תשל"ה: ההתוועדות הפתאומית שהסתיימה בהצעה מפתיעה
הבחורים שגדשו את הזאל בשעת צהריים מוקדמת זו, לא התכוננו להודעה הפתאומית שהטיל פתאום מזכירו של הרבי. האווירה השתנתה בן-רגע.
היום בערב, בשעה 8, תתקיים התוועדות!
מהומה פרצה בבת אחת. בחורים ששהו בקעמפים מרוחקים וחסידים שנסעו לנפוש בהרים, מיהרו לצאת ברכביהם לכיוון 770. הרבי יורד להתוועדות – מי יבחר לפספס את המאורע?
"ממעטין" על ידי "שמחה"!
רבים חשו במהלך ההתוועדות כי מעבר לכך שנקבעה בפתאומיות, מתרחשים בה דברים נוספים היוצאים מגדר הרגיל. בתחילת ההתוועדות הורה הרבי לנגן את הניגון שקודם המאמר. הקהל החל לנגן ופתאום - הרבי מסמן בידו לאות שינגנו את הניגון מהר יותר. הקהל התבלבל והפסיק את הניגון במהירות, אך הרבי חייך וסימן שיסיימו את הניגון עד תומו.
השיא הגיע במהלך השיחה. במשך זמן רב דיבר הרבי על אודות התקופה – ימי בין המצרים ותשעת הימים שיחלו בקרוב. בין הדברים, אמר הרבי כי עלה במחשבתו הסבר באשר לסיפור שסיפר אדמו"ר הריי"צ על מנהגו של אביו, שהיה עורך "סיומים" במהלך ימי תשעת הימים.
מדוע היה אדמו"ר הרש"ב נוהג לערוך סיומים בימים אלו? שאל הרבי.
ההסבר לכך נעוץ באמרה שאמר ה"מנחת אלעזר" ממונקאטש; הגמרא במסכת תענית אומרת "משנכנס אב ממעטין בשמחה". כיצד "ממעטין" בעניינים השליליים של חודש "אב"? על ידי ההוספה "בשמחה"!
למה הכוונה?
על לימוד תורה נאמר "פיקודי ה' ישרים משמחי לב". בימים אלו של חודש אב, יש להוסיף בשמחה המותרת על פי ההלכה – השמחה שבלימוד התורה, ועל ידי כך יתמעטו העניינים השליליים של חודש אב!
זו הייתה אם כן הסיבה למנהגו של אדמו"ר הרש"ב, לערוך סיומים במהלך תשעת הימים.
לא הייתה זו סתם שיחה 'רגילה'. בהמשך לרעיון זה, הודיע הרבי כי יש בפיו הצעה:
לכן באה ההצעה, אמר הרבי, לערוך בכל יום מימי תשעת הימים הקרבים ובאים – סיום מסכת!
צילום: Martin Gstoehl/Shutterstock
מרבים בסיומים
מני אז ועד היום נוהגים בכל קהילות אנ"ש ובמקומות רבים נוספים, לערוך סיומי מסכת מידי יום, כמה פעמים ביום, ובכך להוסיף בשמחה, הממעטת את העניינים הבלתי רצויים.
במשך השנים שב ועורר הרבי על קיום תקנה זו. הסיומים החלו להתקיים במקומות רבים, ובשלב כלשהו גם מעלי גלי הרדיו, בעידודו ובהסכמתו של הרבי.
כולנו תפילה שתיכף ומיד נזכה לשמוח בשמחת הגאולה שתמעט ותבטל את כל העניינים הבלתי רצויים, בקרוב ממש.