בחירות יצירתיות: כשהבוחרים לא יודעים לקרוא למי הם בוחרים
אם תסתובבו בהודו בשבוע שלאחר הבחירות לראשות המדינה, כנראה שתרגישו לא מקומיים קצת יותר מהרגיל. תביטו סביבכם ותראו שלכל אזרחי המדינה, כמעט בלי יוצא מן הכלל, האצבע המורה מוכתמת בצבע דיו בולט למדי. בטח תפקחו עיניים בתדהמה ותתמהו על המנהג המוזר הזה של ההודים, אבל אנחנו כאן כדי לספר לכם מה הסיפור ולמה ההודים לא כל כך מוזרים (טוב, לפחות במקרה הזה..):
אזרחים עומדים בתור לבחור בהודו / צילום: shutterstock
בהודו, בעלת 900 מיליון האזרחים (!), מתקיימות בחירות אחת לחמש שנים, ובהן זוכים כלל האזרחים לתת את קולם לאחד מראשי המפלגות המתמודדות לראשות המדינה הגדולה. עד כאן הכל טוב ויפה. הבעיה מתחילה, כאשר מתברר שבמדינה כמו הודו כשלושים אחוז מהתושבים לא יודעים קרוא וכתוב. במושגים של הודו, אתם יכולים לחשב בעצמכם ולגלות שמדובר במספר עצום של אנשים.
מה עושים?
ההודים היצירתיים מצאו פתרון מבריק – על פתק הבחירה, לצד שמה של המפלגה, מופיע גם סמל; בבחירות האחרונות התמודדו זה מול זה שתי המפלגות הגדולות, סמלה של האחת פיל, ושל השניה פרח. כך יכלו מילוני הודים לבחור כרצונם, הם חיפשו את הציור שעל הפתק..
ומה עם האצבע המוכתמת בדיו?
על מנת למנוע זיופים ובחירות כפולות, משתמשים בהודו ברעיון יצירתי – ויהיו שיאמרו פרימיטיבי – מיד לאחר ההצבעה זוכה המצביע המאושר לסימון של דיו בולט על האצבע, ומעתה לכל מקום אליו יילך יידעו כולם כי הוא – כבר מימש את זכותו הדמוקרטית.
הודי שכבר מימש את זכות ההצבעה מנופף באצבעו המסומנת / צילום: shutterstock
מנהג הכתמת האצבע בדיו אינו שמור רק להודו, וישנם בעולם עוד כמה מדינות שעושות בו שימוש, ביניהם היא אינדונזיה שם - לעומת הודו בה מסתפקים בסימון קל של האצבע – יש לטבול את האצבע בכלי קטן של דיו על מנת שלא יהיה מקום להתבלבל..
באינדונזיה לא מסתפקים בסימון האצבע אלא טובלים אותה ממש בכלי של דיו / צילום: shutterstoc
אחד מעובדי הקלפי באינדונזיה מציג את פתק ההצבעה ועליו תמונות המתמודדים בבחירות / צילום: shutterstock
פתק בחירה למשאל עם בדרום סודן. עם ציורים גדולים שמבטאים את הבחירה / מקור: ויקיפדיה