טחינה, לא מה שהכרתם: ממה היא עשויה ולמה היא נקראת כך?
תתפלאו לגלות:
איך מייצרים את הטחינה?
למעלה מחמישים אלף טון שומשום נכנסים בשערי הארץ מידי שנה. המשאיות הרבות שמובילות את הכמות העצומה הזו, פורקות את מטענן הגרגירי במפעלי הטחינה הפזורים ברחבי הארץ. מפעלי הטחינה, זקוקים לשומשום כדי להתקיים, וזאת מפני שהטחינה עשויה מחומר אחד בלבד - השומשום.
רבים מתפלאים לגלות את העובדה הפשוטה הזו. האם אתם חשבתם לעצמכם פעם, ממה עשויה הטחינה?
גרגרי שומשום | צילום: shutterstock
// הטחינה
כעת, זקוק השומשום לייבוש מלא. בכל מפעל עוברים הגרגרים תהליך שונה, אך התכלית שווה אצל כולם – להביא את השומשום לייבוש גמור. שלא תישאר אפילו מעט לחות. ניתן לראות מכונות המקפיצות את הגרגרים, מחממות אותם ומאווררות אותם. המטרה היא לייבש את הגרגרים במהירות אך בלי שישרפו בטעות.
צילום: shutterstock
// ט.ח.ן.
לאחר שהשומשום עומד מיובש הוא עובר לשלב העיקרי של הכנתו – הטחינה. חשבתם פעם למה נקראת הטחינה בשם זה? נכון, שורש המילה 'טחינה' היא ט.ח.ן. והיא מכונה כך על שם שלב זה של טחינת גרגרי השומשום.
הגרגרים מוכנסים אל בין אבני ריחיים ענקיות, שם הם נטחנים לאיטם. לאחר מספר סיבובים של האבנים הגדולות, נשחקים הגרגרים הקטנים, והופכים ל..נוזל. הלחץ הכביר שמופעל עליהם הופך אותם תחילה לעיסה ולאחר מכן לנוזל.
מבין אבני הריחים זורמת הטחינה אל תוך מיכל גדול שבקצהו ברזים. מהמיכל זורמת הטחינה - שעשויה כאמור מגרגרי שומשום בלבד - אל תוך הקופסאות המיועדות, ומשם – לחנויות המזון.
צילום: shutterstock
// כמה עובדות מעניינות על הטחינה:
1
צרכנית השומשום הגדולה בעולם ביחס לאוכלוסייה היא ישראל – כחמישים אלף טונות!
2
טחינה מלאה היא טחינה שעוברת את תהליך ההכנה כאשר השומשום נותר בקליפתו ולא נזרק. הקליפה מעשירה את ערכה התזונתי של הטחינה והיא נחשבת בריאה הרבה יותר מטחינה רגילה.
קרדיט: shutterstock
3
מרבית מפעלי הטחינה בארץ משתמשים בגרגירי שומשום המיובאים מאתיופיה.