מערכת COL צעיר | יום ז' תמוז ה׳תשפ״א 17.06.2021

תתפלאו לגלות: מדוע אסור לחולי צליאק לאכול לחם רגיל?

הרופא ההולנדי ויליאם דיק זיהה כי בימי המלחמה קבוצה מהילדים שהיה מטפל בהם חשו טוב יותר מאשר בתקופה שלפניה • זה הביא אותו לגילויה של אחת המחלות המעניינות ולמציאת דרך ההימנעות מהם • נפלאות הבורא
תתפלאו לגלות: מדוע אסור לחולי צליאק לאכול לחם רגיל?
(shutterstock)

 

 

 

תתפלאו לגלות:

מדוע אסור לחולי צליאק לאכול לחם רגיל?

 

 

 

הכול התחיל בימי מלחמת העולם השנייה. גם בהולנד כמו בשאר אירופה חשו האזרחים כולם את קשיי המלחמה. הרעב הקשה ייסר את ההולנדים ורבים מהם שיוועו לפת לחם. הרעב היה נורא.

אלא שהכאב הנורא שהביאה איתה המלחמה טמן בחובו גם כמה גילויים חיוביים טובים.

 


 

 

// גילויו של הרופא ההולנדי

הראשון לזהות היה ויליאם דיק. ויליאם היה רופא הולנדי, שטיפל בין השאר גם בילדים רבים וסייע להם ככל יכולתו. גם בימי המלחמה המשיך ויליאם בעבודתו המסורה, והחולים הרבים המשיכו לפקוד את מרפאתו.

ימי המלחמה היו עבור ויליאם זמן יוצא־דופן, כדי לגלות עובדות שלא ניתן לאבחן בימים כתיקונם. העובדה הזו, סייעה לויליאם לגלות כי ילדים רבים שסבלו לפני המלחמה ממיחושים שונים, חשו הקלה רבה בימי הרעב הגדול של המלחמה. עבור ויליאם היה ברור שיש קשר בין העובדה שלא אכלו לבין העובדה שלא תקפו אותם אותם כאבים שהיו רגילים בהם.

ויליאם כבר ידע את הכיוון. הוא עשה מספר ניסויים קלים ועד מהרה היה בידו הפתרון – הילדים שהתלוננו על כאבים סובלים מאכילת לחם. כאשר הם נמנעים ממנו ואוכלים מאכלים אחרים, הכאבים נעלמים ואינם.

המחלה הייתה ידועה הרבה לני שהגיע ויליאם דיק, אלא שאיש לא ידע מה גורם לה. אף אחד לא ידע לקשר בין הלחם למחלה.

לימים, הבינו הרופאים כי המחלה נגרמת כתוצאה מאכילת הגלוטן שנמצא בכמות גבוהה במאפים כמו לחם; בגרעין חיטה 'מלא', ישנם בין 8 ל-15 אחוזים של חלבון. החלבון הזה מורכב ברובו הגדול מגלוטן.

 


כאשר התבררה הסיבה המדויקת לבעיה, פנו המומחים למצוא לה פתרונות, ועד מהרה החלו להימצא על המדפים 'מוצרים נטולי גלוטן' המיועדים עבור הסובלים מצליאק.

 

// חולים ללא תסמינים

תתפלאו לגלות שרבים מן החולים בצליאק אינם מודעים לכך. כמות גדולה של חולים אינם מפתחים תגובות לואי לאכילת גלוטן, הם אינם מודעים לכך שהם חולים ולא חשים אף תחושה שונה כאשר הם אוכלים גלוטן.

הבעיה עלולה להיווצר בשלב מאוחר, כאשר מתגלה כי הגלוטן גרם לפגיעה באיבר פנימי וכדומה. מקרים שכאלו מתגלים לעיתים, אך אין צורך לחשוש מכך – מקרים שכאלו הם נדירים למדי.

ההערכה היא שבין 1 ל-3 אחוזים מאוכלוסיית העולם לוקים בצליאק.

 

קרדיט תמונות: shutterstock

הוסף תגובה
0 תגובות
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.