איך מייצרים ניירות? וכיצד ממחזרים אותם לשימוש חוזר?
איך מייצרים נייר?
כבר אלפי שנים שהעולם עושה שימוש בנייר. לא תמיד הוא היה מצוי וזול כמו היום, אבל ברבות הזמן למדו בני האדם עוד ועוד על הנייר ועל הטכניקות הנדרשות לייצורו, ובסופו של דבר, היום, לאחר שנים רבות של ניסויים הנייר הוא חומר מצוי ופשוט שמקיף את כל החיים שלנו. הוא ממלא את ארון הספרים שלנו, את המחברות, את הקרטונים שבארון ואת המכתבים שבתיבת הדואר.
shutterstock
איך עושים נייר
ממה עשוי הנייר הזה, ששינה את חייהם של בני האדם לחלוטין?
נלך קצת לאחור ולאט לאט נתקדם. בעבר היו הדפים עבים וגסים יותר ממה שאנו מכירים היום. הדפים הורכבו מסיבים קטנים רבים, אותם ליקטו מגזעי עצים וצמחים אחרים. סיבים אלו מרכיבים צמחים רבים והם קטנים וחזקים מאוד. הסיבים הקטנים הללו שמכונים "תאית", הודבקו יחד זה לזה בטכניקות מיוחדות, וכך נוצרו דפי הנייר הראשונים.
עם השנים הלכה השיטה והשתכללה. בני האדם למדו כיצד ניתן לשטח עוד יותר את הסיבים הגסים ולהופכם לדקים מאוד. סיבי ה"תאית" נטחנו היטב, עורבו במים עד שהפכו למעיין "דייסה", והונחו לייבוש על גבי רשת צפופה. המים נזלו והתאדו, והדייסה שנותרה הפכה לדף נייר דק. על בסיס שיטה זו מייצרים את דפי הנייר עד היום.
shutterstock
מיחזור נייר
באותה הדרך מייצרים גם נייר ממוחזר. ממכלי המחזור נלקחים הדפים המשומשים לתוך מכונות ענק, בהם נטחנים הניירות דק-דק, ולבסוף יוצרים מהם במפעלי המחזור קוביות ענק במשקל חצי טון. גושי הנייר הגדולים עוברים לטיפול בחומרים כימיים שמסירים מעליהם לכלוך וצבעים שאינם חלק מהנייר עצמו. כעת, כאשר הם שוב חסרי צבע וצורה, הם מושרים במים עד שהופכים לעיסה אותה שוטחים היטב ומייצרים דפים חדשים. איכותם של הסיבים נפגמת במהלך הייצור, ובשל כך משמשים ניירות ממוחזרים בעיקר עבור נייר-עיתון וקרטונים.