צבי סופר
|
יום כ"ה כסלו ה׳תשפ״ד
08.12.2023
עט חזק מחרב: למילים יש כוח עוצמתי | הרב זלמן וישצקי
למילים יש כוח עוצמתי: ״יש אדם שמדבר דברים שהם כדקירות החרב״. בדרך כלל אנו נביא דברים אלו כדי להזהיר מפני כתיבה בוטה, מפני דקירה, מפני תגובה קשה. אבל, הפעם נבקש לעשות בעט ובמילה שימוש אקטיבי חיובי | הרב זלמן וישצקי, שליח הרבי בבאזל שווייץ, בטור שבועי מיוחד ל-COL
כותב השורות, הרב זלמן וישצקי
׳עט חזק מחרב׳ כך אומר פתגם אנגלי ובשפת המקור Pen is mightier than a sword.
במשלי זה כתוב כך: יֵשׁ בּוֹטֶה כְּמַדְקְרוֹת חָרֶב״. המשמעות די ברורה, למילים יש כוח עוצמתי וכפי שרד״ק (רבי דוד קמחי) על הפסוק מבאר בפשטות ״יש אדם שמדבר דברים שהם כדקירות החרב״. בדרך כלל אנו נביא דברים אלו כדי להזהיר מפני כתיבה בוטה, מפני דקירה, מפני תגובה קשה. נבקש מעצמנו ומאחרים שלא ידבר ויכתבו דברים שהם כדקירות חרב.
אבל, הפעם נבקש לעשות בעט ובמילה שימוש אקטיבי חיובי. כשאנו כולנו עדיין תחת העננה של מלחמת שמחת תורה, כשהמלחמה בעיצומה ואחינו ואחיותנו בשבי, זה הזמן להשתמש בכוח האור של חנוכה ולעשות שימוש עוצמתי במילים, בעט.
אם עט חזק מחרב להרע, עט בודאי חזק גם להיטיב.
זה הזמן לזכור שיש למילים כוח עוצמתי ביותר ולעשות בהם שימוש לטובה.
המשך הפסוק במשלי אומר: ״וּלְשׁוֹן חֲכָמִים מַרְפֵּא״ והרד״ק מבאר ולשון חכמים - כלומר: כל כך דבריהם טובים, שהם מרפא לגוף.״ כמה פשוט, אדם חכם יודע שמילים יכולות לרפא. כשם שהן יודעות להיות כמדקרות חרב, הן גם מרפאות לגוף ולנפש.
אנחנו מתוכנתים להיות מעשיים, לעשות מעשים, לפעול פעולות וזה מדהים ומיוחד. אבל אפשר במקביל ותוך כדי גם לומר מילים מרפאות.
בשבת פרשת אמור תשמ״ב 1982, בריח התיכון של ההתוועדות של הרבי היה רק מילה אחת - ׳אמור׳.
׳אמור׳ לשון ציווי, אתה מצווה לומר ולומר כל העת (הרבי אמר באידיש: ״האלטן אין איין זאגן״).
מה לומר? אמור דברי זכות וטובה על חברך. התנא יהושע בן פרחיה אומר במסכת אבות: ״והוי דן את כל האדם לכך זכות״. הרבי מלובביץ אומר: לא מספיק לדון את חברך לזכות במחשבה, עשה זאת בדיבור.
לא רק לחשוב את זה, גם לומר את זה - אמור!
ועוד משהו, כשאתה אומר, עשה זאת ברכות ובנועם. לא כתוב ׳דבר׳, כתוב ׳אמור׳. דיבור בא בקושי, אמירה באה ברכות.
זה נראה רק ענין של מילים והכל דיבורים, אבל למען האמת זה דורש מחשבה ומעשה פרואקטיבי, למצוא ולומר מלים של עידוד ושל כוח, של תקווה של אמונה ושל בטחון. אל תשאלו אותי איך אני יודע, אבל זה עוזר לא במלחמה כללית, אלא בכל האתגרים שבאים לפתחנו.
אפשר לומר בכוונה ׳באנו חושך לגרש׳ ואפשר למעשה לגרש את החושך שממלא את ליבנו מאז שבת שמחת תורה עם מילים טובות.
הרד״ק, מביא עוד פירוש על דברי משלי, תראו איזה יופי: ״פירוש אחר: יש מי שאומר לחברו דברים שהם קשים כחצים, ואדם חכם יהפך דבריו בתחבולות, עד שירפה רוע הלבב מאותו ששמע אותם דברים קשים״.
יש לנו הכוח, אם רק נהיה חכמים כמובן, להפוך הרגשה רעה ורוע לבב להרגשה טובה עם מילים של מרפא.
חג שמח ומאיר,
שבת שלום,
עם ישראל חי,
הרב זלמן וישצקי
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות