מערכת COL צעיר | יום י"ח אב ה׳תשפ״א 27.07.2021

טחינה, לא מה שהכרתם: ממה היא עשויה ולמה היא נקראת כך?

צרכנית השומשום הגדולה בעולם ביחס לאוכלוסייה היא ישראל – והכל בזכות הטחינה • איך מכינים את הטחינה? ומה זה קשור לשומשום? • וגם כמה עובדות על אחד המאכלים האהובים בארץ
טחינה, לא מה שהכרתם: ממה היא עשויה ולמה היא נקראת כך?
shutterstock

 

 

 

תתפלאו לגלות:

איך מייצרים את הטחינה?

 

 

 

למעלה מחמישים אלף טון שומשום נכנסים בשערי הארץ מידי שנה. המשאיות הרבות שמובילות את הכמות העצומה הזו, פורקות את מטענן הגרגירי במפעלי הטחינה הפזורים ברחבי הארץ. מפעלי הטחינה, זקוקים לשומשום כדי להתקיים, וזאת מפני שהטחינה עשויה מחומר אחד בלבד - השומשום.

רבים מתפלאים לגלות את העובדה הפשוטה הזו. האם אתם חשבתם לעצמכם פעם, ממה עשויה הטחינה?

 

גרגרי שומשום | צילום: shutterstock 


 

// הטחינה

אנחנו מציצים לאחד ממפעלי הטחינה הגדולים בארץ - כדי לנסות להבין איך מכינים מגרגרי השומשום הקטנים, את הטחינה המוכרת והאהובה. התהליך מייגע, אך פשוט ביותר. תחילה יש למיין את הגרגרים; על מנת להכין טחינה רגילה (זו המכונה לפעמים 'טחינה לבנה'), יש לקלף תחילה את גרגרי השומשום מקליפתם.

כעת, זקוק השומשום לייבוש מלא. בכל מפעל עוברים הגרגרים תהליך שונה, אך התכלית שווה אצל כולם – להביא את השומשום לייבוש גמור. שלא תישאר אפילו מעט לחות. ניתן לראות מכונות המקפיצות את הגרגרים, מחממות אותם ומאווררות אותם. המטרה היא לייבש את הגרגרים במהירות אך בלי שישרפו בטעות.

 

צילום: shutterstock 


 

// ט.ח.ן.

לאחר שהשומשום עומד מיובש הוא עובר לשלב העיקרי של הכנתו – הטחינה. חשבתם פעם למה נקראת הטחינה בשם זה? נכון, שורש המילה 'טחינה' היא ט.ח.ן. והיא מכונה כך על שם שלב זה של טחינת גרגרי השומשום.

הגרגרים מוכנסים אל בין אבני ריחיים ענקיות, שם הם נטחנים לאיטם. לאחר מספר סיבובים של האבנים הגדולות, נשחקים הגרגרים הקטנים, והופכים ל..נוזל. הלחץ הכביר שמופעל עליהם הופך אותם תחילה לעיסה ולאחר מכן לנוזל.

מבין אבני הריחים זורמת הטחינה אל תוך מיכל גדול שבקצהו ברזים. מהמיכל זורמת הטחינה - שעשויה כאמור מגרגרי שומשום בלבד - אל תוך הקופסאות המיועדות, ומשם – לחנויות המזון.

 

צילום: shutterstock 


 


// כמה עובדות מעניינות על הטחינה:

1

צרכנית השומשום הגדולה בעולם ביחס לאוכלוסייה היא ישראל – כחמישים אלף טונות!

2

טחינה מלאה היא טחינה שעוברת את תהליך ההכנה כאשר השומשום נותר בקליפתו ולא נזרק. הקליפה מעשירה את ערכה התזונתי של הטחינה והיא נחשבת בריאה הרבה יותר מטחינה רגילה.

 

קרדיט: shutterstock 


3

מרבית מפעלי הטחינה בארץ משתמשים בגרגירי שומשום המיובאים מאתיופיה.

 

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.