זריזות או פזיזות? החיסון בישראל מול שאר העולם • דעה
אני גר כמעט שני עשורים באירופה ולמדתי להבין שבמקומות שקיימים מאות שנים יש ערך רב לתהליכים.
יצא לי לשאול כמה ידידים ומכרים מקומיים שאינם יהודים, את דעתם על החיסונים, ועל המהירות שבה ישראל מחסנת את האוכלוסייה שלה. רגע אחרי ה'כל הכבוד' להם ולראש הממשלה שלהם שהשיג להם דיל טוב, הם אומרים, אבל אנחנו שמחים שזה קורה, לנו יש זמן, נחזיק מעמד עם הקורונה עוד שנה, ונחכה לראות איך החיסונים ישפיעו על אלו שהזדרזו לקבל אותם.
מדינה שקיימת הרבה מאוד שנים לא חושבת במונחים של חודשים או שנים ואפילו לא במונחים של תכנית חומש או עשור, אלא במונחים של עשרות ומאות שנים.
שימו לב למערכת התחבורה באירופה, אלו שבנו אותה לפני למעלה ממאה שנה, חשבו (פלוס מינוס) מאה שנה קדימה. לחשוב מאה שנה קדימה זה לא משהו שמדינה בת 70 מסוגלת לו.
תכניות הכלכלה גם הם, תמיד בחשיבה של טווח ארוך מאוד.
כך גם מערכות הניקוז ברחובות והרפואה.
גם מערכות החינוך וההשכלה הגבוהה, יש שם חשיבה רחבה שמגיעה כמעט לכל חתך האוכלוסייה ולטווח ארוך.
אלו הם הדברים שבימים של שגרה עושים את רמת ואיכות החיים לנוחה ומסודרת, טובה ומובנית.
זה לא אומר שאין טעויות ושהכל משתלם וטוב, אני רק מדבר על החשיבה הרחבה והארוכה.
יש לזה מעלה ויש לזה גם חסרון.
ואגב, זה בא עם נכונות לשלם מחירים.
מערכת שבנויה לטווח ארוך, היא מערכת מורכבת מכדי להיות מסוגלת להכניס שינויים מהירים, אין לה את האפשרות הטכנית ומעל לכל, את ההתניה הנפשית והמנטלית להיות מסוגלת למשל לשלוח בית חולים שדה שיוקם תוך שעתיים בכל מקום שבו יש רעידת אדמה בעולם, בוודאי ובוודאי שלא לעשות דבר משמעותי שכזה כמו חיסון חדש ל150 אלף איש ביום.
יתירה מכך, אין לה גם את הרצון הזה, אדם בן חמישים פה אינו בין חמישים אלא בן 200, הוא חושב במונחים כאלה, כי הוא בא ממונחים כאלה, ולכן, מבחינתו, נגיף חדש צריך את הזמן שלו, אנחנו צריכים להתרגל אליו והוא צריך להתרגל אלינו, שום דבר לא אוטומטי ומהיר מידי.
לכן הם לא ממהרים לעצור ולסגור מערכות קיימות של חינוך וכלכלה בגלל נגיף חדש שעוד לא למדנו מה הנזק שלו.
טוב או לא?
לא אני זה שיודע לומר את זה.
אני סתם נהנה לבחון את הדברים ולהביט עליהם מהצד. הא, וגם לשתף את הגיגיי.