טובה ומתוקה: המסלול המרתק שעושה הדבש בדרך לשולחן החג
תתפלאו לגלות:
איך מייצרים דבש?
המוני צנצנות הדבש שעוברות בימים אלו מיד-ליד תוך איחול לבבי של "שנה טובה ומתוקה", הן תופעה מוכרת לקראת ראש השנה הממשמש ובא, בו נפתח כולנו את הצנצנות, נטבול בהם את התפוח ונאמר "יהי רצון שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".
כולנו יודעים כי האחראיות לדבש הכהה הזה הן הדבורות החרוצות שעובדות קשה על מנת לספק לנו את המצרך החשוב הזה. אבל איך בדיוק הן עושות את זה, ואיך מכוורות הדבורים מגיע הדבש אלינו?
// לך לדבורה עצל
באזורים מתאימים, פורסים הדבוראים (שמכונים גם 'כוורנים'), את כוורות הדבורים בהן הן מתגוררות לאלפיהן; כוורת דבורים חזקה יכולה להכיל בין 40,000-60,000 דבורים!
מן הכוורות יוצאות הדבורים ללקוט את ה'צוף' מן הפרחים שבסביבתם. משקל רב של צוף יכולה הדבורה לשאת על גופה, ובשל כך היא מסתובבת זמן רב עד שהיא ממלאת את קיבת הדבש שלה, ורק לאחר מכן חוזרת לכוורת המוכרת.
בכוורת עובדות הדבורות במרץ רב. הצוף שהופך לדבש נאגר בתאים מיוחדים. העבודה על ייצור הדבש מרובה, והתוצאה? לא מי-יודע-מה. כל דבורה תייצר במהלך חייה רק כפית וחצי של דבש, וכ-40 דבורים נדרשות כדי למלא צנצנת ממוצעת.
// רדיית הדבש
לאחר שהכוורות מתמלאות בדבש טרי, מגיעים הדבוראים כדי לרדות את הדבש מתוך הכוורת. הדבוראים פותחים את הכוורות באמצעות כלי המפיץ עשן וגורם לדבורים לחוש כאילו מדובר בשריפה. באופן ספונטני, בשעת שריפה ממלאת הדבורה את פיה בדבש, עובדה המקשה עליה לעקוץ – וכך יכולים הדבוראים לעסוק בבטחה יותר באסיפת חלות הדבש.
במפעל מוצא הדבש מן החלות ומועבר למכלים גדולים. בטרם הוא עובר לשלב הבא, עובר הנוזל הסמיך והמתוק בדיקות מעמיקות שמלמדות על איכותו וטעמו, ורק לאחר מכן הוא עובר הלאה אל הצינורות שממלאות את הצנצנות המוכרות.
בסופו של תהליך, נח הדבש על שולחן החג החגיגי של כולנו, מוכן ומזומן שיקיימו בו את המנהג המיוחד לו. התהליך המורכב שעבר הדבש המתוק, שווה כעת את המאמץ הרב שהושקע בו, כאשר בזכותו תקיים עוד משפחה יהודית את המנהג הקדוש והעתיק-יומין..
שנה טובה ומתוקה!
קרדיט תמונות: shutterstock