החוקר הקליט את החסיד על הריקוד בחב"ד. מצאנו ההקלטה
בשנת תש"ל גילה חוקר מוזיקה ישראלי בשם יעקב מזור (יליד תרצ"ה) את המוזיקה החב"דית. היה זה בעקבות "ערב חב"ד" שנערך בירושלים. וכך הוא מספר לנו:
"בהתחלה כמעט שלא ידעתי מה זה חב"ד. אבל ברגע שהתחלתי להקליט בסוף הגעתי לשני חסידים מכפר חב"ד, שנחשבו אז למנגנים החשובים ביותר. בעקבות מופע שהם עשו בירושלים, בעיקר שירה וסיפור על תורת חב"ד. הגעתי ורציתי לשמוע כמי שמתעניין במוזיקה חסידית".
במקביל גילה מחדש חבר נעורים ישן. שמו: הרב יוסף מרטון. הם הכירו כשלמדו יחד בכיתה י"א, אז עלה לארץ הרב מרטון ונהיו לחברים. בעקבות המחקר על הניגון החב"די חודש הקשר ביניהם.
הרב טוביה בלוי בתערוכת חב"ד בהר ציון.
בשנת תש"ל נוצר קשר ראשוני בין מזור לרב טוביה בלוי, שהיה כבר אז מחשובי חסידי חב"ד בירושלים. כך מספר לנו מזור:
"אני ידעתי שהוא נחשב למה שאז קראו מראשי חסידי חב"ד בירושלים. מכיוון שלא היה לי קשר טוב, ולא הכרתי מספיק, שמעתי עליו שהוא איש עממי ופתוח והחלטתי ליצור אתו קשר.
ברגע שידעתי שהוא קיים החלטתי לפנות אליו, כי הכרתי כבר חסידי חב"ד והדבר האופייני להם שהיה שונה מחסידי קהילות אחרות היה ידיעת העברית אז הקשר היה יותר קל.
הוא היה מנהל בית הספר לבנות, הזמנתי אותו לספרייה הלאומית, והוא נתן הרצאה יוצאת מגדר הרגיל על המוזיקה של חב"ד. זה עשה רושם רב על המנהלים וכמובן שאת ההרצאה הזאת אני חושב שהקלטנו".
זמן-מה לאחר מכן נפגשו הרב בלוי ומזור בביתו של ידידם המשותף הרב יוסף מרטון, לשם הגיע מזור עם מכשיר הקלטה, והקליט את הרב בלוי כשהוא משמיע הרצאה מקיפה על יסודות וקווי הניגון והריקוד בחב"ד.
בהקלטה הסבר מאלף אודות מהות הניגון והריקוד החב"די, כולל סוגי ריקוד ואופן השירה של חסידים מול הרבי
הנה ההקלטה משנת תש"ל לפניכם, באדיבות ארכיון הצליל של הספרייה הלאומית ומר יעקב מזור.