמה הפרקטית והן ברמה הרעיונית.
בואו ונשאל את עצמנו. 12 בלילה, שנינו אחרי יום עבודה, מחר אני צריך לקום בשש בבוקר ליום עבודה נוסף, האם מתאים לי עכשיו לפתוח בשיחה שעשויה להימשך גם שעתיים? האם אני אכן 'כשיר' ופנוי לזה?
כמה פעמים העדפנו שלא לפתוח ולא לאמר מילה, למרות שהיינו מודעים לפגיעה?! כיוון שחששנו שזה יפגע בתוכניות שלנו, או כי היינו עייפים מידי, או מפאת השעון המתקתק.
אם כן, מובן, כי ברמה הפרקטית זה לא בהכרח פשוט. גם מבחינה רעיונית זה לא תמיד נכון.
כאשר בני הזוג סוערים ומפלס הכעס והעלבון גבוה, האם זה העיתוי הנכון לפתוח נושא רגיש וטעון? האם הם פנויים רגשית לשיח שכזה?
אז מה כן? איך נפר את המתח הזוגי במצבים שכאלו?
•
בואו נתחיל בהנחת יסוד. כאשר בן הזוג שלי פגוע, מה שהוא צריך בעיקר, זו הכרה. הכרה בפגיעה ובכאב שלו. הצורך שלו שאני אכיר בכך שהוא פגוע וכאוב ממני.
האם כדי להעניק תחושה של הכרה, יש צורך בשיחת עומק? ממש לא! הכרה יכולה להסתכם במשפט או שניים. נניח שאשתי פגועה ממני, וכעת, מסיבה כזו או אחרת, אני לא פנוי לשיחת עומק - השיח יכול להיראות כך: "אני מבין שאת פגועה ממני! חשוב לי מאוד שנשוחח על זה. כעת אני נורא עייף, מתאים לך שנשוחח על כך מחר? מעולה! אז שיהיה לך לילה טוב!"
שיח כזה מעביר מסר לאשתי - "את חשובה בעיני ואני רואה את הקושי שלך"...
עכשיו כשישנה 'הכרה', ערוץ התקשורת בינינו נפתח, והמערכת הזוגית שלנו חזרה לאיזון. לאחר שהוגשה 'עזרה ראשונה', אפשר להניח לזה, ולהמתין למחר להמשך טיפול ופיוס. כמובן שלמחרת אני הוא זה שלוקח את האחריות לפתוח את הסוגיה בכדי להגיע לפתרון יסודי יותר.
אם כן, נוכחנו לראות, שאפשר לסגור את היום בצורה נעימה וטובה גם מבלי לפתור לגמרי את הסוגיה.
דרך פעולה כזו, ברוב המקרים תהיה אפקטיבית ומועילה.
•
ברצוני לסייג מעט את הדברים. לעיתים יכולים להיות מצבים רגישים במיוחד ובהם דרך הפעולה תשתנה. הטיפול היסודי יצטרך להיות מיידי, ב'כאן ועכשיו' - גם אם זה יבוא על חשבון שינויים ושיבושים בלו"ז שלנו.
לסיכום, מובן שאפשר ללכת לישון לפני שפתרנו את הבעיה. אם כי, לא הולכים לישון לפני שהתייחסנו אל הבעיה.
הרב מנחם סעיד הוא מטפל זוגי, יועץ ומלווה שידוכים, מדריך חתנים בכיר, יועץ בקדושה, פסיכותרפיסט ומרצה.
לתגובות - [email protected] | 0528622770