מחשבות בריאות בעקבות הקורונה • הרב נוטע גערליצקי
כל חסיד שקורא קצת מכתבים של הרבי,
שם לב לריבוי הפעמים שהרבי מזכיר את המשפטים בסגנון "היות הגוף בריא מדרכי השם", "עזוב תעזוב עמו", "שמירת נכסיו של הקב"ה הוא הגוף" "לאכול כדי להתפלל ולא להתפלל כדי לאכול" "אין לנו כל מושג כמה יקר אצל השי"ת גופו של יהודי" "חור קטן בגוף חור גדול בנשמה",
עם כל זה, רואים שאצל הרבה מאוד חסידים הנושא של חשיבות בריאות הגוף הוא נושא שלא פופולרי בלשון המעטה ומעטים השומרים על בריאותם.
תמיד שכנעתי את עצמי שזה בגלל שאצל חסידים גשמיות וענייני העולם, אלו עניינים טפלים ולא חשובים ש'חבל על הזמן' להתעסק בהם בשעה שאפשר להתעסק בעניינים עיקריים ונעלים יותר.
דווקא עכשיו, בעידן הקורונה, היה אפשר לראות חסידים כאלו שבמשך כל החיים לא היו רואים שעניין בריאות הגוף חשוב להם, אבל בקורונה הרי שהם עושים לעצמם סייגים על גבי סייגים, רק לא להידבק אף שספק גדול אם הסייגים הללו יכולים לעזור.
לא רק שחשש ההידבקות שלהם קטן, אלא יש גם סיכויים טובים שגם אם יידבקו, הרי שלא יהיו להם סימפטומים והיו בריאים לגמרי.
וגם אם חלילה כן יחלו, אי"ה יצליחו לשוב לקו הבריאות וכו' וכו', ועם כל החששות, עדיין רואים שישנם חסידים המקפידים בעניין הקורונה ונזהרים במאוד – מאוד.
[כמובן שאין חלילה לזלזל וחובה עלינו לשמור על ההנחיות וכו' ותן לחכם וכו']
•
המחשבה הזו, שחסידים מדברים כעת על בריאות הגוף שוב ושוב, עורר אצלי רצון לכתוב על נושא אחר הקשור עם הבריאות:
ובהקדים –
מעשה שהיה [והוא אחד מיני רבים] שניגש אלי פעם תמים חסידי ומתמיד בלימוד והחל להתלונן שכבר תקופה הוא מרגיש סחרחורות, כאבי ראש ועייפות גדולה ויותר גרוע, שמיום ליום זה נעשה חמור יותר,
והדבר שאולי הכי מקשה עליו זה חוסר היכולת שלו לשבת וללמוד כמו שהיה רגיל.
עוד הוסיף הבחור לספר לי שיש לו בחדר, בארון קופסת כדורי אקמול אותם הוא נוטל מידי פעם ומסייע לו להשכיח את הכאבים מידי פעם, אבל הוא מרגיש שכבר הוא לא מסוגל להמשיך עם החולשה הזו.
חשבתי רגע ומיד שאלתי אותו: "כמה אתה שותה ביום"? הבחור לא כ"כ הבין את השאלה.
הוא אמר שבכל פעם שהוא מגיע לחדר האוכל, הוא מוזג לעצמו כוס מיץ שיש ואם במהלך היום הוא נהיה צמא, אז שותה "שלוק" קטן מהברזיה וזהו.
הסברתי לו עניין פשוט: הגוף שלנו ציך 30% אוכל מוצק ו70% של נוזלים ורק כך הגוף שלנו יכול לתפקד כמו שצריך במהלך היום ואותו הבחור עשה ההיפך, שהעיקר היה מוצק – מה שגרם לו לעייפות, וחוסר השתיה גרמה לכאבי הראש והסחרור.
לפועל הבחור קנה בקבוק מים אישי שבכל פעם היה ממלא ומגיע איתו לזאל ובאמת בתוך יומיים חזר למסלול ושיתף שה"סגולה" עובדת.
לצערי פוגשים בחורים שאין להם שום מודעות מהבית לאורח חיים בריא וזה מתבטא בהרבה מובנים ואין ספק שבגיל ההתבגרות, כשהגוף בונה את עצמו בגשמיות וברוחניות,
זה הזמן הכי נצרך לאורח חיים בריא כדי שיגדל בצורה בריאה וטובה מתוך בריאות נפשית ופיזית.
אני לא מדבר על שינוים קיצוניים ח"ו.
מדובר על הדברים הכי פשוטים – בחור יכול לחיות (ישן כמת דמי.. ) כשכל היום אכל בעיקר ממתקים והוא לא מבין למה זה בעיה ולמה אי אכילת פירות וירקות ושינה לא בזמן, קשור לזה שהוא חלש וכו'.
בפרט היום שהרבה הורים ידם קלה על ההדק ומיד שנראה להם שיש לבחור בעי' בקשב וריכוז או במצב רוח וכו' חושבים על יריה של כדור כזה או אחר בראש, ולא חושבים בכלל על מה שהורה לנו הרופא הגדול של כל הדורות, שכדי שהאדם יתפקד בגופו ונפשו בצורה טובה זה רק ע"י שמירה על אורח חיים בריא וכל המסתעף מכך, אך זה נושא שצריך להקדיש לו טור בנפרד.
אין ספק שכל רופא יטען בתוקף בקשר עם הנאמר כאן, שזה לא ספיק ספיקא וגם לא ספק, אלא עניין וודאי שאורח חיים תקין, הוא הדבר שהכי משפיע על בריאות הגוף והנפש (כולל מערכת חיסונית חזקה נגד נגיפים וכו').
לא מזמן התפרסם ליקוט של וידאו של הרבי בעניין ורואים שרופאים שעוברים ליד הרבי, הרבי מעורר אותם על העניין של רפואה מונעת, היינו חינוך לאורח חיים בריא ותקין, שימנע את החולי מלכתחילה שזה בעצם הנקודה העיקרית של תורת הרופא הגדול – הרמב"ם
וכמו שרואים בהתוועדות של הרבי בליקוט הנ"ל: "לחנך שהילד לא יהיה זולל וסובא ויחונך להתנהג באורח החיים שלו בצורה ישרה ונכונה כדי שמלכתחילה לא יבואו מחלות"
וב"ה רואים בחורים שקיבלו בבית חינוך לעניין זה והדבר ניכר בהנהגתם וממילא בתוצאות.
•
כן ידוע הסיפור בקשר עם המשפיע המפורסם ר' ניסן שהרבי דיבר איתו ביחידות על ענין האתכפיא בדורנו.
הרבי אמר לו שבדורנו אתכפיא, זה אם יש לפני תמים שני מאכלים שאחד הוא יותר אוהב אך המאכל השני בריא יותר, על התמים לבחור במאכל היותר בריא וזו אתכפיא של הזמן שלנו.
הלוואי שבעזרת ה' יפעלו הדברים בי ובהשומעים ונהיה בריאים בגשם וברוח גם יחד ונמלא את שליחותנו מתוך שמחה וטוב לבב.
כותב השורות הרב נוטע גערליצקי, משמש כמשפיע בישיבת תות"ל המרכזית – לוד
טל' לתגובות\שאלות: 058-770-7997
(פורסם באתר 'ישיבה בוחר')
תזונה בריאה ושינה טובה מוסיפים לבריאות הגוף והנפש!
אך גם חשוב לציין שהתעמלות גם מאוד חשובה - אולי הגיע הזמן שהישיבות ידאגו לשעת התעמלות עבור הבחורים, זה בטוח יגרום להם ללמוד במרץ ובחיות!
כל מאמץ הוא התעמלות וגם אם מתאמצים בלימוד זה סוג של עמל ומוציא אנרגיות.
וכידוע שהיו אפילו כאלו שהזיעו מרוב ריכוז.
המודעות בציבור החרדי לאורח חיים בריא שואפת כמעט לאפס וטוב שיש המעוררים ומחזקים את העניין שהוא בבחינת הצלת נפשות.
תזונה בריאה וקצת ספורט הכרחיים לכל אחד בכל גיל
שכוייח.