עושים היכרות: חמשת הקונטרסים של הרבי הרש"ב
סיפורם של
חמשה קונטרסים
קבוצה קטנה של קונטרסים יצאו מתחת קולמוסו של אדמו"ר הרש"ב. קונטרסים אלו, דקים בעוביים אך גדולים באיכותם עד לאין שיעור. אין בידינו את האפשרות לעמוד על עניינו של כל קונטרס וקונטרס ולבאר את תוכנו, וזאת כי קצרה היריעה עבור מלאכה שכזו. במקום זאת, בחרנו לספר בקצרה את סיפורו של כל קונטרס, ולתמצת את רעיונו:
קונטרס התפילה
לקראת שנת תר"ס, החלה התעוררות מיוחדת בקרב החסידים, סביב עבודת התפילה. קדמה להתעוררות זו מספר שיחות של אדמו"ר הרש"ב, בהם עורר הרבי את החסידים על חשיבותה של תפילה כראוי.
בתחילת חודש טבת של אותה שנה, מסר הרבי הרש"ב לבנו, אדמו"ר הריי"צ, את הקונטרס כתוב בכתב יד. בקונטרס "עץ חיים" שיצא מספר שנים לאחר מכן, ניתן למצוא את הוראת אדמו"ר הרש"ב לתמימים כי ילמדו את 'קונטרס התפילה' מידי חודשיים-שלשה.
בקונטרס מבאר הרבי הרש"ב, את מהותה של התפילה ודרכו של המבקש להתפלל כראוי – כיצד עליו לגשת לתפילה ובמה צריכה להיות ההתבוננות בה ולקראתה.
עשרים וארבע שנים לאחר שנמסר לאדמו"ר הריי"צ ראה הקונטרס את אור הדפוס לראשונה, בעיר ווילנא. עד אז הוא נפוץ בין החסידים ככתב יד.
קונטרס "ומעיין"
קונטרס "ומעיין מבית ד'", הוא קונטרס המכיל 28 מאמרים, המבארים את תוכנו של הפסוק "ומעיין מבית ה' יצא והשקה את נחל השיטים".
הרקע לכתיבת הקונטרס היה בקשתם של ארבעים ושמונה קהילות בעיירות חסידיות שונות, לקבל מאדמו"ר הרש"ב ביאור בחסידות אותו יוכלו ללמוד גם אנשים שרמת ידיעתם בחסידות אינה גדולה במיוחד. אכן, על תוכנו של הקונטרס מעיד אדמו"ר הריי"צ כי נכתב באופן כזה "שגם אנשים בינונים יוכלו להבינו".
בתחילת הקונטרס מודפס כיום תיאור יומן מרתק של אדמו"ר הריי"צ המספר את מאורעות אותה התקופה.
קונטרס "עץ החיים"
מספר שנים לאחר הקמתה של ישיבת תומכי תמימים, החליט הרבי הרש"ב, להעלות על הכתב את תוכניתה ומטרתה של הישיבה; מהן הדרישות מתלמידיה, ומהי הדרך העולה בית א-ל עבור המבקשים ללכת באורחותיה.
קונטרס זה משמש עד היום תוכנית עבור תלמידי הישיבה הקדושה, ובו מבוארים רעיונות עיקריים העומדים בבסיס רעיונה של "תומכי תמימים".
חלקו הראשון של הקונטרס עוסק בחשיבותה של תורת החסידות וההכרח לעסוק בה, וחלקו השני מציג הדרכה מעשית לחייהם של התמימים הלומדים בישיבה.
ביום כ' חשוון תנש"א, חילק הרבי נשיא דורנו לקהל העצום שעבר לפניו את הקונטרס, בצירוף שני דולרים לצדקה.
קונטרס העבודה
זהו הקונטרס הרביעי שכתב אדמו"ר הרש"ב, ובו הוא מבאר את דרך העבודה שבלב - תפילה.
תוכנו של הקונטרס נכתב בשנים תרס"ט־עת"ר. בפתיחה לקונטרס נכתב כך: "מבאר ענין העבודה שבלב זו תפילה, לקרב ולדבק נפשו באלוקות ולברר ולזכך את הנפש הבהמית".
בקונטרס כחמישים עמודים והוא מחולק לשבעה פרקים העוסקים בחובת אהבת ויראת ה', הדרך להגיע לאהבה ויראה וסוגים שונים בדרגות האהבה והיראה.
על-פי הוראת הרבי הריי"צ, חילק הרבי נשיא דורנו את הפרקים בקונטרס לסעיפים, והוסיף להם מפתח והערות בשולי הגליון.
בהוספה לקונטרס, נדפס גם מכתב מהרבי הריי"צ המבאר את כללות סוגי מדרגות האהבה ואופני העבודה.
קונטרס "חנוך לנער"
קונטרס זה שונה במעט מן הקונטרסים האחרים, בשל כך שסודר ויצא לראשונה בשנת תש"ג, על ידי כ"ק אדמו"ר נשיא דורנו.
בהקדמה לקונטרס מפרט הרבי ומספר כי על פי התוכנית, עתידים לצאת קונטרסים נוספים, קונטרס מיוחד לכל אחד מנשיאי חב"ד ורבותיהם, בו יתוארו פרקים מתולדות חייו, רשימת חיבוריו, וכן איזה מחידושיו או ביאוריו שטרם באו בדפוס. סדרת הקונטרסים תיקרא "שלשלת האור".
מצד סיבה כלשהי היה אדמו"ר הרש"ב נשוא הקונטרס הראשון בסדרה. לפועל, היה זה הקונטרס היחיד שיצא במסגרת זו.
הקונטרס מכיל את צוואתו הראשונה של אדמו"ר הרש"ב, אותה כתב לבנו ממלא מקומו – אדמו"ר הריי"צ, בסביבות שנת תרמ"ח.