כך הדלקנו לצד מפגיני הדגלים השחורים; ומתכון פודינג צ'יה
מינדי שמרלינג, תל אביב
חנוכה חג של ערבי לביבות מתכונים ומאכלים, אבל לא רק. בתל אביב מאז שאני זוכרת את עצמי בתור ילדה קטנה חנוכה זה לרוץ עם אבא שלי הרב גערליצקי להדלקה בכיכר דיזנגוף, אז ההדלקה היחידה בתל אביב - זה היה חנוכה, (היתה פעם שניסינו אני והאחים שלי באחד מימי החג להפתיע את אמא שלי ולהכין סופגניות, כנראה שהתוצאה היתה כל כך טראומתית שעד היום, סופגניות אני רק קונה ; ) היום ב"ה בנוסף להדלקה המיוחדת מאוד בכיכר דיזנגוף, העיר תל אביב מליאה במאה חמישים חנוכיות שמאירות באור גדול
זכינו שגם היום, חנוכה בשבילנו זה לרוץ כל ערב להדלקה, רק המיקום השתנה - כעת אנחנו רצים לכיכר התרבות - הבימה ולכיכר רבין, מדליקים שם כל ערב את החנוכיה הגדולה בארץ, כמו שמתאים לכיכר העצומה הזו.
ב"ה משנה לשנה כמות האנשים גדלה ותמיד מרגש לראות ברגע ההדלקה נשים עם דמעות בעיניים, גברים שמכסים את הראש עם מה שרק אפשר.
לראות איך המבצע של הרבי להדליק חנוכיות במקומות המרכזיים לפרסומי ניסא, פועל על כל יהודי באשר הוא.
השנה כמובן ההיערכות הייתה אחרת, בתחילה בגלל ההפגנות שמתקיימות בדיוק בשתי הכיכרות האלו, חשבו שלא יתירו בכלל לערוך בהם הדלקה, ב"ה בסופו של דבר ניתנו האישורים והחנוכיות הוצבו במלוא הדרן בשיתוף פעולה מלא של עיריית תל אביב.
ערב הדלקת נר ראשון, הילדים בכיכר רבין מסמנים על הרצפה מרחקים של שני מטר, כמו שדורשת המשטרה. אני מנסה לארגן את הבית עם הרמקולים, פנסים, כבלים חנוכיות שממלאים כל פינה. תוך כדי הילדים חוזרים ומספרים שיש פסל בכיכר.
הייתי בטוחה שהם צוחקים, אבל בעלי שבדיוק הגיע לכיכר לוודא שהכל מסודר לקראת ההדלקה, מאשר, ואומר שאכן מוצב פסל בכיכר ולא סתם בכיכר אלא על יד החנוכיה...
עד שלא ראיתי לא הבנתי, על יד החנוכיה עומד מבנה בטון דמוי שיש ועליו מוצבת דמות אדם עשוי מברונזה כורע ברך מחזיק בידו דגל. פסל אמיתי (אל תשאלו אותי מה עניינו...) ומסביבו מפגינים עם דגלים שחורים, וכמובן מערכת הגברה עוצמתית כדי שכולם יוכלו לשמוע אותם.
חשבתי לעצמי מה יהיה כאן, אנחנו נדליק והם יצעקו, איך תראה ההדלקה?
קהל גדול עומד ומחכה.
בעלי הרב שמערלינג פותח בדבר תורה ומדבר על כך שמעט אור דוחה הרבה חושך, ותוך כדי אני שמה לב שב"ה יש שקט מכיוון ההפגנה ונושמת לרווחה.
לא מבינה בכלל שזו רק ההתחלה...
הברכות נאמרות על ידי אחד מנכבדי הקהילה הרב גולדנברג, ואני שומעת שחוץ מכל הקהל שעונה אמן בהתרגשות. מישהו עונה אמן במיקרופון, לוקח לי רגע להבין שמדובר במפגינים שהצטרפו במוצהר להדלקה ובהמשך שרו יחד איתנו 'הנרות הללו' ו'מעוז צור' כשהם מגייסים את ההגברה שלהם שמוצבת לצד הפסל לצורך העניין.
זה כבר היה מרגש, אבל מסתבר שהכח של מבצע של הרבי הוא גדול עוד יותר.
תוך כדי ההדלקה, שיירת האור של ישיבת חב"ד ליובאוויטש חזון אליהו, מגיעה. עשרה בחורים על אופניים עליהם מוצבות חנוכיות מאירות נוסעים בכל רחבי העיר מחלקים חנוכיות, ומשמחים את כולם.
"משמחים את כולם": שיירת האופניים של בחורי 'חזון אליהו' בכיכר רבין
כעת הם נוסעים בשיירה מכובדת בכיכר, אחד המפגינים דורש שיתרחקו מהפסל, אני בטוחה שעוד רגע מתחיל בלאגן.
ואז הלא יאומן קורה: המנחה של ההפגנה מכריז ברמקולים הנשמעים בכל האזור, "אנחנו רוצים להודות לשליחי חב"ד בארץ ובעולם על כל הטוב שהם עושים והאור שהם מפיצים, על זה שהם אוהבים את כולם ודואגים לכולם, ולחסידים היקרים של הרבי מליובאוויטש שאחראים להדלקה בכיכר".
הם מקדישים מחרוזת שירים חסידיים שמתחילה להתנגן במלא העוצמה, השוטרים שנמצאים שם כדי לשמור על הסדר בעת ההפגנה, מבולבלים לגמרי, ואנחנו מבינים שהפסל רק נועד להביא עוד יהודים להדלקה, ולהעיר / להאיר עוד ועוד נשמות באמצעות נרות החנוכה.
•
כל ההקדמה הזו נועדה להסביר מדוע כשהתבקשתי להביא מתכון לחנוכה, לא הצלחתי לחשוב על משהו מוצלח או מעניין במיוחד, בין הדלקה להדלקה יכולה יותר בקלות להסביר איך משתמשים במיקסר סאונד מאשר במיקסר במטבח.
ובכל זאת רוצה להביא כאן מתכון שאמנם לא מיוחד לחנוכה, אין בו שמן טעים ובריא.
מביאה אותו כעת בחנוכה כי הוא יכול להיות גיוון מעניין לערב לביבות משפחתי, למי שלא מפחדת לנסות טעמים חדשים.
למדתי את המתכון מאחת מבוגרות המדרשה שלנו בית שושנה, בדיוק לפני שנה היתה אצלנו שבת כלה לאחת מבנות המדרשה, ויעל בוגרת המדרשה הביאה כוסות קינוח יפים, שאלתי אותה אם זו קצפת או מוס והיא ביקשה שקודם אטעם. זה היה משהו שלא הכרתי, משהו טעים מאוד
אחרי שטעמתי היא גילתה לי שזה פודינג צ'יה.
מאז הוא הפך להיות אחד הקינוחים הפופולריים אצלנו בבית, האורחים מאוד מתלהבים מקינוח ואפילו הילדים אוהבים.
איך עושים את זה?
את זרעוני הצ'יה קונים בדרך כלל בחנויות בריאות (יש לברור לפני השימוש)
ההכנה פשוטה וקלה:
• לוקחים 200 גרם זרעוני צ'יה (חשוב שיהיו באיכות טובה)
• מערבבים עם בקבוק שלם של חלב פרווה סויה / שקדים וכדו'. אצלנו יש העדפה לאייס קפה הפרווה שעשוי מסויה או מחלב שיבולת שועל.
בעצם כל טעם שתבחרו יתאים, עדיף שהחלב יהיה מתוק כך אין צורך להוסיף דבש או סילאן לפודינג.
• מערבבים היטב בקערה באופן ידני למשך כמה דקות
• מכניסים לקופסה סגורה ומשאירים במקרר ללילה
• מומלץ לערבב קצת כל כמה שעות, או לערבב היטב לפני ההגשה. למחרת הקינוח מוכן.
• מגישים בכוסות אישיים ומקשטים עם קוביות או פרוסות קטנות של בננה / מנגו / אפרסק או כל פרי שתרצו
בהצלחה!
ואחרי שתסיימו להכין את הצ'יה אתם כמובן מוזמנים להדלקה בכיכר רבין כל ערב בשש, לראות את אור החנוכה מאיר את הכל.
חנוכה שמח ומלא באור!