הרב יוסף שמחה גינזבורג
|
יום ב' אדר ה׳תשפ״ג
23.02.2023
האם מותר להיכנס לבית כנסת כדי לשתות קפה המוגש שם?
האם מותר להיכנס לבית כנסת כדי לשתות קפה המוגש שם? הרב יוסף שמחה גינבזורג רבה של עומר משיב
הרב יוסף שמחה גינזבורג
שאלה: האם מותר להיכנס לבית כנסת כדי לשתות קפה המוגש שם?
תשובה: דיני קדושת בית הכנסת בשולחן ערוך מתחילים כך: "בתי כנסיות ובתי מדרשות אין נוהגין בהם קלות ראש, כגון שחוק והיתול ושיחה בטלה, ואין אוכלים ושותים בהם... ולא נכנסים בהם בחמה מפני החמה ובגשמים מפני הגשמים...".
הרי שעקרונית אין מקום להיכנס לבית הכנסת לשם שתיית קפה בלבד. רק מי שלומד שם כל היום, בית המדרש נקרא 'ביתו', ואפשר להקל בעבורו לאכול ולשתות שם כדי שלא יתבטל מלימודו בינתיים. אף מי שלומד או מתפלל בבית הכנסת חלק מהיום, אבל באותה שעה זקוק הוא לשתייה זו, יש מקום להקל בזה.
דין זה חל גם על עזרת הנשים שבבית הכנסת, שיש בה קדושה, אלא שקדושת בית הכנסת גדולה ממנה, מפני ששם יש ארון וספר תורה, וכן מקיימים בו את מצוות קריאת שמע ותפילין וקריאת התורה, ומצוות לימוד התורה (שנשים פטורות מהן). ואם מתקיימים בעזרת הנשים מנייני תפילה בשעות מסוימות, או שגברים לומדים שם תורה, יש לה קדושת בית הכנסת לכל דבר ועניין.
רק בבתי כנסת שמקומם שכור לזמן קצוב, או בתי כנסת כאלה (בעיקר של קבוצות חסידיות מסוימות) שלפני חנוכת הבית שלהם עשו בהם תנאי, שאפשר לעשות שם סעודות מצווה ואף אכילה, שתייה ושינה לאורחים ולכל דכפין, ובדרך כלל מקפידים לקוראם בשם 'שטיבל' ולא 'בית הכנסת' – שם אין חשש להתיר את הכניסה לשם שתיית קפה בלבד. אבל גם שם אסורים שחוק והיתול וקלות ראש כמובן.
מקורות: מגילה כח. שו"ע או"ח סי' קנא ס"א, ונו"כ. פסקי תשובות שם ס"ק א, כא, וש"נ. שו"ת צמח צדק או"ח סי' כ ס"ב. משנת יוסף הל' ביהכ"נ סי' יט, אותיות א-ב.
באדיבות "שיחת השבוע"
באדיבות "שיחת השבוע"
למקרה שפספסתם
הוסף תגובה
0 תגובות