מערכת COL צעיר | יום ט' ניסן ה׳תשפ״א 22.03.2021

חומרות בפסח: מה נוהגים אצלכם?

אחד ממאפייני חג הפסח, הוא החומרות, או ליתר דיוק – ההידורים • על אילו הידורים מקפידים חסידי חב"ד בחג הפסח? • למה דווקא בפסח נזהרים כל כך? • ומה נוהגים אצלכם בבית? שתפו אותנו
חומרות בפסח: מה נוהגים אצלכם?

למה להחמיר?

מנהגי הזהירות מחמץ בפסח הם נחלת העם היהודי כולו. בכל עדה וקהילה, ישנם מנהגים יחודיים המיוחדים להם שמספרים לנו על הזהירות והחשש מאכילת חמץ בימי החג, רחמנא לצלן.

למרות זאת, מתאפיינת חסידות חב"ד, יותר מאשר חסידויות וקהילות אחרות, בזהירות והקפדה מיוחדת מחשש קל אפילו של ספק חמץ.

אדמו"ר הזקן כתב באחת מתשובותיו, כי קבלה בידינו מהאריז"ל שיש להחמיר בפסח בכל החומרות. ואם כבר מזכירים את האריז"ל, מן הראוי לציין את המקובל לומר משמו ש"כל הנזהר מאכילת חמץ בפסח, מובטח לו שלא יחטא כל השנה כולה".

איסור אכילת חמץ הוא מהאיסורים החמורים שאסרה התורה, והעונש עליו הוא "כרת" ר"ל, מובן אם כן מדוע נזהרים כל כך יהודים יראי־שמיים מאיסור חמור שכזה.

 

ומה נוהגים אצלנו?

בקרב חסידי חב"ד רבים נפוצו מנהגים שונים, "משפחה משפחה" ומנהגיה שלה, וההבדלים שונים ומשונים. כאן, ניגע בכמה מנהגים שמובאים במפורש ויש להם מקור ברור בתורת חב"ד.

 

המנהג הראשון, הוא אי אכילת מצה שרויה בחג הפסח. מנהג אי אכילת מצות שרויה נפוץ בקרב כל הקהילות החסידיות ואף מעבר להם. הזהירות מאכילת מצות שרויה, מתבטא בזהירות שלא להביא מצות למגע עם מים. החשש הוא כי אולי ישנו חלק במצה שלא נאפה כראוי וכאשר הוא יבוא במגע עם מים, הוא עלול להחמיץ. מסיבה זו אנו נוהגים שלא להרטיב את השפתיים ב'מים אחרונים' בימי הפסח.

המנהג השני, הוא אי אכילת מצות מכונה. בין הפוסקים ישנה מחלוקת ארוכת שנים בדיון האם ניתן להכשיר מצות אלו או שהם אסורות. לשיטת חב"ד אין לאכול מצות אלו בחג הפסח, והאיסור על אכילתם חמור אף יותר מאכילת 'מצות שרויה'.

המנהג השלישי, הוא זה שמצויין בספר 'היום־יום' שכתב הרבי, ושם מובא בשמו של אדמו"ר הזקן, ש'בפסח לא צריך לכבד אחד את השני באכילה ושתיה, אבל לקחת לבד מותר'. בהמשך לאמרה זו מסופר כי בעת הברית של הרבי שהתקיימה בחג הפסח, אחד החסידים המפורסמים שהגיע להשתתף בברית, סירב לטעום אפילו דבר־מה - היות ובפסח הוא נזהר שלא לאכול מחוץ לביתו.

ישנם עוד מספר מנהגים המוזכרים בספרים שונים, כמו ההקפדה המיוחדת שלא לאכול צנון, ושלא לשתות 'משקה' (יי"ש) גם אם ייוצר מרכיבים כשרים לפסח. נוסף על כך, ישנם כאמור מנהגים רבים שחסידים קיבלו על עצמם ונהגו חומרה בעצמם, איש איש לפי מדרגתו ודרכו.

 

ספרו לנו במערכת התגובות, אילו מנהגים והידורים מיוחדים נוהגים במשפחתכם בימי חג הפסח:

לכתבה זו התפרסמו 16 תגובות - לקריאת כל התגובות
הוסף תגובה
16 תגובות
1.
כל דבר שנופל על הרצפה לא משתמשים בו אלא...
ט' ניסן ה׳תשפ״א
2.
אצלנו בבית
ט' ניסן ה׳תשפ״א
אצלנו בבית מקלפים את כל הפירות והירקות לפני שמשתמשים בהם, ויש לנו סכין מיוחדת לקילוף
..
ט' ניסן ה׳תשפ״א
גם אצלינו.
אך טרם הצלחתי להבין את ההיגיון..
לסכין יש ב צדדים אז מה הועילו חכמים בתקנתם?
זה די נפוץ
ט' ניסן ה׳תשפ״א
3.
בהקשר למשקה הכשר לפסח
ט' ניסן ה׳תשפ״א
פעם באחרון של פסח העמיד א' מן החסידים על שולחנו של הרבי הקודם משקה כשר לפסח. הרבי הקודם ציווה לסלק את הבקבוק מן השולחן.
תגובה 3
ט' ניסן ה׳תשפ״א
תציין מקור מוסמך לסיפור. תודה
מקור לדברים
י' ניסן ה׳תשפ״א
דברים בענין הנ''ל מובאים באוצר מנהגי חבד (יי"ש של פסח)
4.
מנהג חשוב
ט' ניסן ה׳תשפ״א
לא לאכול דברים תעשייתם
נכון
ט' ניסן ה׳תשפ״א
גם אנחנו נוהגים לצמצם בדברים מתועשים עד כמה שאפשר.
5.
אצלנו בבית...
ט' ניסן ה׳תשפ״א
נוהגים לא לאכול בבית של מישהו אחר
הוו
ט' ניסן ה׳תשפ״א
זה מנהג ממש מפורסם בחב''ד.
6.
לא אוכלים כלום !!
ט' ניסן ה׳תשפ״א
חוץ ממה שכן..
ויש הרבה.. בכמות, לא בסוגי מאכלים.
אבל בכ"א, אנו לא רעבים
ולא - חלילה - עצובים!
כי בכך אנו מאושרים -
שאת רצון מלכינו עושים..
מזכיר את הווארט...
י' ניסן ה׳תשפ״א
ב"איזהו מקומן" כתוב על כל הקרבנות כיצד נאכלים, ורק על הפסח כתוב "הפסח אינו נאכל אלא... ואינו נאכל אלא..."
7.
אצלנו בבית
י' ניסן ה׳תשפ״א
לא אוכלים דברים תעשייתים ולא ירקות ולא מוצרי חלב
8.
חומרות
י' ניסן ה׳תשפ״א
בעבר הקירצופים הטירחה ההידורים והחומרות נעשו בשמחה ובאושר
היום לצערנו צריך להדר יותר בעניין של לעשות את החומרות בשמחה ובגאוות יחידה.
בכל אופן חומרות שנוהגים
לא לאכול או לשתות דברים רותחים בגלל סתימות השיניים.
לאכול מצה בשקית ורחוק מהשולחן
לא לאכול קליפות
לבשל סוכר
למעט עד כמה שניתן מאכילה ושתיה של מוצרים תעשייתיים.
להקפיד לכסות שיש ושולחנות
לשמור על ניקיון
לספר לילדים על יציאת מצרים וכ'ו
9.
לא לאכול קמח תפוחי אדמה
י"ב ניסן ה׳תשפ״א
לא אוכלים חלבי, לא אוכלים תעשייתי,שמים מסננת על הברז,ירקות מקולפים וגם הפירות,וכמובן זהירות יתר על שרויה.
נצפה באתר
עוד באתר
 
העלאת תמונה
x
גרור תמונה לכאן
או
העלה תמונה
ביטול
תייג
טוען תמונות...
שגיאה!
    אישור
    מעלה תמונות...
    התמונות הועלו בהצלחה
    ויפורסמו לאחר אישורן
    התמונות תויגו בהצלחה
    ויוצגו במערכת התמונות
    המשך
    מתוך
    x
    תודה שנרשמת!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    עדכון הנתונים נשמר בהצלחה!
    מבטיחים לשלוח רק את הדברים הכי מעניינים :)
    x
    קיבלנו את בקשתך, לא נשלח יותר הודעות...
    באפשרותך תמיד להתחבר חזרה ולהינות מהעדכונים המעניינים ביותר.